Paphiopedilum rothschildianum

18/3 -13

Då var det dags för min andra roth-blomning. Börjar bli en trevlig vana det här

Blev jätteöverraskad när jag såg att den här kom med en knopp. Plantan är jätteliten. Stark visserligen med 3 skott, men som en liten pygme jämfört med min andra roth. Denna har ett bladspann på ynkliga 45 cm.

Vi får väl se om den växer till sig men den är rätt mysig och lite speciell i den här storleken också.

Enligt lappen så är föräldrarna 'Mont Millais'x'Val'

Nyckelord: Paphiopedilum rothschildianum

18/3 -13

Verkligen grattis!

18/3 -13

Brutalt snygg! Grattis. Har hört och sett att det kan skilja ganska mycket på bladspannen. Tycker du att färgerna skiljer sig åt på de olika plantorna?

18/3 -13

Ja Peter, det är jätteskillnad både på färg, form och storlek. Den här är mycket fylligare i färgerna och blommorna har ett mer kompakt utseende. Den här är naturligtvis en mer förädlad variant. Den förra kallade rothexperterna "en klassisk" roth som mer ser ut som de som man finner i vilt tillstånd.

Här finns bild på den andra för den som vill jämföra.

18/3 -13

Nu snackar vi - med den kulören på en roth! Snygg! Grattis

18/3 -13

Ibland vet man inte vad man skall tycka om de som är mer förädlade. Jag var på en utställning i Thailand för några år sedan och det fanns så många olika att man trodde det var hybrider. Men attans vad häftigt så jag tycker alla är helt underbara. Kul att du också visar skillnaderna.
Visst är detta underbart med vår hobby?

18/3 -13

Som sagt, man kan aldrig ha för många rothar Här ser man tydligt hur olika de kan vara.. och detta är ändå bara mina två första plantor.

18/3 -13

Helt sjukt vackert Mattias, du kan du

18/3 -13

W.O.W... O_o

Helt otroligt läcker (och söt) roth måste jag säga. Gillar verkligen färgen på blommorna, plus att plantan är så kompakt. Den ser även väldigt frisk ut och grön ut.

Föredrar nog formen mer på den "klassiska" rothen, tänk dig den här färgen och den formen... Men en blommande roth är en bra roth, oavsett hur den ser ut.

Jättegrattis med andra ord!

18/3 -13

Jättegrattis, de är så härliga!
Mvh
Mikael

18/3 -13

Woow! Vilken skillnad det är mellan rotharna. Grattis Mattias!!

18/3 -13

Den var urtjusig, gillar de djupa färgen och deras tuffa uppsyn. Grattis till fin blomning!

18/3 -13

U.N.D.E.R.B.A.R.A!! Riktigt snygga Mattias även om jag föredrar den lilla! Mont Millais är ju en av de grymmaste man kan ha! Du får se till att den håller blommorna tills jag får en chans att komma och se dem i slutet av maj början av juni.

20/3 -13

Grattis Mattias, en kunglig blomma! Plantan vart väl inspirerad av den större kusinen...

20/3 -13

Ja, sjukt, sjukt fin

20/3 -13

Urtjusiga, och så där läckert uppkäftiga när dom sticker fram "hakan" så där, grattis. Det här forumet är ju som bekant lite dåligt för karaktären, och nu när man kan passa på och köpa från sambeställningen från Orchid Inn så tror jag att jag ska slå till på en ROTH.

Men jag har några funderingar som du Mattias verkar vara rätt person att svara på. Jag har (i alla inbillat mig) läst att roth:arna ska vara "lättodlade" men "desto" svårare att få i blom, samt tålamodskrävande (typ långsamväxande). Tycker du att det verkar stämma (speciellt delen med "lättodlade")?
Fungerar "Cattleyatemperatur" (för mig: ner mot 15 grader på vintern och 20-30 grader på sommaren) och vilket odlingsmedium odlar du i?

Med vänlig hälsning // C

21/3 -13

När väl rotharna har etablerat sig så är de lätta tycker jag. Jag har dock både kloner som växer snabbt och andra som är väldigt långsamma. De som jag beställt från OrchidInn (med ett bladspann på runt 20 cm) har tagit en stund på sig innan de börjat växa ordentligt, så som nybörjare skulle jag hellre lägga några kronor extra och försöka på tag på en något större planta.

Dina temperaturer verkar det inte vara några problem med. Den här lilla har haft ungefär de temperaturerna. Den stora som vägrade blomma tog jag i fjol ut tidigt på våren så snart frosten försvunnit och det satt fart på den.

Odlar i en blandning av mestadels bark, kryddat med vitmossa och perlite.

21/3 -13

När vi ändå frågar Mattias (och förstås alla andra också) om råd, så har jag lurat på det här med att odla i växthus.
Jag kommer ju, enligt bästa förmåga, montera ihop ett litet växthus så snart tjälen släpper och det inte är minusgrader ute och jag tänkte eventuellt ställa ut några orkidéer (Dend. och mörkbladiga Paphar) i det under våren och sommaren. Men hur är det med luftcirkulationen? Räcker det att ha vädringsfönster på glänt? Det vore en dyrköpt läxa om fukten är för hög och det blir röta...

21/3 -13

Annika, det finns värmefläktar som kan stå på med luftcirkulation hela tiden och bara värma när det blir svalt. Luftcirkulation är viktigt.

21/3 -13

Jag har ju mitt växthus i källaren så jag har ingen hjälp av vinden

21/3 -13

Tack för svaret Mattias. Jag tror nog att det blir ett (eller ett par) köp...

21/3 -13

Alf, du tänker på eldrivna fläktar? Jag hoppades slippa dra sladdar dit ut om det inte är nödvändigt... Men du tänker på om man skulle ha plantor ute på våren/hösten också?
Mattias, betyder det att du har fläktar inne? Kan det räcka med öppna vädringsfönster tro?

21/3 -13

Ja jag har en stor golvfläkt i växthuset som går dygnet runt. Vet faktiskt inte hur de som har växthus ute gör.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Mattias:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik