KRYP!!!!!

6/1 -07

Någon mer än jag som hittat en stor fet gråsugga i krukan? Otrevligt minst sagt.
Skadar dom plantan på något sätt eller är dom bara otrevliga?

Gråsuggan inköptes på Blomsterlandet. Det finns säkert fler om någon är sugen

Nyckelord: gråsugga

6/1 -07

Jag har också fått sådana levererade till mig i orkidékrukor. Men jag tror inte dom gör någon större skada.

6/1 -07

Gråsuggor är läbbiga men gör nog ingen större skada. Efter vad jag vet lever de på döda/ruttnande växtdelar och angriper inte friska växter. När jag tar in mina plantor för vintern så brukar det finnas lite gråsuggor och annat smått och gott i krukorna. Dränk krukorna en stund i vatten så brukar gråsuggorna fly för livet och då kan man fånga dem. Lycka till!

6/1 -07

Nej, jag har ingen fet gråsugga, men jag räknar skörden av snäckor varje vecka och mångfotingar varje månad. Varför snäckor, odlas orkisar i gamla akvarier som inte är helt steriliserade?

7/1 -07

Läste i SOS-medlemstid. nr.2 2006 att gråsuggorna och sniglar äter på rotspetsarna om nätterna.

9/1 -07

Hej!
Gråsuggor + orkidéer = nej, Dränk hela krukan i vatten och samla upp gråsuggorna.(Du kan inte dränka gråsuggor) Koldioxidmetoden funkar också, Provadopinnar fungerar men man måste testa sig fram om orkidésorten tål Provado, likadant med att sänka ner krukan 5 min i Pyrexlösning.

9/1 -07

Jag upptäckte den när jag höll på att plantera om en överblommad och ganska hängig Paph spicerianum jag köpt på rean, så alla kryp är definitivt borta nu. Och då har jag ju fått bekräftat att det kan vara "suggan" som fått plantan att verka hängig.
Hoppas den kommer hämta sig nu.

9/1 -07

Måste dementera uppgifterna om att gråsuggor äter på levande vävnad. Gråsuggor lever uteslutande som nedbrytare av dött växtmaterial. Enda möjligheten att dom skulle ge sig på annat är om det helt skulle saknas vanlig "mat" och det är ju inte så troligt i de substrat och sammanhang vi nu pratar om.
Däremot är de inte så bra att ha i ett substrat då de ser till att bryta ner det snabbare med negativa följder i det långa loppet.

Ställer mig också skeptisk till att Provado skulle ha effekt på gråsuggor. Provados verkssamma ämne är Imidakloprid som är ett systematiskt gift som fungerar så att plantan upptar ämnet genom rötterna och förmedlar detta i plantan. Skadegörare som äter av plantan får sedan i sig giftet och dör. Om nu gråsuggor inte äter av plantan har giftet ingen verkan.

Giftet i Provado i sig har ingen skadlig inverkan på någon orkidéart vad jag vet. Men Provadopinnar innehåller en hög andel gödning som är det som många orkidéer tar skada av.

9/1 -07

Visst går det att dränka gråsuggor!!!
Trots att mina stora Cymbidier står i plastbackar (hopfällbara med hål vid sidorna) på somrarna, så kommer det ibland gråsuggor m m upp i komposten. Efter genomvattning, så brukar krukorna också få stå en stund och suga upp vatten och när jag sen lyfter upp dem, så har jag flera gånger hittat döda gråsuggor i vattnet.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Mattias:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik