Kalk i vattnet

2/1 -16

Hur tar man bort kalken från kranvattnet på ett enkelt sätt. Jag har låtit vattnet stå några dagar, räcker det egentligen? Filter blir väl dyrt? Mina phalenopsis har ju överlevt många år i allafall.

Nyckelord: kalk

2/1 -16

Håller du på med Phala och de har överlevt länge verkar vatten för det släkten inte vara ett problem. Bra att ha vatten stående något dygn. Vattenet tempereras och eventuellt klor avgår, dock försvinner inte kalk. Enligt min åsikt är det enklaste sättet att bli av med kalk att använda ett filter som bygger på principen omvänd osmos. Kostar ca 1100 kr ( går kanske att köpa något billigare). Lite beroende på hur man har det med VVS och hur man bor kan det ibland vara lite klyddigt att installera men när väl det är installerat är det väldigt lätt att använda. Har du möjlighet att samla upp regnvatten är det kanske det enklaste.

3/1 -16

Där jag bor för tillfället så är vattnet väldigt fel för Ph., jag har så pass få plantor att jag kan köpa flaskvatten på ICA att skämma bort dom med. Men jag kommer att flytta tillbaka till Gävle där jag hör hemma senast vid halvårsskiftet och då får jag plats med betydligt fler plantor, därtill kommer att min yngsta flicka har ett akvarium så då kommer jag att köpa RO. Jag har googlat runt och hittat tre modeller till vettigt pris hos zoo-butiker, den billigaste kostar 649:-. Vad som är bra och dåligt och vad man ska titta efter har jag däremot ingen aning om. Jag har inte sett någon på nära håll, men känner mig ändå rätt säker på att man kan lösa inkopplingarna på ett enkelt sätt direkt till tex diskbänksarmaturen med hjälp av ett par snabbkopplingar som en VVS-butik kan hjälpa dig med. En sån inkoppling ska man dock bara använda när man är hemma såklart. Allt beror naturligtvis på hur mycket vatten man behöver och andra personliga variabler, men så kommer jag att lösa mitt behov, jag plockar fram det och kopplar in när jag behöver vatten och kan stuva undan det däremellan. Hoppas jag.

Regnvatten är jag skeptisk emot, om man förespråkar RO för att få ett vatten som är rent från en hel radda onyttigheter så känns det bakvänt att då samla regnvatten från taket som är den vanligaste lösningen. På taket finns alltid miljöföroreningar som lägger sig när det är torrt och som sköljs med ner regnet kommer, där finns säkert också fågelskit, biologiska påväxter med mera, en torr sommar blir koncentrationen ganska hög. I hängrännan ligger förmultnande löv och kanske mossa ifall man inte städat hängrännorna på ett tag. Beroende på typ av takbeläggning så kan det också följa med onyttigheter därifrån, tex bindemedel från beläggningen på vanliga betongpannor har jag hört, falsade plåttak kan vara av galvad sort och är dom riktigt gamla är dom antagligen grundade med blymönja. Ju längre det blir mellan regnen desto mer koncentrerat blir det. Själv regnvattnet är naturligtvis det bästa för växterna, men det är vad som kan följa med på vägen ner till hinken som gör mig skeptisk. Men det är ju ingen sanning, bara min teori och åsikt.

http://www.zooplus.se/shop/akvarium/akva...

3/1 -16

Samla regnvatten ska man va lite försiktig med salmonella har spridits in i djurbesättningar för att det ett tag var populärt att samla regnvatten från taket i stora tankar och tvätta med det (pappa har sanerings och färgfirma som jag jobbar på).

RO alltså reverse osmosis (kallas oftast bara osmos bland de som har saltvattensakvarium fel men vedertaget) är det som är smidigast att använda, men det kostar ju en del i inköp och även lite i underhåll, men har man högt kalk och inte kan åtgärda det på annat sätt så är det nödvändigt om man vill börja odla vissa känsliga arter.

Jag måste ha osmos för att ens kunna odla phal. hybrider annars dör de av kalken, jag försökte att filtrera vatten genom torv block (måste inte vara block men allafall ögödslat) innan jag skaffade saltvattensakvarium o där är osmos typ standard utrustning. Att filtrera genom torv hjälpte lite men inte tillräckligt och svårt att veta när det var dags att byta torven mot ny så orkidéer dog ändå efter ett tag.

Utöver att bara leta efter en billig osmos bör man se till att handlaren har utbytesfilter i sitt sortiment eftersom man efter ett tag behöver byta partikelfilter och kolfilter. För att veta när det är dags att byta delar sätter man lättast en tds mätare efter förfiltren (partikel och kolfiltret) när värdet börjar stiga är det dags att byta. Sen sätter man en tds efter själva membranet eftersom det inte hållet för evigt (livstiden förlängs om förfiltren sköts) membranet är dyrare och när det ger sig är det oftast billigast att köpa en helt ny osmos.

En del kopplar osmosen rakt på kallvatten ledningen andra som inte vill göra sånt till ingrepp kopplar den på en kran, vanligtvis får man med en koppling som passar på standardutförande för tvättmaskiner, jag har bara satt en adapter på det o sen kopplat den till blandaren i badkaret OBS! Gör man så ska man egentligen ha en sådan med separata kranar för varmt och kallt vatten eftersom kallvatten tydligen kan tryckas över på nått sätt till varmvattenledningen o ge problem , dock så hade jag inget val utan satte på en vanlig (fick dock tillåtelse) o det har inte varit något problem alls. Nu kommer jag inte ihåg exakt eftersom min har en specialventil som sköter det men gör varje del rent vatten man får ut försvinner 3 eller 4 delar ut i smutsvattenslangen så det går åt mycket vatten. OBS! Använd enbart kallt vatten annars så kommer membranet gå sönder.

Alla osmoser är specificerade tilllägga att klara den mängd som anges antingen som gpd (gallon per day) eller liter/dygn det värdet är under kontrollerade förhållanden med en viss tempratursänkning o inte allt för högt tds värde och ett visst tryck på vattnet. Hur mycket man själv får är svårt att veta så köp hellre en lite större. Med mitt dåliga vatten tog det 8 timmar att fylla 20L dunk från biltema med en 380L/dygn men det är då med vatten som har tds på 600- över 900 vet de som får mycket mer med samma osmos. Därför vart det att jag skaffade en mycket större med boosterpump. Eftersom jag har saltvattensakvarium har jag även efterfilter som tar silikat er och fosfat med men det behöver man inte om det är till växter de behöver sådant för att växa.

Använder man osmos måste man tillsätta näring (man skulle faktiskt få näringsbrist själv om man bara drack rent vatten från osmosen) även en liten del kalk och andra spårämnen då kan man ta lite kranvatten och vanlig näring eller MSU näring.

3/1 -16

Tack Awa86 för infon! Kan du förklara vad tds är för någonting och hur det fungerar? Vad ska man tänka på när man tittar runt efter en lämplig RO? Mitt behov blir nog inte så stort, har svårt att tänka mig att jag kommer ha mer än 50 plantor i framtiden och dotterns akvarium är bara på 100 liter (max). Så jag kommer inte behöva några stora mängder vatten. Är de filter som ska bytas färskvara på något sätt eller kan man helt enkelt köpa ett par extra filter när man köper själva grunkan så att man inte behöver bli utan framöver? Jag har efter mycket trassel nu helt gått över till att bara odla i sphagnum och göder med Änglamarks ekologiska blomsternäring på rekommendation av Lassse, växterna verkar stortrivas med det. // Peter

4/1 -16

http://shop.foretagsakvarium.se/sv/akvar... det är en tds, den mäter ledningtal i vattnet helt rent vatten visar 0 så fort man blandar i annat det talet upp vad som är normalt värde från kran varierar väldigt mycket men mitt vatten ger extremt höga siffror det är långt över normalt, de flesta har värden under 400 såg en youtube video i förrgår där en hade så lite som 25-30, minns inte vad regnvatten är på.

Orsaken att man behöver byta förfilter är att de helt enkelt tar upp större partiklar före de når membranet och efter ett tag blir de igensatta o då kommer dessa stora partiklar till membranet o det får jobba extra för att sålla bort det och går sönder snabbare. Så förfiltren kan man absolut ha nått extra hemma utan problem.

Hur stor osmos man kommer behöva är svårt att säga min 1a (AquaLight) räckte inte till för mitt behov (hade gjort det om vårt vatten var lite bättre, bättre kranvatten = går snabbare och längre hållbarhet) ca 60L i veckan tog alldeles för lång tid gick ju ha igång den hela nätterna eller när jag jobbade o de va så man snålade med dropparna så att inget fick riktigt tillräkligt, vattenbyte i akvarierna var inte att tänka på.
Den jag har nu ( http://shop.biotedmarin.se/spectrapure-m... + en boosterpump måste man ha eftersom den har dubbla membran, köpte den inte från bioted men fick problem med en annan order från säljaren så därför handlar jag inte av dem personen längre men bioted är bra) är lite overkill, det är högre kvalitet helt klart och jag behöver bara ha igång den typ 3 timmar i veckan o behöver jag mer vatten snabbt ä det lungt. Priset är högt men det är billigare än att känna sig stressad över nått så simpelt som nåra liter vatten. (Finns billigare större med men spectrapure har ett väldigt bra rykte)

Företagsakvarium i 1a länken har några billigare osmoser och de har även filter till dem.

4/1 -16

Jag har använt regnvatten i drygt tjugo år, till både hybrider och arter, utan några som helst problem. Var och en blir salig på sin fason, men själv skulle jag inte mäkta med annat än att samla regnvatten när kranvattnet inte är lämpligt. Jag är dock avundsjuk på de som kan använda sitt kranvatten. Det skulle underlätta odlingen betydligt. Jag får trösta mig med att vårt vatten är oerhört gott.

4/1 -16

Ja lättast vore ju med vatten som funkar direkt från kranen, men vatten med kalk är godare att dricka och det ska ju mycket till innan man får brist av calcium
Alla bor ju inte så de kan samla regnvatten o som sagt det kan sprida smitta så tänk på att tvätta händerna ordentligt.

Glömde skriva att det finns 2 typer av osmos gällande skötsel picobello och "vanlig" med en vanlig så sitter filtren i en behållare o man måste köpa filter med samma storlek, det krävs ju också lite mer jobb att byta då eftersom man tar isär dela,r medan med en picobello så kan man inte ta isär behållarna utan man får byta hela genom att bara lossa slangarna (brukar vara snabbfäste som man bara trycker in), o då är det inte lika noga att använda samma storlek tror jag men har bara haft "vanlig" så tänkte inte på det

4/1 -16

Jag har använt regnvatten i 49 år till mina orkidéer och läst massvis med tidskrifter och böcker men aldrig sett något, än mindre råkat ut för vare sig salmonella eller andra sjukdomar. RO vatten är självklart bra men dyrt. Både i anskaffning och drift. Om man bor så man kan samla regnvatten så gör det! Det finns några områden där man möjligen ska vara försiktig, Nära vår västkust vid eller efter stark pålandsvind eftersom salthalten i luften och därmed i det efterföljande regnet kan vara förhöjt, eventuellt kan fenomenet uppträda även längs vår syd och ostkust men är ovanligare. Jag har bott i Stockholm i många år innan jag flyttade söderut. De första åren använde jag kranvatten utan problem. Efter 4 - år flyttade jag till en villa och samlade och använde regnvatten utan problem. Under åren i Skåne och här i Småland har jag samlat och använt regnvatten. Ledningstalet brukar ligga mellan 1 och 20 mikrosimens så jag använder nästan alltid Akernes MSU- gödning.
Man behöver inte försöka leta upp problem där det inte finns några. Tvätta händerna efter att man har använt regnvatten??? Vad lever du i för miljö?

4/1 -16

Men när man tvättar händerna så använder man ju någon sorts vatten och allt tillgänglig vatten har ju sin egen bakterie flora... jag förstår kraven av renlighet vid delning, skärning och annat... men tvätta händer mellan olika vatten? Hur?

4/1 -16

Att tvätta håret i regnvatten har alltid sagts vara jättebra, men inte tvättade jag händerna i annat vatten efter hårtvätt i regnvatten och inte blev jag sjuk heller! Mao förstår inte vilken smitta som kan spridas i regnvatten.

4/1 -16

Jag jobbar alltså på en firma som bland annat sanerar när gårdar får smitta som salmonella, newcastle osv. När smitta hittas så tas en himla massa prover på hela gården för att försöka hitta hur smittan kommit in och vid sådan kontroll har man alltså hittat sjukdom i regnvatten tankar. Det regnvattnet samlades då från stallets tak där vilda fåglar måste bajsat (som på alla tak) o leddes ned i dessa tankar, vid tvätt av stallet har detta vatten använts och då kommer smitta in i besättningen. Det är alltså inte själva regnet man riskerar smitta av utan det regnet kommer i kontakt med på vägen ner till uppsamling.
Kranvatten däremot tas antingen från grundvatten där det filtreras naturligt och prover tas för att visa om det är tjänligt är det inte det får man skaffa filter för att vara säker, eller så får man det kommunalt från ett reningsverk, så det är stor skillnad.
Orsaken att man säger att det är bra att tvätta håret i regnvatten är helt enkelt för att det är ett mjukt vatten utan mineraler så håret kommer kännas fräsht, då räknar man inte med vad mer som kan finnas i vattnet.

5/1 -16

Hur adekvat är problemet i vårt sammanhang? Jag har läst Orkidéer från SOS. Orchid Digest och AOS Bulletin, båda från USA. Orchid Review från England. Die Orchideen från Tyskland. Dessa tidskrifter har jag haft och läst under stor del av mitt odlarliv. Till detta kommer otaliga böcker om orkidé´odling. +att jag känner/har känt mängder av professionella odlare i Europa och USA. Aldrig har jag hört någon som blivit sjuk av regnvattnet trots att många samlar stora vattenmängder i jättebehållare.
Däremot har jag läst om människor som blivit sjuka av kranvatten, t.ex i Jämtland för något år sedan och i Nordöstra Skåne förra året.

5/1 -16

Folk kanske hade blivit sjuka om dom hade druckit av sitt insamlande regnvatten i stället för att vattna sina orkidéer med det. Och det här är väl den stora skillnaden. Vi vattnar med vårt regn och kranvatten medans regnvattnet på bondgårdar och vårt kranvatten även används som dricksvatten av folk och fä. Faran är kanske inte så stor när man bara använder sitt regn och kranvatten till bevattning, men det finns nog all anledning att vara försiktig. Allt stillastående vatten är potentiella pest härdar, även i vattenledningar.

5/1 -16

I likhet med Bolebo har jag aldrig ens hört talas om någon som skulle ha blivit sjuk av bevattning med regnvatten. Riskerna måste rimligen vara mycket små.

5/1 -16

För ni som har ett mindre antal orkidé och är oroliga för salmonella ka ni värma upp de till minst 65 grader och låt det stå där ca 15 minuter.

10/1 -16

Awa86 Jag funderar på en Aqua Medic Osmos 90 eller 150 liter per dygn. Är denna siffra den färdiga mängden finvatten per dygn eller är det mängden vatten som renas per dygn? Det verkar skilja ganska mycket mellan modellerna hur mycket spillvatten det blir så det är ju något att ta hänsyn till när man köper utrustningen.

10/1 -16

Peter B: det är siffran på rent vatten under ideala förhållanden i ett lab, vad man själv får ut är svårt att säga det beror dels på trycket i ledningen, hur rent vattnet är från början (ju mer att ta bort desto långsammare går det) och tempratursänkning på vattnet, man ska ju aldrig köra varmt eller ljumet vatten då går membranet sönder (brukar stå i bruksanvisningen men min första kom vara med tyska... tur jag läste lite tyska i skolan), men om man kör riktigt kallt vatten går det långsammare än om man kör vatten på någon grad varmare dock går åsikter isär om vilket som är bäst att köra så kallt man kan eller lite varmare, själv så kör jag på kallaste för att inte blanda in något från varmvattenledningarna eftersom vissa bakterier trivs bättre varmt, o lite mer koppar o så kan släppa om man har gamla ledningar, men som sagt tycker ganska många att det inte spelar någon större roll bara det är på temperaturer osmosen ska tåla.
Om du tvekar så skulle jag ta den större, är inget roligt att vänta på vatten, och bara man har det i nån dunk som man kan skruva igen och är godkänt för livsmedel så håller det sig rent hur länge som hellst. Kan rekommendera biltemas vattendunkar med en stor blå skruvkork o på de större modellerna en kran o på de mindre en liten pluttig kork som är väldigt smidig när man ska fylla på en vattenkanna eller sprayflaska utan att få vatten överallt, den andra modellen de har med bara en svart kork tycker jag känns tyngre att bära på (ja jag är svag har en skada) och svårare att inte tömma en massa vid sidan av om man inte köpt till en kran + det är svårare att få ut det sista vattnet ur dem.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.