Visa upp era kall/svalskåp.

6/11 -14

Nu när vintern har dragit in över södra Sverige känns det dags att hitta på nått som muntrar upp lite i mörkret!

Jag tänkte att det skulle vara kul om ni som har kall/svalskåp visade upp dem. Hoppas det fungerar att köra på i en tråd och fylla på med bilder och lite info allteftersom.

Själv har jag ett skåp i mitt garage för Masdevallior. Trevliga och lättodlade tycker jag om man kan hålla lite lägre temperatur åt dem. I vinter siktar jag på ca 12-18 grader (dag/natt). Mina plantor står ute på somrarna.

Nyckelord: Kallskåp, Svalskåp

6/11 -14

Här är mitt sval/kall skåp. 12 grader på natten och 20-22 grader på dagen

6/11 -14

Fint och mycket blommor
Vilka er den röda som syns längst ner till högar ?

7/11 -14

Det är en Masd.hirtzii, det är nog en sista blommning innan den dör tyvärr, 25 blommor är det på den. Den har tagit mycket stryk i sommar av värmen.

Oled: Kul att du hänger på med ditt skåp!

7/11 -14

Norberg: Håll Masd.hirtziin ordentligt fuktig en tid så hämtar den sig. Mina var mycket trötta efter den här heta sommaren men jag ställde dem i ett kar med lite vatten i bottnen och nu är de fina igen. Kanske ska du klippa bort en del av blommorna för att underlätta återhämtningen.

7/11 -14

bolebo: Ja det kanske jag skulle ta och klippa bort några, men spelar det stor roll för plantan då den redan lagt energi på att utveckela blommorna?. Blött har jag hållit den hela tiden, men ska prova att ställa på ett fat med vatten.

7/11 -14

Det kan man nog tycka men blommorna ska ska ju underhållas med vatten och näring. Dend. cuthbertsonii ska man enl många rutinerade odlare inte låta blomma längre än till Okt/Nov. av just det skälet och hos dessa ser jag själv att det tycks stämma. (Även dessa har fått sig en rejäl omgång i sommar)

7/11 -14

Ja där har du rätt det drar ju energi bara att hålla status quo. Det åker ett gäng blommer ikväll. Kanske man ska leta efter en micro vas och ställa på bordet!

7/11 -14

Kul att se hur de klarar sig som snittblommor

7/11 -14

Oled: Du har ju fin växt i ditt skåp, är det långt till blomning bland alla fina arter du har? Ljusmängd?

7/11 -14

Ja du bolebo..I 11 månader har jag hållit på att trimma och först nu tror jag jag har fått rätt på det mesta. Har haft en del problem med kylningen vilket tror jag negativt har påverkat bl.a blomning. Har fått rätt på det nu. I skåpet ligger jag runt 8000-10000 lux. Faktiskt ställbart i mitten av skåpet. Mycket simpel arrangemang du kan ju klura på hur jag gör
Det är väldigt stimulerande att hålla på och hör och häpna jag har skalat bort all reglerteknisk utrustning och kör bara på timer (ett antal ). Men alltså, jag kunde inte drömma att det skulle gå åt så mycket tid. Med vad menar jag med tid? Jo att tittat på bladen (kan ju inte titta på blommorna ) och följa deras färg, spenst och form och anpassa förhållande efter det jag ser. Det tar tid då responsen är långsam på orkidé. En sak som ger resultat är att jag numera bara kör destvatten och gödslar upp till ledningstal ca 125. Har tagit tid att begripa hur viktigt det är. Den orkidé som har lett mig in på den tanken är Den. Cuthbertsonii som faktist lever än.

7/11 -14

Skåp totalt sett är tidskrävande. Läst reglerteknik en gång i tiden, men det vi lärde oss då förefaller simpelt i jämförelse med ett varmt skåp: kan bara fantisera (och läsa vittnesmål) om hur det är med ett svalt... . (Men som den nörd man blivit: liiite sugen blir jag allt !)

7/11 -14

Jo Xara..tänk dig problemet att luftfuktigheten kondensera på kylelementet och droppar ned och därmed kraftigt sänker luftfuktigheten. Jag har fått anpassa när regnsystemet får gå på på natten. Har ställd väckaklocka och sprungit ned på natten för att kolla RH Vad tror du frugan har tänkt? Hur som räkna på det reglerfall!! Även jag har läst reglerteknik men har kastat bort alla formlar för länge sedan och användar numera bara ögon nästa och mun. Munnen för att säga ...fan också ..nu dog den

7/11 -14

Reglerteknik...
Jag är processtekniker i botten, det här låter ju som ett AA möte nästan.

7/11 -14

Haha, AA har en lokal i huset där jag bor, så jag kan boka den!!!

7/11 -14

Jag har valt en enkel väg med skåpet. Utgå från rummets temperatur och inte ha några kyldelar, enkel datafläkt, T5 belysning och Manuel vattning med gardenapumpspruta. Funkar kals om man inte kikar så noga på temp och luftfuktighet. Plantorna gör inte alltid det.

7/11 -14

Varmskåp är perfekt för varmväxande orkidé

7/11 -14

Ja, ju enklare desto bättre men ibland måste man blanda in en del vetenskap och teknik också. Jag ska försöka leta upp en aktiv vattenkylare vad det lider. Sommaren tog nästan död på mina disor. Disor vill ha kallt vatten kring rötterna, under 20 grader, gärna15 om möjligt. Vattnet i tanken som förser disorna med vatten kröp upp till 30 grader och ibland lite mer.

7/11 -14

Mitt kylskåp är AAA+, skall boka ett möte

7/11 -14

Testade disor för länge sedan..fan va de kan dö fort

7/11 -14

OK, då ska jag sluta drömma om disor...
Skåp däremot... Jag vet inte. Som humanist och samhällsvetare förstår jag att jag kommer att få det svårt, men när jag ser vad ni åstadkommer, så blir jag ju sugen!

7/11 -14

Jag kommer gärna på Anonyma Reglertekniker- mötet i VÅS (om det ingår en guidad tur av Nennes fantastiska orkis- och ampelsamling, förstås ), fast jag vill gärna ha ett kyl-tema på denna konferens. Finns såå många orkisar jag inte lyckas med här hemma i 'direkt-verkande-el-stadshuset' att drömmarna är omfattande .

7/11 -14

Haha, jag fixar allt!! Det finns övernattning för sex personer samt träningscyklar och hantlar, så vad mer kan man önska!
Nu pratar jag inte om AA:s lokal utan en övernattningslägenhet i vårt 55+ hus vägg i vägg med AA!

7/11 -14

Det finns många här på OP som odlar kallväxande orkidéer.. Hur odlar ni om ni inte har tillgång till svalskåp?

7/11 -14

Har man "snöat" in sig på kallväxande kräver det därtill temperatur, kundskap och förutsättningar

7/11 -14

bolebo: För min del har jag valt att bli svalbo istället för sambo. Man kan ju inte få allt.

8/11 -14

Hos oss är det också enkelt som Lasse skriver, svalbo, fast jag har familj. Igår var det 11 grader i huset!
Dock fuskar jag på kvällen när vi kommer hem och eldar i kaminer och kakelugnar. Så temperaturen gick upp till 17 grader!

8/11 -14

Har en Masdevallia, brist på annat har jag ställt den in i skafferiet till natten där är det ca + 9-10.
dag temp ca + 18- 19. Det är inget större besvär att hålla på o flytta den. Ni som kan detta, är det bra.
Jag är tacksam för allt ni kommenterar, läser allt, är riktig nybörjare vad det gäller orkidéer.

8/11 -14

Masdevallia vill ha det svalt, så du gör säkert helt rätt med skafferivistelse nattetid. Hittade den här länken med lite odlingsråd:
http://www.nsorkide.se/page_116464715764...

8/11 -14

Många Masdevallier är även beroende av högre luftfuktighet än man normalt har i bostad, kan ibland kompenseras med flitig duschning

8/11 -14

Tack för era kommentarer, jag ska fortsätta med att studera arterna. Det är så kul. Är väldigt glad för detta aktiva forum.
jag har små spray flaskor bredvid växterna, för att kunna lätt duscha dem.

8/11 -14

Ja Peter, här kan det också vara kring 10 grader efter en kall natt. Men nu är det 17 och brasan sprakar i kaminen så det kommer nog upp till 20-strecket innan kvällen.

8/11 -14

Peter och Lasse, jag fryser när jag tänker på hur kallt ni har det! Jag vill också ha det svalt inomhus och för mig är svalt ca 18 grader. Flera av mina vänner tycker det är kallt hos mig och då brukar jag säga "det finns inga riktiga vikingar längre". Men nu vet jag att det åtminstone finns två och dom heter Peter och Lasse! Har tyckt att jag själv är en, men ack så fel jag hade.

8/11 -14

+ 10/11 -14

Nu blir det mycket text, vill ni inte läsa så låt blir

Det jag nu skriver är en teknisk och ekonomisk betraktelse kring olika vägar att välja då det gäller miljöreglering i ett skåp. Jag som många fler har följd Valkyrias odlade i skåp och utanför och gällande odling i skåp har hon nog drivet det så långt man med dagen teknik kan.
Det finns dock olika vägar att välja då det gäller att reglera miljön i ett skåp och då jag nog har näst intill testat allt kan jag här kort beskriva för och nackdelar med olika lösningar och då blir det en jämförelse med Valkyria då vi har vald olika väger. Jag lägger ingen värdering i vägval utan vill bara belysa ut ifrån egen erfarenhet.
Vägval 1
Vill man kyla skåpet med luft inkommande från utemiljö så variera temperaturen med årstiden. För att då få önskad exakt kallare temperatur måste man som komplement använda sig av en komfortkylare. Då man tillför luft utifrån som ofta i Sverige ligger runt sådär 50% och tex vill ha 75% måste man på något sätt tillför fukt. Ett populärt sätt är att använda sig av någon typ av ultraljudsbefuktare. Dessa lösningar tillsamman kostar en hel del och min erfarenhet är att tekniken kostar en del att underhålla.
Vägval 2
En annan väg att välja är att ha skåpet så tät som möjligt och använda sig av kompressor för kylning eller kylare som bygger på Peltierelement. Båda dessa medger att man inte släpper in luft utifrån och därmed behöver man inte luftfuktare typ fogger mm. Nackdelen med denna lösning är att man inte kan uppnå så exakt fuktighetsreglering (det blir vad det blir med tex ett regnsystem) och ha skillnad mellan dag och natt. Dock kan man med hjälp av att öppna liter mer eller mindra få in tjuvluft och på det viset ändå uppnå en viss reglering. Denna lösning kräver mycket arbete och tar lång tid (enligt min uppfattning) för att få fuktigheten någorlunda som man vill ha den.
Skall man jämföre vägval 1 med 2 kan det se ut såhär.
Vägval 1 dyrare än vägval 2
Vägval 1 mer exakt reglering av fuktighet jämförd med vägval 2
Vägval 1 kostar mer i underhåller och ger generellt sett mer tekniskt arbete än vägval 2
Då belysning i sig inte är ett problem, möjligen bortsett från kostnaden så ger jag mig inte in i den "fällan" att diskutera det på OP.
För många på OP finns det inget nyhetsvärde i det jag skriver men skulle det vara för någon är min text inte helt bortkastat. Självklart kan det förekomma stavfel och konstiga formuleringar som jag ber att ni bortser från.

8/11 -14

Nenne, man måste nu inte ha 10 grader inomhus ens på nätterna för att odla svalväxande orkidéer. De flesta är anpassningsbara och kring 13-15 grader brukar funkar bra, med 20 på dagen. Får man bara ner nattemperaturen så tål dessa arter ganska varma dagar. Jag har odlat både Odontoglossum crispum och många svalväxande Masdevallia, Restrepia, Coelogyne cristata mm under dessa förhållanden.

9/11 -14

I min broders svala källare står några Restrepia, P. insigne, C. cristata, Serapias och Ophrys mm under ett dagljuslysrör och det verkar fungera bra.
Mvh
Mikael

10/11 -14

Set ut att vara väldigt fina plantor

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Norberg:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik