EpiWeb

24/1 -07

Är det någon som vet något om det nya materialet EpiWeb att odla i ?

Nyckelord: EpiWeb

24/1 -07

Micke på Dusk (som säljer EpiWeb) är medlem här på OrkidéPrat. han kallar sig Epi.

Sedan har vi diksuterat EpiWeb en del, du finner de flesta diskussionerna under nyckelordet EpiWeb

24/1 -07

Sålänge du kan tillgodose hög luftfuktighet eller vattna ofta så är det ett alldeles utmärkt material. om du odlar i inomhusmiljö är det bäst att vattna ungefär varje dag i början, när plantan kommit med nya rötter kan du reducera vattningen.

24/1 -07

Jag kommer inte ge några komentarer till om materialet är bra eller dåligt då jag är partisk såklart. Men jag vill dock bemöta lite uppgifter.

Att man måste vattna varje dag i rumsodling stämmer inte. Materialet håller mer vatten än vad man tror. Det kan tyckas torrt på utsidan vid beröring, men våra försök visar att en kruka med Epiweb i rumsklimat på 50% RH, har 45% vatten/egenvikt kvar 3 dygn efter vattning.
Dvs 45 gr vatten/100 gr substrat.

Jag tar gärna emot synpunkter och erfarenheter. Lika gärna negativa som positiva. PÅ så sätt kan vi identifiera och rätta till brister med materialet.

Vill man veta mer finns vår sajt om materialet på www.epiweb.se

Mvh / Micke

24/1 -07

50 % RH är nu en mycket hög relativ luftfuktighet inne. Mätningen är sannolikt dessutom utförd under vindstilla förhållanden.

24/1 -07

Jag har genomsnittligt drygt 50% luftfuktighet på fönsterbrädet

24/1 -07

Växter som står tillsammans ökar ju luftfuktigheten lite grann...
Jag har 50-65% i mina fönster, detta mätt UTAN luftfuktande pingviner(då jag inte skaffat dom när jag mätte), och mina fönster är då rakt inte vindstilla, det är rent jämrans stormdrag.
Så 50% är ingen konst att uppnå.

24/1 -07

Själv har jag använt en blandning av epiwev ich kokosfiber, bla till en Encyclia, så jag tror det beror på vilka plantor man tänker använda epiweb till. Min Encyclia mår förträffligt, men då vill den ha minimalt med vatten på vintern, och moderat vattning på sommaren.

24/1 -07

Kolla om era fuktmätare, de bör visa nära 100 % i en fuktig handduk. Ju närmare ett kallt fönster man mäter ju högre relativ luftfuktighet får man. Hög innefuktighet kräver bra isolerande fönster.

24/1 -07

Ge upp Tor...
Jag mäter på olika platser, olika höjd, olika långt in mot fönstret et cetera. Därtill var mätarna kollade... två mätare som båda visar närmare 100% på blöt mossa har inte fel.
Jag vet att du är riktigt bra på allt sånt här, men att vi alla inte får samma resultat medför inte automagiskt att vi har fel...

24/1 -07

Jag har konstant 60% Inte alls svårt att uppnå. Jag har ju i o f s massor med plantor som står tätt tillsammans men herregud 50% är INTE svårt att uppnå.

24/1 -07

Det finns ett aber.

Luftfuktighet är inte så lätt att mäta rätt. Mätare från t.ex Biltema och dylika visar ofta rätt mycket fel.
Jag hade nån sån för några år sedan men köpte sen Oregon Scientific som definitivt visar rätt.
Har testat den på vårt labb där vi har ett konstantrum.

Just nu är luftfuktigheten här i Tumba i vårt hus 29% och temperaturen är 21.
Tidigare när jag bodde i ett annat hus och körde luftfuktare på vintern kom jag upp i dryga 40%. Vågade int köra hårdare
för då blev det massor av kondensvatten på de kalla rutorna.

Däremot i mitt förråd var det 60% utan luftfuktare bl.a på grund att det var svalare.

24/1 -07

Jag har en Vanda sanderiana, Prostechea cochleata och Bollea lawrenceana i Epiweb. Cochleatan och Vandan verkar verkligen trivas i det. Vandan vattnas varannan dag och cochleatan två gånger i veckan. I början tycker jag dock det är bra att vattna lite oftare. Eftersom det i princip är omöjligt att vattna ihjäl en planta är det bättre att vattna lite oftare i början. (Nu motsäger det allt som många tidigare sagt till nybörjare)

24/1 -07

Jimmy

Det skulle vara kul att se en bild på vandan och hur du har den i epiweb.
Jag har velat ha vandor men alltid backat ur pga av att jag inte orkar hålla
på och doppa titt som tätt. Fick hem epiwep idag som jag skall använda till
några nya tester.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.