Orkide i hydrokultur

14/4 -18

Hej!
Jag är nyfrälst på orkideer, phalaenopsis. Har haft en del under åren, men alltid misslyckats. Men nu är jag pensionär, har mer tid och har dessutom läst på en massa, så NU har jag gett mig katten på att lyckas. Har införskaffat ett antal finfina nopsisar och nu när två st har blommat klart (under ett par månader) och bara vissna stänglar finns kvar över bladen har jag fått för mig att försöka mig på att sätta de här två i hydrokultur, en med enbart sjösten i botten och den andra med lite lekakulor. Skall bli SÅ spännande. Men jag har en antagligen jättefånig fråga: Hur gör man med stänglarna när man börjar med hydrokultur? Skall de vara med eller klippas ner helt? Och hur gör man när plantan bildar nya stänglar? Får de helt enkelt bara hänga över kanten då?
Mycket tacksam för svar.
Hälsningar Babs

Nyckelord: Phalaenopsis, hydrokultur

14/4 -18

Välkommen till OP

Klipp bara ned stängel som är död.
Av ståltråd kan du bygga en liten ställning, 3 ben ned i krukan och en rund ring uppe.
Lycka till

14/4 -18

Tack, Oled! Jaha, så kan man göra förstås, en liten ståltrådsställning - om det nu ens tar sig med nya stänglar. Tack, vad roligt att få svar så snabbt!
Med vänlig hälsning Babs

14/4 -18

Hej och välkommen! Vilket kul projekt! Visa gärna några bilder om du har, skulle vara kul att se dina lösningar! Har funderat över att experimentera med hydrokultur själv, men inte kommit igång ännu...

14/4 -18

Tack, Xara! Ja, det känns som ett kul projekt! Jag har inga bilder än, har faktiskt inte ens startat än. Men jag har inhandlat lekakulor, sjösten och några lämpliga cylindervaser och burkar. Skall stoppa ner två nopsisar som blommat klart och en som jag fick för flera år sedan men som jag aldrig fått att blomma om. Lovar att återkomma och berätta hur det går med det hela. L

14/4 -18

Tänk på att i leca samlas bl a salter och det är inte bra. Bifogar ett gammalt inlägg på OP, som finns under Odling etc om just detta. Där finns också mycket annat matnyttigt att läsa. Lycka till!
http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

14/4 -18

Ang. länken: Har funderat på allt det där genomsköljandet som tydligen krävs vid användande av lecakulor i hydrokultur. Räcker det? Stämmer det? Fungerar det? Babs är inne på sjösten oxå: borde väl bli mindre 'uppbyggnad'?

14/4 -18

Xara, jag vet inte om det räcker med allt genomsköljande. För mig är lecakulor no no inte bara till orkidéer utan till allt annat "grönt" i krukor. Kanske någon annan som vet mer och tycker annorlunda. Kan inget om sjösten och det vore intressant att få veta mer om det materialet.

16/4 -18

Annica och Xara, tack för synpunkter om lecakulor. Jag testar lite nu. Det blev en vas med enbart leca + lite vatten, en med bara sjösten + lite vatten och en med blandat leca + sjösten + lite vatten. Skall se vilket som verkar bäst. Är själv inte så jätteförtjust i leca, men läste någonstans att det skulle vara OK i just hydrokultur. Har tvättat dem först ... Stenarna känns lite roligare och "renare" faktiskt. Tanken är ju att byta vatten i vaserna lite nu och då och då får jag se om det har blivit någon "ansamling" av salter och annat på bottenmaterialet och i vilken vas det har ansamlats mest.

16/4 -18

Vad jag förstår så har vanlig Leca hög pH värde i jämförelse med de speciala Hydrocorn, Aliflor, Hydrolon, etc som är pH neutrala.

Sen läste jag... men det kanske du gjorde också... att enligt Ray (upphovsmannen till S/H) att avdunstning fr potten kan leda till nerkylning av plantan. Det kan vara beskymmer med Phalaenopsis som varmväxande.

25/4 -18

Hmmm. Varför skall man odla i hydrokultur när det funkar med bark?

Har sett många olika former av hydrokultur som leca, krage, seramis, greenmix. Men ingen som funkat i längden om man inte har växthus och kan ge plantorna extra värme underifrån som hos Hans Christiansen.
Jag har försökt odla i Greenmix (stenull+perlite) i ca 20 år. Testat olika arter och för vissa har det det fungerat bra i 1-3 år men sedan har plantan dött. Bäst fungerade det för phragmepedium men där har jag också börjat gå över till barkblandning. Jag tror de största problemen är:
- De flesta orkidéer har inte sina rötter i vatten, rötterna behöver syre (phragar är ett undantag eftersom de ofta har sina rötter i vattendrag.
- Anrikning av salter, man måste ha bra koll på vattnet man använder (salthalt, kalk) samt göra regelbunden sköljning av substrat.
- Man bör helst ha lite extra värme underifrån.
- Om man får in en bakterie i vattnet så sprids den snabbt och rötterna ruttnar. Svårt att hinna med.

Trist att jag så negativ men det kan säkert fungera bra under begränsad tid.

25/4 -18

Hej Thomas... tänkte utveckla lite din fråga om varför S/H... som jag skrev ovan o som du utvecklade mer i ditt svar, så riskerar man nedkylning av varmväxande sorter och då finns det behov av undervärme.
Åt andra sidan man kan vända på saken o fundera på de arter som är utpräglad kallväxande. Vad jag vet så får de bara kallare i fötterna, så klarar de högre rumstemperaturer.

Själv har jag inte i nuläge något planta i S/H... men det kan bli aktuellt för mig om något år, då jag försöker mig på Odpontoglossum crispum. Det är en mycket ung planta nu så då har den något varmare, men när den växer till sig så måste jag erbjuda den svalare miljön... har ingen växthus.

25/4 -18

Dorra: Odontoglossum crispum är min juvel i samlingen, helt underbar, men du är det inte lite lyxigt att experimentera med den? kanske testa med en ICA Phal
Själv har jag god erfarenhet av S/H men den var flera år sedan och det går ju att byta ut lecakulor typ 1 ggr per år.

25/4 -18

Vad menar du Oled? Ska jag avyttra hela min samling och istället bara ha Phalar? Hoppas du inte menar så, för det gjorde mig ledsen...

PS
Att jag inte har något i S/H just nu betyder inte att jag inte behärskar tekniken. Och som jag skrev ovan... har man kall hus, så fungerar det inte med S/H för varmväxande plantor...

25/4 -18

ThomasD: För att det är kul, intressant och spännande... förstås .
Dorra: Du får komma hit och ge mig allmänna odlingstips: du har så många kul idéer och erfarenheter!!
oled: Jag experimenterar med ALLT, värsta lyxlirerskan alltså ?!!

25/4 -18

Xara: Jag är nog inte av samma sort som du.
Blir mycket ledsen om en av mina orkidéer dör. Min grundfilosof är att odla sådan plantor som i naturen har liknande förutsättningar som jag kan erbjuda på min fönsterbänk. Det finns tillräckligt stort urval! Mina älsta plantor köpte jag för 35 år sedan av Lennart Malmsten. Jag blir varm om hjärtat varje gång jag ser deras välmående rötter.
Dora: Håller tummarna hårt!

25/4 -18

Tack Tomas ... först måste jag lyckas att få min unga crispum att växa till sig. Sen gäller det att skapa förutsättningar för en bra växtmiljö. Hinner fundera till dess

Xara... tack för de uppskattande orden... jag är dock till orkidee-åren räknad, inte så erfaren... men jag har möjlighet att se till mina plantor när som helst på dygnet och det varje dag och har lätt att se små nyanser o förändringar

26/4 -18

Sorry Dorra inte min mening. Vad jag menar lite skämtsamt att experimentera med en crispum i S/H är vågat och att kanske starta med Phal i S/H för att få lite erfarenhet men som sakt försökte jag vara lite rolig, än en gång ursäkta för min klumpiga formulering

26/4 -18

Ingen fara Oled... misstänkte klumpig formulering
Det som förvilade mig är att du tog upp Phalar som exempel, fast jag tidigare skrev att Phalar är varmväxande o passar inte i S/H.

Som sagt... jag har en del att fundera hur ordna kallare miljö för Odontoglossum bland Cattleyor o Dendrobium på fönsterbrädan...

26/4 -18

Håller inte med, Phal går utmärk att odla i S/H
http://www.orchidsmadeeasy.com/growing-h...

26/4 -18

Oled... har testat hos mig... men hos mig är för kallt. Jag har ingen element värme under fönstren på vintern om i undantagsfall när det är över 20 minus... o utan värmeplatta fungerar inte Phalar hos mig i S/H.... detta som förtydligande till mina tidigare svar

28/8 -18

+ 29/8 -18

Oj, så länge sedan jag skrev något! Idag vill jag gärna berätta lite om hur det gick med mina 3 hydroexperiment som igångsattes i mitten av april. Alltså en glasvas (glasburk) med vatten+lekakulor, en med vatten+sjösten och en med vatten+sjösten+lekakulor. I burken med enbart vatten+sjösten har en f.d. "hopplös" phalaenopsis med två ganska långt nedklippta stänglar fått 4 st finfina blommor. Det började med att ett pyttelitet "musöra" utvecklade sig på vardera stängeln och så blev det 2 fina knoppar av varje litet musöra. Den 10 juli slog alla 4 blommorna ut och de står precis lika fina idag. Så i den burken verkar det trivas rätt gott. I de båda andra har det inte hänt något annat än att det hela tiden bildas nya luftrötter och även nya blad, så jag tror de trivs också. Jag fyller på vatten ganska ofta, kanske varannan dag, och sköljer av stenar och lekakulor, diskar burkarna och byter till helt nytt vatten kanske var tredje vecka. Det blir inte speciellt mycket "grönslem" i någon av burkarna, men det är nog renast i den med enbart sjösten. Om jag kunde hantera det där med att skicka bild, så hade jag gärna gjort det men fy, vad jag är dålig på bildformat och jpeg och allt sånt där.

Jag tycker att det är ganska roligt att testa detta med hydro - ganska dekorativa är de också, glasburkarna! Men mina andra nopsisar har jag i kruka med kompost och tycker att det också är bra. Fördelen med hydro är ju bl.a. att det är så lätt hur rötterna mår. Men jag är verkligen nybörjare på det här med orkidéer. T.ex. har jag ännu aldrig fått uppleva att en ny stängel bildas. Jag har haft en del orkidéer under årens lopp och aldrig lyckats = tröttnat och kastat. Men den HÄR gången har jag gett mig katten på att hålla ut och att verkligen ge dem en chans och att inte vattna för mycket.

Jag har en fråga idag också: jag vattnar aldrig om det är minsta tillstymmelse till kondens i krukan. Däremot har jag märkt att det ibland blir ganska rejäl kondens direkt EFTER vattning. Är det ett tecken på att jag vattnar för ofta eller är det "normalt"? Brukar vattna så här: kollar rötterna, är de bleka och krukan känns lätt, doppar jag ner i en balja bara ett par minuter samt ger lite vatten även ovanifrån. Brukar bli ungefär var 10:e - var 15:e dag.

En fråga till: Tror ni phalaenopsis som inte blommar (vilar) kan trivas i fönster år nordväst över höst/vinter? Jag hoppas det.

Hälsningar Babs

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Babs:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik