Flytt tiil lght med kalla fönster

6/2 -15

Har just flyttat o inser nu att jag har väldigt breda fönsterbrädor men också att det blir rejält kyligt där. Min samling som till stor del består av phal vantrivs möjligen. Någon som har erfarenhet av hur kallt dom klarar. Jag har mätt 17 grader men då är det ca 5 minus ute.

Nyckelord: Temperatur

6/2 -15

Nya fönsterbrädor, nya orkisar. De ska ju helst inte bara 'klara' nya förhållanden, utan även trivas där? Kunde jag ordna ordentliga temperaturskillnader, kanske min stackar Cymbidium skulle blomma lite mer och oftare (annat än att bara TA PLATS som den gör nu ). Varför är fönstrena så kalla, bara drag eller något enklare att påverka?

6/2 -15

Gammalt hus. Dåligt tätade fönster och att det sitter ventilation ovanför fönstren som inte verkar gå att stänga. Sen är dom ca 30 cm djupa så värmen från elementen passerar på insidan så det blir en kall ficka vid fönstret.

6/2 -15

Höga temp och låg RH är generellt nog ett större problem än tvärt om, men vist, man får anpassa sitt odlande till de villkor som gäller

6/2 -15

Jag har sett på mina föräldrars rackarns Phal hybrider nu när de flyttat till landet, 1800-tals torp utan element under fönster & de har både börjat växa som galningar & satt knopp & blommar nu. Tvärt emot vad man får lära sig om Brudar!!
/Mvh, I

6/2 -15

Jag tror inte att 17 grader är något problem. Jag har krånglat med lägre temperaturer, men sen höjt dem, och fått phallar (schilleriana och philippinense) att blomma. (Med "lägre temperaturer" menar jag 10 grader och lägre nattetid. Jag har mycket kallt i mina fönster!
Kör hårt!

7/2 -15

Tack för det upplyftande svaret npeter. Jag har ägnat dom senaste säkert tio åren att samla på mig. Har bl.a. Dom du nämner o även en skock andra arter. Får se om dom trivs olika. Tror tex bellina o andra mer varmväxande kan få problem men jag får se o lära o kanske byta ut mot mer svalväxande orkidéer efterhand.

7/2 -15

Ja, det är väl olika för olika arter. Jag har, som sagt, fått schilleriana och philippinense i blom. De har dock inte producerat mer än en eller två blommor. De ska nog ha varmare än de får i mina fönster.
I efterhand kom jag också ihåg att jag har en tetraspis som jag aldrig har fått att blomma. Den har jag flyttat in under ett lysrör, men det har inte lett till så mycket ännu.
Just nu är det -3 ute. Jag har +12 i köksfönstret. Jag hoppas och tror att det är någon grad varmare i de andra fönstren. Där är i alla fall elementen uppdragna på lite högre värme...

7/2 -15

Men så där kallt kan man väl inte ha det!! Jag pratade med min hyresvärd före jul, när termometern visade +19 inne i lägenheten. En värmetekniker kom hit och fixade elementen, så nu har jag +22 i fönstren och just nu är det -1,4 utomhus.

7/2 -15

Jag förstår att man kan tycka det, Nenne.
Men jag klagar inte. Det gör inte heller min Prosthechea vitellina, som står i köksfönstret och blommar som den alltid har gjort. Inte heller snödrottningarna, som i år kommer med flera stänglar.
Jag bävar inför min flytt som sker i april. Då blir det helt nya fönster att anpassa blommorna till. Gud vet hur det kommer att gå... :P

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av PeterA:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik