Frågor till er med växthus

2/7 -13

Våren och sommarens projekt för mig i år har varit ett växthusbygge. Det blir ett 10 m2 Serralux Vägg växthus från Classicum, indelat i två avdelningar, ett för intermediära och ett för svalväxande orkidéer. Jag planerar att odla där ute från maj till september. Eftersom jag bygger det på en relativt oåtkomlig (för tungt maskineri) 45 graders sluttning har förarbetet varit stort och tungt. Tack och lov är min far ingengör...
.
Men nu så skall växthuset äntligen monteras i veckan, och jag har några frågor till er med växthus.
  • Någon som har byggt ett Serralux Vägg (eller liknande) och har monteringstips?
  • Mitt växthus skuggas av flera träd. Nu börjar jag bli nojjig över att oinbjudna gäster (ohyra) kanske kommer in via takluckorna. Hur upplever ni det, och vad gör ni åt det?
  • Sniglar, myror, gråsuggor, annat kryp... växthuset står mitt i "naturen" ...tips och råd?
  • Skall man spara en taklucka manuell så att man kan ha den öppen jämt, eller installera automatiska öppnare på alla? Jag har 3 luckor på 10 m2 .
  • Skuggväven (en med aluminiumremsor i) till huset är tyvärr försenat... Tips om en temporär (inte för dyr) smart skugglösning som helst även håller temperaturen nere?

Andra råd och tips som ni vill dela med er av mottages tacksamt!!

Nyckelord: växthus

2/7 -13

Jeg har akkurat bygd et drivhus på 10 kvm og fort skjønt at det er ikke så enkelt. Jeg har et veldig stort vindu i bakerste vegg og et automatisk takluke. Når det er sol ute, temperaturen kan komme opp til +54 C der inne. Åpner man alle takluker og dører, går det ned til +30 og et veldig lav luftfuktighet. Uten portabel AC ville jeg ikke ha klart meg. Med AC der inne som har en slange som leder ut varmt luft, har du alle vindu og dører lukket. Mindre fare for å få skadedyr der inne, mye høyre luftfuktighet og bedre klimakontroll. Jeg har en Matsui AC som funker som vifte ellers og når temperaturen kommer over +28 så slår den seg på. På natta har jeg varmeovn koblet til automatisk termostat som slår seg på når temperaturen går under +16. Ellers har jeg på et stort tårnvifte på hele tiden og en Hydrofogger koblet til et 70 liter vannbeholder. Luftfuktigheten holdes over +70 hele tiden. På natta er fuktigheten veldig høy uansett. Du ma ha god fundament. Min samboer tok gode 2 uker å bygge opp fundamentet. Grave ca 30 cm ned i bakken, fylle på med subus og sand, legge over isoleringsplater og ugrasdukk og til slutt legge steingulvet (hos meg er det 30×30 cm steiner over hele gulvet. Husk å legge dreneringsrør under gulvet for hvis du skal vanne der så må vannet ledes ut eller får du ustabil grunn og ujevn og hele konstruksjonen kan ha skade av det. På denne måten holder du også insekter og annet ute og har en veldig god isolering i gulvet. hvis du har dobbeltlags polycarbonat plater så burde du tette alle kanalene med silikon på toppen slik at du får ikke insekter, sopp og algevekst inne i platene. Du finner flere tips også på www.willabgarden.se.
Når det kommer til skygging har jeg følgende (skal legge bilder senere): 6 hyllevinkler (L-formet rustfrie metall vinkler) festet 3 på toppen av huset og 3 på det ene kanten. Dette gjøres for at det skal være ca 20-30 cm avstand mellom skyggeduken og drivhuset for at luften fungerer som isolasjon. Gjennom hullene på toppen av vinklene er trådd rustfri wire. Skyggenettet som kan være vannlig grønn skyggenett aller hvit fiberduk festes som en slags gardin med gardinringer til den wire på toppen av huset og legges slik at den går over den sidewire. Det blir en slags gardin som du kan dra til side når det er skyet. veldig enkel og billig metode.
Jeg har mine Catasetinae og Dendrobium der inne for jeg synes at det blir veldig varmt alikevel og masse lys (jeg har mitt hus i full sol) som de kan utnytte. Når det blir kaldere så flytter det inn og Neofinetia, Dracula og annet kaldvoksende flytter ut i huset. Nå er de kaldvoksende ute på et skygget sted. Som sagt, bilder kommet

2/7 -13

+ 3/7 -13

Tack så mycket för ditt svar Olga! Bra idéer! Jag har också funderat mycket kring alger/diverse patogener, och även mycket om temp/luftcirkulation. Så här har jag planerat mitt, hittills... men det lär bli justeringar under resans gång som vanligt.

Hålla rent/patogener:
Mitt hus kommer med härdat glas, så jag behöver inte oroa mig för att täta kanalplastskivorna. Jag valde att ställa växthuset på betonggrund med betonggolv. Betonggolvet blir stabilt och även lättare att hålla rent och desinficera. Jag klurar fortfarande på bakvägen... den är murad, och jag vill ju kunna försluta betongblocken på något vis, men helst med en klarlack så den fina muren bevaras. Någon som vet vad jag skall använda?

Temperatur:
Jag odlar ju svalt, så jag placerade växthuset på en väl skuggad plats i nordöstläge. Endast morgon/ förmiddagssol når fram oskyddat. Berget och en tjock mur skyddar den varmaste delen på dagen och träd skuggar på eftermiddagen. Jag valde även att gjuta en 20 cm hög betongmur på betongplattan som huset står på. I muren har jag satt in flera (8 st) ventiler hela vägen runt om, tanken är att svalare luft kommer in där och varmare luft slipper ut genom takluckorna genom självdrag. Jag beställde en extra taklucka så det blir tre totalt. Två luckor i det intemediära delen och en i den svala delen (temperaturzonerna delas av med en glasvägg med skjutdörr inne i huset). Men för att bli av med varmluften snabbare installerar jag även en kanalfläkt i en av ventilerna i den svala delen för att dra in ännu mer sval luft. Jag har även an portabel AC som får jobba extra varma dagar. Så blir det en stor cirkulationsfläkt i varje del också. Ytterdörren kan också lämnas öppen vid behov då jag har en nätdörr till den.

Skuggväven som ligger på beställning har aluminiumremsor insydda vilket gör att det inte bara skuggar (som vanliga nät) utan dessutom reflekterar solljuset och därmed hjälper till att hålla värmen nere. Men till dess att den kommer får jag improvisera lite... ja, lägg gärna upp bilder på din lösning Olga!

Fukt:
Jag kommer sätta in ett regnsystem, det avger små droppar som en fin dimma (60 microns) som kan hjälpa till att hålla uppe luftfuktigheten. Jag kommer att ha två system. En pump som driver bevattningen till pleurothalliderna i den svala delen, och en annan som fungerar indirekt (sprutar inte direkt på plantorna) som istället är kopplad till en hygrostat och sätter igång om luftfuktigheten i huset faller.

Ohyra:
Skall man försöka sätta någon slags nät på takluckorna? Hur gör man då med de automatiska lucköppnarna? Jag har beställt snigeltejp (koppar) som jag kommer att sätta på tröskeln och alla bordsben, och myrhotell på golvet... Vad mer kan man göra i förebyggande syfte?

Hur gör ni??

2/7 -13

Jag har absolut inga råd och vill bara säga att jag är så djupt imponerad över era fantastiska projekt och ert tänk i allt detta!! Bra jobbat, tjejer!!

2/7 -13

Jag använder vanlig vit väv som man har till att lägga över växter ute som skuggväv. Som Olga ser jag nu. Det funkar bra men de har olika kvalitet, endel förstörs efter ett par säsonger. Ohyra har jag aldrig haft problem med. Sniglar har kommit in till paprikorna, de kan man jaga i mörkret med ficklampa. Har ett 12 kvadratmeters växthus med tre luckor. Automatiska öppnare fungerar bra,

3/7 -13

Tack Nenne! Ja det tar en del tänkande att planera... men det är en del av det roliga.

Tack Alf, skönt att höra att du inte upplever att ohyra och sniglar har varit ett större problem. Mitt växthus står som sagt på en naturlig plats, det finns gott om sniglar, myror och allt möjligt runt omkring, varför jag vill vara smart med så många förebyggande åtgärder från början. Men jag får införskaffa en bra ficklampa och jaga sniglar på nätterna jag med.

3/7 -13

Jag får säga som Nenne, har inga tips, men vilka fantastiska projekt ni ger er på!

3/7 -13

Det finns kanske inte lika många arter av marodörer här uppe i Hälsingland, t ex har vi sluppit mördarsniglar hittills. Men de grå sniglarna gillar också t ex chili o paprika. De kryper på stengolvet och även på glasrutorna. Ser man slemspår eller gnagda blad får man ge sig ut på jakt. Fälla har inte fungerat. Förra sommaren som var sval var det inga problem, året innan var det många. så jag räknar med fler i år då sommarvärmen verkar bli bättre i år. Orkidéerna har klarat sig bra då jag undvikit placering mot glasruta. Har haft flera stora Dendrobier på golvet utan att få några skador. Jag har ca 50 orkidéplantor på bänkar och ca 20 utomhus. Mitt största problem utomhus har varit småfåglar som plockat ur vitmossa ur krukor. Nu har jag inte längre så mycket mossa kvar i mina krukor då jag upplever att det lätt blir för geggigt. Har återgått till bark och kokosblandning.

3/7 -13

Alf: I Bohuslän har vi gott om mördarsniglar, svarta sniglar, snigelsnäckor... svarta myror, röda myror... ja du vet. Tanken var att mota dem i grind INNAN jag får in dem så att säga. Koppartejpen skall vara ett giftfritt sätt att slippa sniglarna då de får en liten stöt och inte tar sig över barriären, hoppas innerligt att det funkar som lovat. Jag tycker lite som du om vitmossa. Antingen för blött, eller svårt att blöta igen när det fått torka lite för mycket, och geggigt när det bryts ner. Jag har valt att gå över till bark och vulkanstensblandning, alternativt ren vulkansten eller korksubstrat.

3/7 -13

Jeg har ikke opplevd noen problemer med ohyra på ingen av de som er i drivhuset eller står ute. De er faktisk bedre enn de i terrariet eller i huset Der ute har de sine naturlige rovdyr i tillegg. Og hvis som du sier, huset står ikke på bar bakke så er det ikke et stort problem. Men for meg var det viktig å ha et mer lukket system, så jeg har bare et takluke som jeg ikke åpner og da er det mer tropisc der inne. Fuktigheten forsvinner veldig fort gjennom vinduer og dører. Og har du en AC der inne så er ikke effekten bra med åpne luker. Men du får erfare det selv. Jeg skjønte fort at det var ikke nok med bare skygging og jeg får ikke kjøleeffekt av å bare åpne alt. Nå er det skyet her på Ås, mine skyggegardiner ar trukket til side og inni huset er +24 C og RH på 89 %. For dine kaldvoksende er dette kanskje en maks temperatur, men hvis solen kommer bare litt opp for noen minutter så har du tilnærmet +30 der inne. Hvis du har alt lukket som en slags stort terrarium så har du bedre kontroll over alle faktorene. Men jeg vet ikke hvordan regnsystemet vil funke så du får sikkert andre erfaringer. men der hvor plantene kommer fra regner mest på natta når stomata til orkideer er åpne ( orkideer er fakultative CAM planter). Så viktigst er at de har det fuktig på natta for på dagen lukker de spalteåpningene.
Og forresten, hvor kommer til å bli av alt det vannet som renner ned på gulvet? Masse vann hver dag må jo ledes bort og ut fra huset. Du vil ikke ha masse vann på gulvet hele tiden. Skal du legge et rør i gulvet? Som et slags bad? Da må gulvet hele litt på skrå mot sluket.

3/7 -13

Att odla i ren vitmossa i växthus eller skåp kan vara knepigt då mossan är starkt vattenhållande och även drar åt sig fukt ur luften. På fönsterbrädan är förutsättningarna desto bättre.
Ska bli spännande att följa ditt växthusprojekt valkyrie

4/7 -13

Tack Olga för att du delar med dig av dina erfarenheter. Ang. dränering så har jag en 2 meter lång dräneringsränna (med brunn i ena ändan) nerdjuten i golvet som sluttar lite svagt in mot den. Om man bedömer hur den funkar när det regnar, som vi ju redan kunnat testa... typisk svensk sommar... så funkar den väldigt bra!

Lasse: Tack! Jag återkommer med uppdateringar om bygget. Profilerna går upp nu... spännande!!

9/7 -13

Ha! Nu så!! Jag har klurat färdigt på en sak till... Fick tag i en helt osynlig produkt att spreja på betonggolvet och den murade väggen som skall skydda mot mögel, patogener, virus och allt möjligt elakt. Det håller i 4 år, sedan får man spreja igen. En relativt ny produkt de använder på sjukhus tydligen. Anti-fungal/ anti viral spray någonting... Vet tyvärr inte vad märket hette, fick det av målaren, men hoppas det funkar!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av valkyrie66:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik