Vad har förändrats i november?

Bc Binosa 'Wabash Valley'. Från anitta. Fri bild (ej för kommersiell användning).

3/11 -15

Hej,
Det är snart dags att skriva artikeln med generella råd om orkidéodling i november. Så jag behöver er hjälp igen.

  • Vad förändrar du i din odling nu när november kommit?
  • Vilka släkten är i knopp och blom?

/ Björn

Nyckelord: November

3/11 -15

Nu blir det ännu mindre vatten (längre mellan vattningarna) och det som knoppas här är Dendrobium moniliforme.

3/11 -15

Allmän neddragning av vattentillförseln nu när torrtiden - nåja inte här i norden kanske, men i tropikerna - inträder på allvar. Många är i knopp och blom: Neofinetia (på sluttampen), Coelogyne, höstblommande Pleione, flera Dendrobium, Cattleya, Gongora och Restrepia.

3/11 -15

Blomfullfart på Laelior och Cattleya. Även Phraggar. Har en Epidendrum på g att blomma. Hämtat i naturen av Stenåsa och han vet inte vilken det är. När blommar visa jag upp så får ni hjälpa till.

4/11 -15

Tack för svaren allesamman!

Någon mer som kan dela sin erfarenhet?

4/11 -15

Medelhavsorkidéerna får mer vatten och börjar nu fälla ut bladen. Annars är det enda som blommar en ensam Pleurothallis eumaucaulon.

5/11 -15

Jag vågar inte dra ner på vattningen än. Ett par Phalaenopsis har visserligen preicis blommat över, men i övrigt är de flesta plantor i full färd med att skjuta nya skott. Phraggar, Paphar, Cattleyor, Dendrobium, Oncidium, Encyclia och Psychopsis. Plus lite annat smått och gott. Den enda som är på g att blomma är Dendrobium 'Berry Oda' som jag köpte av Lasse för någon månad sedan.

5/11 -15

Phalaenopsis sköts på samma sätt året runt. Byta väderstreck och sänka temperaturen några grader kan trigga knoppsättning. Phrag, Paph. och Psychopsis odlas också utan vila. Vila krävs för orkidéer med bulber. Sträng vila för Catasetinae.

6/11 -15

Har några kallväxande Paphar som i teorin skulle må bra av lite mindre vatten under vintern när temperaturen börjar sjunka nedåt 10 grader. Vi får se hur det blir med den saken... Har tidigare testat att öka intervallen något mellan vattningarna för Phalaenopsis på vintern (korrekt enligt många skötselråd) men förut bodde vi i en väldigt torr lägenhet så det var inte direkt uppskattat. Nu har vi flyttat till en annan lägenhet så i vinter tänker jag vara lite försiktig och känna efter så gott det går. Mvh från amatören.

8/11 -15

Neo-fönster. Från Xara. Fri bild.

Jag har nu (eller OK, maken har) flyttat tilläggsbelysningen från Cattsen i söderfönstret i gästrummet ner till Neosarna i västerfönstret, på försök!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Björn:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik