Spinnkvalster på planta från Lucke

25/3 -14

Usch vad ledsen jag är. Jag har spinn på Dendrobium Rainbow Dancer som jag köpte med sambeställningen från Lucke. Den har ju blomknopp och nu måste den bort från bästa plats. Den har duschats varje dag men bladen ser definitivt ganska angripna ut. Som tur är verkar ingen av de andra plantorna angripna. Det blir städning av växtplatsen idag. Någon som använt Spidermite Control?

Nyckelord: Spinnkvalster

25/3 -14

Jag har med framgång använt Fruktträd Effekt (Neudorff) mot spinn på Dendrobium Nobilehybrider. Blandade enl anvisningar på flaskan och sprayade två gånger med ung 10 dagars mellanrum. Inga spinn efter den behandlingen! Här i Västerås fanns det på COOP Forum.

25/3 -14

Tack Nenne Då får plantan vara i karantän så länge, så småkrypen inte sprider sig. Konstigt förresten att de andra plantorna inte blivit attackerade. Jag får kolla noga.

25/3 -14

Jag sprayade alla tunnbladiga plantor en gång i förebyggande syfte, när jag hade spinn på två Dend Nobilehybrider. Sen har jag upprepat det någon gång/halvår. Viktigt att spraya rikligt på den drabbade plantan, både över och under bladen och överaltt där du kommer åt.

25/3 -14

Men ta plantan till vasken/badrummet när det ska sprayas. Fruktträd Effekt är INTE roligt att få bort från fönster och fönsterkarmar (väggar, skrivbord osv).

25/3 -14

Jag har lust att strypa någon, ja inte var det bara den som hade spinn, då jag tittade närmare på Nobile hybridens gröna blanka blad (ja den står ju också I knopp) så viss såg jag ett rött mini äckel springa omkring på bladet. tunnbladig är ju också lilla Dendrobium tortile Wexthuset har något som heter Spider Mite Control....det är organsikt, jag är ju allergisk mot allehanda ämnen. Har någon prövat det?

25/3 -14

det finns biologisk bekämpning också men det antar jag att du inte vill ha, inte så många skulle vara öppna för idén om att ha små typ som går runt och äter massa andra småkryp hemma. Jag skulle kunna tänka mig det men min kille skulle nog smälla av om jag föreslog det. Rovkvalser kan du köpa på vissa ställen som i en liten påse som du hänger upp vid plantorna som är dåliga, när äggen är kläckte kryper de ut och hittar sina små byten.

Annars skulle jag pröva med följande
Duscha av hela blomman ordentligt, jorden och speciellt undersidan av bladen där de suger sin näring.
Torka av undersidan av bladen med något och lägg på antingen grönsåpa eller sårsprit (vet ej vilken som fungerar bäst, har prövat såpa) Gör detta varje dag!
Använd blomspruta och spruta på hela blomman 1 gång om dagen med vanligt vatten (de ogillar fukt).
Ta bort den översta barken och spraya under med såpavatten. Lägg barken du tog bort i ugnen ett tag och grilla bitarna 1 timma eller så, fukta dom sedan innan du lägger tillbaka.

Men viktigt är att du för hand tar bort ALLT du ser. Det tar oändligt med tid, men ohyra är för djävligt minst sagt. Använd pincett eller topsar och papper samt ljummet vatten!

25/3 -14

hahaha, ja rovkvalster låter vettigt och hålla tyst om det för min pedantiska sambo, men han skulle nog fråga om vad det var för påse, han skulle kanske bli galen, jag måste nog fråga honom först. Mina plantor sprayas normalt varje dag med valigt vatten, men nu sa du ducha och det ordentligt, och ta bort barken. Jag har alco gel, men det kanske inte är så bra i gel form, sedan har jag våtservetter och det är ju lite alcohol i dem. Jaha det är bara att sätta igång.

25/3 -14

Jag försökte med allt som fanns till buds förra sommaren när jag hade spinn på min ena nya fina dendrobium. Jag ilsknade till och blandade i mkt Yes diskmedel i lite vatten. Tog en disksvamp ni vet med det gröna på ena sidan men det tog jag bort. Sedan tvålande jag in hela plantan blad o bulber så det riktigt skummade. Ställde plantan i Yes diskmedelsvatten dränkte hela krukan, som stod i detta ca 1 timme. Ni kan tro det såg roligt ut en vitskummande dendrobium. Sedan dunchade jag hela plantan med vatten efter ca 1 tim. Upprepade behandlingen efter ca 1 v. Det gjorde susen har inte sett elakingarna sedan dess.
Alla plantor får sig en dusch omgång av blandningen 1½ dl såpa + 1½ dl Rödsprit + 97 dl vatten. Detta gör jag med alla nya plantor + lite då o då med de andra.

25/3 -14

Truls, super. Ett riktigt tvålbad gäller alltså med skrubb . Tack för tipset, jag tror jag gör det samma, jag har ju en stor flaska Yes. Sedan lite ny bark. Förresten Dendrobium senile stod en bit bort med Cattleyor mellan sig, så jag är inte säker på att den blivit smittad.

25/3 -14

Jag planterade inte om plantan utan dränkte hela krukan med barken i diskmedelsblandningen. Jag gör så när jag ser odjur i barken. Kan inte hålla på o plantera om ideligen, tror det stör plantan mer än ett riktigt tvålbad.
Lycka till.

25/3 -14

Jaha, vad rena de blev Tog bort det översta lagret med bark i den ena, men Dendrobium Nobile hybriden var minsann inte planterad i bark eller spagnum utan det verkade vara, vete fanken...jord. Tog bort mycket utan att omplantera helt och i Spagnum i stället. Får upprepa allt om en vecka. Tack alla.

28/3 -14

ja , då är jakten på spinnkvalster igång. Hittade detta recpt
Use a homemade herbal tea. If you want to make your own miticide at home, you can make a herbal tea by mixing a tablespoon of ground cinnamon, a tablespoon of ground cloves and two tablespoons of Italian seasoning in a quart of water.
Bring the water to a boil, then take off the heat. Once it has cooled slightly add 2 tablespoons of crushed fresh garlic. Leave to sit until the water cools completely, then strain through a cloth or coffee filter.
Add a squirt of dish soap to the tea, then pour into a spray bottle. Spray the underside of the infested leaves with the tea every three days over a two week period. This should effectively kill the mites . Föresten så är en "quart of water" fyra koppar.

28/3 -14

Har testat detta men det skadade blommorna mer än "spinnet". Det bränner sönder och luktar förjäkligt. Jag kör på neem olja som jag köper ifrån vedalila. Det luktar heller inge gott men är bra tycker jag. Jag har även kört såpsprit. Det mest beprövade här är nog frukträdeffekt, kör på det. Det skadar inte och verkar bra.

29/3 -14

Nej kan inte tänka mig att vitlök kan passa som anti-spinn. Jag provar först med såpa badet, få se om det funkar, om inte kanske jag också testar neem olja. Finns här: http://www.sneckenstrom.se/godning/neem-...

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Spindeln:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik