Överblommade Phalaenopsis med solskador och gula blad

Från VargenJ.

15/9 -13

Ja, som rubriken lyder har jag två överblommade Phalaenopsis. Fick dom av pappa som hade hittat dom i soporna på jobbet och tog hem dom till mej. Nu är det så att den ena har nåt vad jag tror är solskador (röda fläckar på bladen) och den andra har ett blad som är gult hela vägen in till "stammen" eller vad det kallas. Den med solskador är ganska okey fysiskt, men den andra verkar mindre okey. Några rötter har dött (klippte bort dom), två av dom fyra stänglarna är helt torra och som sagt så är ett blad helt gult. Den behöver en ny kruka också då rötterna har växt ut under krukan den sitter i nu.

Hur ska jag göra med det gula bladet? Ska jag klippa bort det? Till saken hör att jag inte vågat göra nåt åt bladet utan att fråga nån om råd, då det växer ut nya luft rötter genom bladet vid stammen. Är dessutom nybörjare på det här med orkidéer.

Hade på kanel på snittytorna för att förhindra röta (man vill ju ha kvar dom och få dom i blom ). Den är riktigt stor denna. Så fin. Bör jag sätta den "rakt" när jag planterar om i ny kruka? Just nu hänger den över kanten med all sin vikt och faller lätt.

Är det nåt annat jag bör tänka på för just denna orkidén (den på bilderna)?
Bilderna är inte världens bästa, men dom får duga. Vill nån se fler bilder lägger jag upp dom allt eftersom..

Nyckelord: phalaenopsis, skötsel, hittebarn

15/9 -13

Såvitt jag kan se, så ser den fin ut, fast i behov av omplantering. Låt de gula bladen sitta kvar tills de ramlar av själva, eller är lätta att ta bort. Det är helt naturligt för nopsisar att tappa de äldsta/nedersta bladen efterhand som de åldras, så det är inget att oroa sig över så länge de inte tappar massor med blad.

Jag tror att det viktigaste när du planterar om den är att se till att den är planterad stadigt, så den inte tippar eller faller ur krukan. Står den ostadigt så får den svårare att etablera sig. Trimma bort alla döda, intorkade, ruttna rötter också och försök lirka ner luftrötterna i krukan om du kan. Kom ihåg att inte vattna den så ofta direkt efter omplanteringen, utan låt den stå lite torrare och vänta en månad tills du eventuellt börjar ge den näring (fast då är det vinter, så såvida du inte har vinterbelysning så bör den inte få näring oavsett).

Har du orkidésubstrat/jord hemma?

15/9 -13

Om du blöter alla luftrötter ordentligt, så är det lättare att få ner dem i krukan. Jag skulle passa på och ta bort de gula bladen nu, dvs när du har tagit upp plantorna ur sina gamla krukor. Håll i det gula bladet så långt in du kan och sen drar du det snabbt neråt så det lossnar. Man ska aldrig klipp bort ett blad, för då finns det bladrester kvar.

15/9 -13

Mutanten:
Tack för tipsen! Nej, jag har inte vinterbelysning. Tänkte att nopsisarna ska få blomma efter sin egen och naturens rytm.
Så att räta upp den när jag planterar om den är ett alternativ?
Jag har inte orkidéjord/substrat hemma just nu. Tänkte åka och köpa en säck så fort jag ätit lunch och fixa ny kruka samtidigt.

Nenne:
Tack för tipset! Det ska jag göra när jag planterar om det

15/9 -13

Klart att du ska räta upp den! Annars får du inte ner luftrötterna i krukan.

15/9 -13

Du kan få tips om omplantering på www.orchidehuset.se

15/9 -13

Håller med Nenne, blöt luftrötterna så blir de mer samarbetsvilliga. Försök räta upp den, jag har dock märkt att vissa nopsisar gärna hänger ändå hur mycket man än försöker få fason på dem. Det viktigaste är att rötterna hamnar i krukan dock och att den inte välter.

Beroende på vilket substrat du skaffar, så försök sila det så du inte får med en massa "bös", nopsisrötter tenderar att inte tycka om det.

Lycka till!

15/9 -13

Tack allihopa! Nu känns det som om jag har mer "kött på benen"

Mutanten:
Anar jag en värmlänning? Är själv en, och har bara hört värmlänningar använda ordet "bös" (off topic, but who cares? )

15/9 -13

Inte ursprungligen, men bosatt i värmland numera. Jag sökte faktiskt på ordet nu innan jag använde det, ifall du inte skulle veta vad det var för ngt. och det verkar förekomma i en hel del dialekter faktiskt, men vanligast är det väl i västra götaland (om jag begripit saken rätt). Det är ett bra ord.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av VargenJ:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.