Funderar på att skaffa Vanda

26/10 -16

Funderar på att köpa en Vanda typ något sånt här Vanda Tesselata Red Hybrid Vad jag kan se på internet är det många som doppar den i vatten i en hink 15 minuter varje morgon. Jag undrar: När man hänger tillbaks den i fönstret kommer det väl droppa på fönstret och rinna ner på fönsterkarmen i.o.m. att luftrötterna spretar åt alla håll. Jag har även funderat på att ha den i en cylindervas med lite vatten längst ner i botten. Men då blir det väl lätt alger. Vilket sätt är mest praktiskt att ha en Vanda på? Jag har redan en Neofinetia falcata men den har jag planterad i en vanlig kruka med kompost. Den har blommat en gång sedan jag fick den för ett halvår sedan.

Nyckelord: vanda

28/10 -16

Jag har mina hängandes i ett fönster och jag brukar låta dem rinna av i duschen innan jag hänger tillbaka dem i fönstret. Det är det enda sättet jag odlat Vanda/Ascocenda/Ascosentrum på men jag ska prova att sätta en av dem i glasvas i vinter.

29/10 -16

Du kan göra så här också!
https://youtu.be/hsorok91d4Q

http://ljunggrens.org/

31/10 -16

Tack för tipset Tommy! Jag ska prova sätta någon i en tom kruka också.

1/11 -16

Jag har en som bor i vas med vatten, den har blommat och växer bra. Jag envisades dock med att ta bort korgen den bodde i och det gör jag inte om, de rötter jag skadade dog i vattnet men bortsett från det har det gått fint. Brukar jobba borta flera dagar och kan då inte ha hand om dem så jag tog en chans och gjorde såhär, det gick väl. Har 2 småttingar som bor i leca med vatten i botten och det går bra för dem med.

1/11 -16

I en vas med vatten? Har du den i vatten hela tiden? Hur ofta byter du vatten? Hur högt upp går vattnet på rötterna/plantan? Har du någon bild?

Jag har tre keikis på en av mina stora vandor, ska nog prova hydrokultur på någon av dem.

2/11 -16

Jag har lagt upp bilder förut så kolla på min sida, man kan se varandras bilder på det viset va? Vatten hela tiden, kanske 1/4 av rotmassan eller lite mer som täcks. Jag har en annan stor Vanda som fick infektion som slutade med att alla rötterna rök, den står i leca för stöd och vatten för fuktighet.

2/11 -16

Anna H... jag söker också alternativ till att odla Vanda på annat sätt än barfotat... så snälla ta inte min fråga som otrevlig eller ifrågasättande. Jag försöker bara ta reda på så mycket som möjligt...

Alltså den Vanda du har i hydro som är på bild i din galleri är Vanda Roberts delight violett black... om den har du skrivit i mitten av juli att det är din första vuxen Vanda som du tar tag i... min fråga... har du bara haft den i hydro i 4 månader? Eller har du andra Vandor som du odlar längre på samma sätt?

Enligt Ray, så trivs inte Vandor särskilld bra i s/h... men de kanske fungerar bättre i hel hydro som hos dig?
Som sagt... tolka inte mina frågor negativt... jag undrar helt enkelt...

2/11 -16

Om ni vill ta död på era Vanda så ha dom stående i vatten hela tiden!!!!!!
Rötterna kommer att ruttna, där efter tynar plantan bort.

2/11 -16

Tar inte alls illa vid mig, vi gör ju som det passar oss bäst Jag har några sticklingar som jag haft längre tid på det viset, de växer. En Sanderiana och en Pachara delight, de var i rätt kasst skick när jag fick dem men de har båda god tillväxt av rötter och blad. Roberts Delight är dock min första vuxna jag köpte. Den kom med fantastiska rötter, vissa hade jag sönder när jag ville ha bort korgen. Nästa gång ska jag köpa en vas som är stor nog för korgen istället, så förstör man inte rötterna. Jag vet en som har en hel drös med Vandor i s/h och det går bra. Beror nog på klimatet och plantans generella hälsa tror jag. Viktigaste för hydro är i min mening hela och friska rötter, är de brutna på ställen lär de ruttna.

2/11 -16

Om dom inte får torka i velamen så kommer dom att ruttna.
Hur länge har "någon" haft sina Vanda i SH??

2/11 -16

Det skulle vara intressant höra hur länge ni har odlat Vanda i s/h och vatten.

2/11 -16

Jag blandade ihop förkortningarna, jag menade swc och inte semi-hydro s/h. Alltså med torrperiod och sen hela rotmassan i vatten några dagar var det jag var ute efter, enda personen jag "följer" gör så att säga. Har ju dock läst poster om s/h Vandor och finns ju att hitta om man orkar googla. Jag experimenterar glatt på, de som vill prova köra liknande får göra det på eget bevåg såklart. Än har ingen dött. Rhynch. gigantea är nog den som trivts bäst av de jag satt i vatten från den typen. Inte en rot har dött och inte konstigt då de är massiva, den står i vatten på heltid sen juli. Jag predikar inte att andra ska göra som jag men om det frågas svarar jag såklart.

2/11 -16

Hej Anna

Du får göra precis som du vill men din odling. Det är bara nyttigt att prova sig fram. Men jag tycker att du bör vara försiktig med att ge råd och åberopa andra som gör si eller så.

Du skriver själv den 17 juli att "Jag är en riktig gröning när det gäller Vandor". Även om du bara menar väl så finns det många som läser inläggen här på OP och jag tycker det är synd om man ska förlora plantor baserat på dåliga råd.

I början av 1990-talet var jag med om att göra ett försök med 250 fullvuxna plantor i olika typer av SH och hydrokultur. Försöket gjordes hos Bent Christiansen som då var Europas största Vandaproducent. Han producerade ca: 2500 blommande plantor i månaden.

Efter ett år fanns det 14 friska plantor kvar. Efter två år 2-3 stycken. Ett par av de stora Thailändska odlarna har gjort liknande försök med lite fler plantor. Men resultatet var det samma, ca: 5% av plantorna klarade sig ett år.

Jag förstår inte riktigt varför man ska/vill odla Vanda i olika typ av vattenkultur då plantorna/rötter/svamp inte är anpassade till att vara konstant blöta. När svampen runt roten är grön är den fylld med vatten och kan inte ta upp mer. När yttersta lagret av svampen, velamen, runt roten torkat upp och blivit grå kan man vattna igen.

För att få en Vanda att må bra ska man ge den korta cykler av vått och torrt. Ett dygn är det intervall som dessa är skapta för. Ju oftare man vattnar dess då mer näring kan man ge den, och ju snabbare den växer ju fler potentiella blomningar kan den få.

2/11 -16

Jag håller inte riktigt med dig där, vi är ju här för att dela med oss av våra erfarenheter, förhoppningsvis läser ju människor mer än bara en kommentar och beslutar vad de ska göra utifrån det. Här fick jag en fråga och jag tycker inte du ska skuldbelägga mig för att jag då svarar. Det är många saker vi inte förstår kring hur och varför människor gör si och så, så är ju livet Jag kan inte tillgodose mina orkidéer, i perioder, med vattnande och den fukt de behöver så därför beslutade jag att prova något annat, förluster har jag räknat med men än lever alla förutom en Zygo som fick åka i soporna. Tiden får utvisa hur det går, än dömer jag inte ut det, och jag tänker fortsätta svara på frågor om jag får dem.

2/11 -16

Jo jag förstår vad du menar.

Men råd bör ju baseras på erfarenhet, och erfarenhet får man inte på ett par månader.
Vandor är tröga varelser, det som du ser idag är ett resultat av vad som hände 2-3 månader sedan. Så, om något ser ut att fungera ett par månader innebär ju inte att det verkligen gör det. Man får nog basera sig på erfarenheter under längre tid.

2/11 -16

Jag kör nog lite beginners mind där; I nybörjarens sinne finns det många möjligheter - i expertens sinne finns det få. Om du förstår mitt lilla klyschiga zen-tänk. Ett försök i början på 90-talet som inte gick vägen betyder inte att det är en kass metod - det finns ju ändå otaliga andra faktorer som kunde ha påverkat försöket, om man ska vara lite vetenskaplig: temperatur, vattensort, sjukdomar osv osv. Jag påstår mig inte veta något utan talar helt och hållet utifrån mig själv och vad jag hunnit lära mig genom att göra, betrakta, och läsa. Tror att semi-vattenkultur (SWC) är en bra mellanväg att gå om man vill prova nåt nytt men inte vara drastisk nog att köra 100% vatten.

2/11 -16

Det finns många möjligheter då man inte förstår de grundläggande kriterierna.
OP är ju en plats där man, om man kan, kan förhindra andra att uppfinna hjulet igen.

För ett tag sen såg jag gatumagikern Dynamo gå på vatten i London. Det var tydligen någon i bibeln som gjorde detta oxå.
Men för den skulle bör man ju inte tro att det går.

2/11 -16

Nja, det finns många möjligheter när man låter bli att använda "fakta" som absoluta sanningar, ackumulerad kunskap kan också bli ett bagage när man på grund av den fördömer reflexmässigt, exempelvis baserat på ett minne av ett försök 20 år sen. Kan man använda all kunskap man har samtidigt som man ser på saker genom en nybörjares ögon (som om det vore första gången man såg något och inte visste något om det alls) så är det ju det ett fint förhållningssätt.

2/11 -16

Anna H... s/h och swc är samma sak!!! S/H står för semihydro och SWC för semi vattenkultur. English e Swinglish...

Och som jag skrev i mitt förra svar till dig så förrutom de stora experiment med tusentals plantor som Tommy talar om, så har även Ray skrivit om att Vandor mår inte bra i s/h. Och Ray är upphovsmannen till s/h. ! !!

Så med all respekt... jag finner ditt svar till Tommy något naivt... för visst man ska vara nyfiken och våga testa olika saker, men man ska respektera tusenfalldig erfarenhet.

2/11 -16

Det är väl inte samma sak? Rays S/H har han ju definierat klart och fint på sin sida, SWC ser jag mer pratas om exempelvis när man kör 2/5 med 2 blöta dagar och 5 helt torrt, utan media Jag är sämst när det gäller varumärkes-regler osv men jag antar det kallas SWC då det inte är S/H - utan media osv och Ray har varumärkes-registrerat namnet. Jag tycker absolut man ska respektera erfarenhet och framförallt nyttja den, läsa många olika åsikter och bilda sig en egen och bred uppfattning så att säga. Mer rent filosofiskt jag menar att det inte finns absoluta sanningar, naiv är jag däremot inte (naiva tar ju för givet, utan att ifrågasätta, att saker är som någon säger, du kanske missförstod ordet?). För övrigt var det ju 250 plantor i det försöket Tommy nämnde, om det finns någon artikel skriven om det skulle jag gärna läsa Exempelvis där man också diskuterar exakt teknik, tillvägagångssätt, arter, lokalen, eventuella tester av sjukdomar osv som kunde ha påverkat plantorna. Tycker såklart sånt är intressant, arbetsskadad som man är

2/11 -16

All vetenskap bygger på repeterbarhet och kan du åter igen bevisa att det inte går att odla Vanda med rötter konstant i vatten då håller du ju faktisk på med vetenskap.
Fortsätt att experimentera men var noga med att dina experiment inte framstår som odlingsråd för än att du är helt säker på att det fungera.

2/11 -16

Ja men precis oled! Typ det jag ville få fram. Hur det än går för mig så kommer det egentligen inte vara överförbart på andras plantor då jag bor i mitt egna lilla mikroklimat med olika bakterier, temperatur osv, men om andra trots att det inte finns garanti att det kommer fungera vill prova så svarar jag såklart på frågor om vad jag pysslar med. Vill man vara mycket mer säker på att något går bra är det ju bättre att ta en mer traditionell approach i sitt odlande. Jag provar ju detta för att jag inte riktigt har möjlighet hålla denna familjen av orkidéer på ett traditionellt sätt. Intressant diskussion det blev i alla fall Sen lär jag inte sätta någon varnings-klausul varje gång jag besvarar frågor om det, lite får ju folk tänka till också.

2/11 -16

Om OP skall vara ett seriös forum är det viktigt att man på ett ansvarsfullt sätt ger odlingsråd

2/11 -16

Man skall välja arter att odla efter betingelserna kan ge dem, att göra tvärtom sluter sällan lyckligt

2/11 -16

Det verkar gå in i ena örat och ut i andra.

Som jag tidigare skrev så är det inte bara det försöket som vi gjorde.
"Ett par av de stora Thailändska odlarna har gjort liknande försök med lite fler plantor. Men resultatet var det samma, ca: 5% av plantorna klarade sig ett år."

Dessa odlare använde sig av strax över 2000 plantor i olika typer av SH och vattenkultur.

Frågan har ställts här till dig flera gånger Hur länge har du odlat Vanda i vatten kultur?

Fortsätt du med dina försök men låt oss slippa odlingsråd i frågan!

3/11 -16

Jag svarade ju där uppe, fast inte med exakta datum då jag inte visste, jag har haft några sticklingar sen ett tag innan inlägget jag gjorde i juli. Jag är ledsen jag missförstås, har inte rått någon till att göra som jag gjort med mina Vandor, bara berättat vad jag själv gjort när frågan kom upp en gång. Det känns ju inte ok att jag inte ska få berätta om vad jag provar när någon tar upp det, men det kanske finns regler kring det som jag missat, ber om ursäkt för det.

4/11 -16

tack Tommy.

5/11 -16

Tack för svaret Anna!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Emily:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik