Kyla i fönstret

22/1 -07

Undrar hur kallt mina Phalaenopsisar klarar utan att ta skada. Ser att termometern på fönsterbrädan visar 17,5 grader nu och börjar bli orolig.

Nyckelord: temperatur

22/1 -07

Det är lite för kallt för dom !
Monika

22/1 -07

Visst är det i lägsta laget, men jag hade det rätt svalt i min lägenhet, neråt det hållet, ett par veckor över jul och minst fyra av mina phallar har behållit och fått knopp undertiden. Så det ska nog klara sig.

Eric F.

22/1 -07

Jag chansar på att låta dom stå kvar, alldeles för mkt trist arbete att flytta dom. Plats blir inte så lätt att ordna heller.

22/1 -07

Har du testat med att täta fönstret? (vilket du nog redan gjort... )
Känner till problemet.

22/1 -07

Fönstret är nog hyfsat tätt. Har ju tätat under fönsterbrädan för att stoppa värmen direkt från elementen. Det är ju ändå minus 10 grader ute nu så det blir väl lite kallt. I höstas glömde jag dock stänga ett par ventiler inför någon köldknäpp, då blev det alltför kallt, vet inte hur kallt men det kostade sina offer.

23/1 -07


Kul! En till som tätat mellan fönsterbrädan och fönstret för att leda undan värmen från elementet. Måste kolla hur kallt jag har det bland mina telningar i fönstret. Har det rätt dragit, trotts att jag tätat lite extra. Åandrasidan klarade alla plantorna förra vintern under samma premisser.
Trist med offren under förra knäppen.

23/1 -07

17 grader är väl ingen fara. Jag har en Phaleanopsis som växer i ett österfönster för tillfället. I det rummet dog elementet innan jul. Där är 10 grader på kvällen/natten och 15-17 på dagen. Den verkar inte ta någon skada. Nu håller den på att sätta knopp och ett nytt blad håller på att kika fram. Det blir nog inte så många knoppar, men fönstret blir så tomt utan den så den får hänga kvar.
(Läste om någon amerikansk odlare som hade sina phalaenopsisar utomhus till dess att nattemperaturen började krypa ner mot noll. Tydligen var det viktigt med hur man vattnade då... En skröna kanske?)

23/1 -07

Låt phallarna få del av värmen från elementen! Speciellt arterna älskar värme, hybriderna är lite mer toleranta.

24/1 -07

Jag har en Mini Mark som jag medvetet låter stå i vårt svalaste fönster, tillsammans med en gulnande Dendr. nobile, Cattleyor och Laelia. Det är fn bara 16 grader där. Mini Mark sägs ha förhållandevis svalälskande föräldrar, så jag tror det är rätt. Att den har stängel och knoppar och ser ut att trivas i övrigt antyder att det är okey.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av PeterA:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik