Skammens orkidé

Från Peter B.

27 jan

Det kommer alltid något i vägen och stackarn är hänvisad till en plats bakom en gardin där den glöms bort. I somras lyckades jag fukta upp ett par av bulberna, men sen slogs värmen på och den torkade ut igen och trots ihärdiga försök med upprepade längre bad så vill den inte. Nu vill inte jag heller men jag kan inte slänga den då det är en present från min dotter.

Så jag vill alltså "boota om den" nu. Den har stått i samma kruka och jord i fyra år så det blir självklart nytt från Orchidéhuset. Men jag vill samtidigt snygga till den, rensa lite och uppmuntra den till nya friska tag, det känns som att en del av bulberna nog har gjort sitt och inte tillför någonting i form av depåer längre. Hur gör jag detta på bästa sätt?

Nyckelord: föryngra, torra bulber, dendrobium

28 jan

+ 29 jan

Kort svar: Så länge bulberna inte torkat in helt och blivit bruna - klipp dem inte! Är de bara lite skrynkliga men innehåller växtsaft så fungerar de lite som plantans reserv. Ofta så blommar nobile och dess hybrider på bladlösa bulber (de fäller bladen på äldre bulber). Finns massor med tips och råd på YouTube om omplantering och hur man snyggar till dessa... och rätt många olika åsikter om det. Titta och bilda dig en uppfattning om hur du tycker du själv vill göra

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Peter B:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik