EC eller TDS

19/9 -16

Funderat ett tag o kan inte klura ut nyttan med praktiskt användning av TDS-mätning.

EC är lika i hela världen. Alltså ledningstalet mäter man i milliSievert (uS)... och enheten Sievert definieras lika i hela världen.
Så långt tycker det är informativt o nyttigt att mäta salter (näring) i vattnet.

TDS mäter man i ppm (partiker per miljon)... och här... trots att det är en enhet... skiljer sig kontinenter på.
Ska man räkna om från uS till ppm så multiplikations faktor för Europa är 0,64, för Nordamerika 0,5 och för Australien 0,7.
Praktisk exempel 100 uS blir omräknad i Europa till 640 ppm, i Nordamerika till 500 ppm o i Australien till 700 ppm. Skillnad på uppåt 40% ! !!

Har man då köpt en TDS mätare så måste man ju verkligen veta vad den är kalibrerat för... annars blir plantor lidande.

Ppm är ju en enhet och borde betyda samma sak. Att gemföra så 20° Celcius skulle innebära temperatur skillnad på 8° mellan kontinenter. Känns helt fel...

Nyckelord: EC, TDS

19/9 -16

Enda sättet att mäta TDS är att väga torrsubstansen efter allt vatten ångat bort. TDS mätare mäter I EC och konverterar sedan till TDS. Men trots att TDS och EC oftast följer varandra så är det två helt olika saker. EC talar ju bara om hur stor elektriska ledningsförmågan är och TDS mäter hur mycket salter som lösts upp i vätskan.

Omvandlingen du tar upp är rätt logiska. 0.5 för vatten, 0.64 för vatten i odlingssammanhang. Detta eftersom man via EC vill mäta vissa specifika salter. Och som bekant har olika salter olika konduviktet.

Sen har vi fenomenet att ju mer vatten som ångat bort från en vätska påverkar förhållandet mellan EC och TDS till att bli högre, dvs närma sig 0.9 trots att det hela tiden är en konstant mängd lösta salter i vätskan. Detta eftersom " the proximity of the solution ions to each other depresses their activity and consequently their ability to transmit current, although the physical amount of dissolved solids is not affected. At high TDS values, the ratio TDS/EC increases and the relationship tends toward TDS = 0.9 x EC."

Nåväl, tillbaka till TDS mätare. EN del är kalibrerade utifrån KCI när den ska omvandla från EC till TDS, andra mätare kalibreras utifrån NaCl. Dessa är de två vanligaste för vatten. Specialutrustning finns som är kalibrerad utifrån silverjoner dvs 63×106 S/m.

De vanligaste konverteringstalen som används beroende på om man vill mäta avloppen, saltvatten, gödning till växtodling eller dricksvatten är:

TDS - NaCl: 0.47 till 0.50 beroende på vad för vatten du vill mäta
TDS - 442: 0.65 to 0.85
TDS - KCl: 0.50 to 0.57

Så, min slutsats är att du först tar reda på vad för salter du vill mäta TDS på, vilken typ av användning du ska ha (odling, dricksvatten, avlopp etc) och därefter kalibrerar om din mätare vid varje gång du mäter olika saker.

Men ska du mäta enbart ditt vatten till växterna så utgå från TDS (mg/l) = 640 x EC (ds/m or mmho/cm).

19/9 -16

Tackar... mycket lärorikt och tar lite tid att smälta

Dock är fortfarande så att enheten ppm borde följas av nåt symbol vad man mäter... att uppge bara ppm somen enhet som det förekommer i många artiklar på nätet är klart missvisande. Samt att många av TDS mätare som säljs uppger INTE vad de är kalibrerade för... om man inte väljer någon från de högre prisklasser.

19/9 -16

Håller med dig. Dessa mätare I konsumentklassen är allt annat än lätta att förstå.

Men som sagt. Det är bäst att bara mäta EC, eftersom det är just detta dessa apparater kan mäta. TDS blir alltid bara en matematisk uppskattning och aldrig något hårt fakta. Enda sättet att mäta TDS på riktigt är att mäta upp en liter vatten och förånga all vätska för att sen mäta hur mycket avlagringar som blir kvar i fast form.

19/9 -16

Tackar igen. Har antecknat en hel del från din förklarning ovan

19/9 -16

Jag kan känna att det vore bra med ett artikel bibliotek. Skriva artiklar typ det Jörgen har skrivit. I detta fallet hur aktuellt mätmetod fungerar. Kanske inte nödvändigt? Man har ju nyckelord men bara det att man ibland får leta länge i långa trådar innan man hittar nått "vettigt"

20/9 -16

Verkar va spännande att va ingenjör.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Dorra:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik