Tror jag snart har mördat min stackars Paph...

30/12 -12

Ja, suck, tror jag ska hålla mig till mina phallar, för min paph ser då inget vidare ut. Den är planterad i en ngt mindre barkblandat kompost + lite spaghnum och perlite. Har nog hållt den liiiite för torr, typ phall torr för att jag är så feg, men märker nu att den behöver badas typ 2-3 gr i veckan för att inte torka ut helt.

Den hade till en början 5 blad men en efter en så har de gulnat och nu är det bara 2 friska kvar, är även ett konstigt "märke" på det ena bladet, kan detta tyda på ngt typ av angrepp?

Är det ngn idé att kämpa vidare eller får Maude gå till komposten?

Nyckelord: Paphiopedilum Maudiae 'Vinicolor'

30/12 -12

Om du paph har root använda odlingsmedium som jag användar
för nästan alla mina paphiopedilums: bark, kol, kokos fiber och perlit. Varje 15 dagar ger jag mycket vatten i duschen. Jag använder ICA ekologiska gödselmedel

30/12 -12

Om det är Din första Paph så det kan misslyckas i början Men ge inte upp och prova Dig fram.
Jag gjorde många misstag i början men nu verkar det går bättre. Jag har planterat mina Paphar i vanlig orkidékompost, till vissa har jag blandat lite Sphagnum i, i vissa krukor har jag även Sphagnum överst. Jag sprejar ytan si så där varannan dag. Komposten är fuktig men inte blöt.
Edel: Menar Du att Du vattnar Dina Paphar var 15:e dag? Är inte det för sällan. Fast jag har kollat Dina Paphar och dom är ju fina

30/12 -12

stella:
Man kan vattna en eller två gånger i veckan och en dusch med massor av vatten var 15 dagar

30/12 -12

Tack för råden Jo det är min första Paph, den har en kompis, en Harold Koopowitz, som jag oxå nästan plågat ihjäl men nu har jag inte sett några gula blad på några månader och såg tom att den jobbade på ett nytt blad så förhoppningsvis så kanske den lever ett tag till iaf

Hoppas på att det kanske går att rädda den och det bara är jag som klantat mig och haft den för torrt, den går från fuktig till öken torr på typ 2-3 dagar, kanske har med luftfuktigheten att göra, tyvärr ligger den bara på strax över 30%.
Kanske skulle investera i en luftfuktare?

Edel Då duschar du hela plantan i duschen, hur länge ungefär? Borde jag nog göra, så man blir av med alla salter och likn

30/12 -12

Ja, en luftfuktare förbättrar miljön mycket. Jag har två st från tretti.se, kostar drygt 400 kr och en "Pingvin" från Biltema som koatar ca 250 kr.

30/12 -12

Edel: Aha, Du menar så. Visst jag gör ungefär så också fast som sagt sprejar jag ytan oftare

31/12 -12

elcatania; Hur var den när du fick den? Jag reagerar på att jag har en likadan Paph som såg lite trött och sliten ut när den kom (har du en Schwarze Madonna?). Det nedersta bladet gulnade, och så snart det gulnat började nästa att gulna. Min kom även med några små fläckar som påminner om röta, fast inte är sådär svampig (som det "märke" du nämner att du har). Efter att ha haft min i några månader har den fortsatt tappa blad (har nu 2-3 kvar) och trots att den sköts som mina andra Paphar ger den inte intryck av att tänka repa sig/sluta gulna. När jag fick hem min undrade jag om den plågats lite innan den kom...nu undrar jag det lite igen? Det är som att de förtvinar framför ögonen på en.

Står den förresten ovanför ett element eller så, eftersom den torkar ur så snabbt? Jag vattnar också mina ca var 10-14e dag, jag har haft problem med för blöta rötter på vissa innan, så har vågat dra ner på vattningen i vinter.

31/12 -12

Här har jag bilder på min Paph Maudiae `Vinicolor` från Schwerter. Den var inte i så bra skick när jag fick den. Bladen var gropiga (se bilden) och allmänt i dålig skick.

Nu efter ett och ett halvt år senare har den fått nya fina blad och den mår bra.
I början av orkidéodling vattnade jag för mycket och tog ihjäl flera plantor. Sen drog jag ner på vattningen och då blev det för torrt. Nu tycks man ha hittat balansen.

Vattnar mina en gång/vecka och som sagt sprejar kompost ytan mellan varven. Plantera dom i små krukor då trivs dom.

31/12 -12

Annika Hehe, ja du, jag var ju ännu mer nybörjare då jag fick denna, jo det är en Schwarze Madonna, så jag tyckte den såg fin ut om än mycket liten hahaha, trodde Paphar var lika stora som Phallar typ :-P

Den står under ett element men innanför fönsterbrädan på en liten låda om man så säger, men det är kanske elementet eller ev kaminen som torkar ut dem så fort.

stella Men åhh vad fin din såg ut, den har ju gigablad ju
Känns som att min inte växt en mm sen jag fick den! Jo, har planterat den i en 8 cm kruka eftersom den var lite "vickig" när den bodde i en större kruka. Ja det är ju det där med vattenbalansen som är svår. Från början vattnade jag alla phallar en gång i veckan.
Men efter att jag började hänga här så började jag titta och känna igenom plantorna innan jag vattnade, fast då är det ju det här med Papharna då som vill ha det lite fuktigare än Phallarna, förhoppningsvis lär jag mig det oxå

31/12 -12

stella; Din ser verkligen välmående ut! Hade du problem med gulnande blad i början?

elcatania; Tycker ändå det är lite märkligt att vi har samma planta och att de tynar bort på liknande sätt... Jag undrade om min kunde fått en köldknäpp när den kom, eftersom den var så fläckvis mörk i bladen när den kom, men jag vet inte vad det är som gör att de inte orkar repa sig.

Jag har två lika stora krukor med vitmossa som jag har Bulbophyllum i, den som står närmast värmen från elementet (men inte precis ovanför utan en skaplig bit upp) torkar ut avsevärt mycket snabbare...

31/12 -12

Annika; Ja, det var nog ett par blad i början som gulnade. Plantan var lite hängig också men eftersom jag har försökt att pyssla med den lite extra och vattnat den oftare så har den mått bättre och bättre

31/12 -12

Annika Ja, min borde inte ha fått en köldknäpp då den är inköpt i mitten av sept och det hade inte varit frost ens här då, mycket knepigt är det dock!

Ja då är det säkert elementet då fast jag tycker att det knappt är varmt, ska genast gå och hänga en blöt handduk på det så det slutar plåga Papharna

stella Ska införskaffa en luftfuktare typ i veckan (vill helst titta på dem på riktigt så måste nog in till stan) men började fundera på det här med fläkt, ska man ha fläkt när man har luftfuktare?

Passar på att önska alla OP:are ett Gott Nytt År

1/1 -13

Orkidéerna gillar god luftomväxling. Speciellt om man har ett skåp el. dylikt behövs en fläkt annars är det risk för svamp och röta.
Själv har jag en monter och ett akvarium för orkidéerna. Montern är inte vattentät så jag har inte något regnsystem utan ovan nämnda luftfuktare och det blir ganska fuktigt och fläktar behövs.
Tre st fläktar har jag köpt hos Dusk och de är mycket bra grejer som man fäster med magneter i glaset.

1/1 -13

stella; Ok, hjälpte det att vattna lite oftare? Har du något mer knep som kan hjälpa? Min håller alldeles på att tyna bort.

elcatania; Nej, det är mycket möjligt att det inte alls har med köld att göra, men jag får en känsla av att de "misshandlats" på något sätt, ingen annan Paph reagerar på samma sätt, och oavsett behandling vill det sig inte riktigt...
Men ökad luftfuktighet mår nog alla bra av!

1/1 -13

Annika; Visst hjälpte det att vattna oftare men krukan måste vara som sagt liten.
Kollade när jag köpte Paphen så det är 2,5 år sedan(usch vad tiden rinner iväg) , och den har fått fina nya blad och är så fin men inga nya bladrosetter eller blomning. Hoppas den tar fart nu
Andra knep kommer jag inte på just nu. Dom som är mera erfarna med Paphar kanske har någonting att komma med.

1/1 -13

Måste bara visa en bild på denna som står brevid P Maudiae `Vinicolor`i montern. Så dom har fått precis likadan skötsel

1/1 -13

Annika Ja kanske är ngn typ av måndagsexemplar vi fått Får hoppas det vänder men det större bladet (det med märket på är även lite sprucket och fult så har inga större förhoppningar på det ska överleva och sen är det bara ett litet kvar och då är det väl lika bra att ge upp skulle jag tro.

stella Åhh vilken fin knopp på Maude grannen Jag har inte kommit till skåpodling än men det kommer väl en dag det med så vet inte om de där Dusk fläktarna funkar på ett vanligt fönster, tänkte att fläkten kan hjälpa till att fördela fukten lite extra

1/1 -13

elcatania; Nej nej ge inte upp, så länge det finns liv så finns det hopp:)
Ja, dessa Dusk fläktar är avsedda som typ skåpfläktar. Men just på Biltema finns annan typ av fläktar, sk bordsfläktar t.ex.

1/1 -13

Som stella säger, ge inte upp! Min första Madonna stod för blött med rötterna så de ruttnade bort, den står sedan i somras i en mini-kruka med mossa i och lever än, även om det går sådär med nya rötter...

3/1 -13

Inte ge upp med Papharna! Jag är ju själv nybörjare med dessa och har nästan lyckats ha ihjäl några, bl. a. min Maudiae 'Schwarze Madonna' och min barbatum var. nigritum genom att vattna ihjäl dem. Enda anledningen till att jag inte gjorde det var tack vare blompinnarna jag har nedstoppade i varje Paphkruka. Jag känner på dessa nästan varje dag för att kolla vilka som vill ha vatten då jag känner ungefär hur mycket fukt som finns kvar i hela krukan, så de inte är plaskvåta i botten av dem. Hittills har blompinnsmetoden fungerat väl och efter införskaffandet av en luftfuktare som får stå mitt i ena Paphhögen (bara barbatapaphar, vilka är känsligare när det gäller luftfuktigheten tydligen), så har vissa av Papharna satt fart rejält.

När jag fick min Madonna, så planterade jag om den direkt (gör alltid så för att kolla rötterna och för att de brukar vara överplanterade) och den hade ett dåligt rotsystem när den kom. Den fick plats i en 5 cm kruka utan problem (kom i en 8 eller 9 cm sådan) och började arbeta på nya rötter efter en stund. Den var på väg att blomma när jag började vattna den för ofta, så stängeln dog och de nedre bladen gulnade. Som tur var lyckades jag rädda den och upptäckte en ny bladrosett på den idag, så det går åt rätt håll här tydligen.

Så om du är osäker på hur ofta du ska vattna, stoppa ner en blompinne så nära plantan du bara kan (utan att skada rötterna) och tryck ner den så den når botten. Sedan är det bara att dra upp den då och då och känna på den hur mycket fukt som är kvar i krukan. Hade jag inte haft pinnarna, så hade jag nog vattnat ihjäl halva min Paphsamling misstänker jag. O_o Jag har även upptäckt att vissa Paphar torkar upp supersnabbt (henryanum och helenae), medans andra tar sin tid oavsett substrat och storlek på krukan (lawrenceanum och Madonna t.ex.).

3/1 -13

Nej jag ska inte ge upp än iaf

Mutanten Blompinne var ju en jättebra idé! Hade nog kanske kunnat sätta den i en 6 cm kruka men har tyvärr ingen ledig, får ta och köpa när jag är till stan nästa gång!

3/1 -13

Hmm, idag när jag hade "orkidéafton" så tyckte jag att Madonnan blivit svajjig i krukan utöver alla andra symptomer. Tog upp henne och jodå, rötterna var inte i bra skick... Så fick inproviseras med en miniplastmugg som jag klippte lite hål i och bara spaghnum i, hon fick även ett litet plastpåsetält med lufthål över sig. Tror jag vet vart det barkar, men jag har iaf försökt

Lägger in en bild på min käre Harold oxå, han kämpar då åtminstone

3/1 -13

Krya på sig på sjukhuset och kämpa på elcatania!

4/1 -13

Typiskt, som att den inte prövats nog...men ge inte upp! Min första Madonna har som sagt stått helt utan rötter sedan i somras utan att skrumpna bort totalt (även om den förstås inte är vacker)!
Och trösta dig med att vi får gå ihop i en sambeställning på dessa Madonnor annars

4/1 -13

I inlägg 22 översta bilden, är det Harold det, ser jag att Du har duschat honom så var försiktig att det inte blir vatten kvar i bladrosetten. Ta bort vattnet med hjälp av lite hushålls/toapapper.
Den plantan ser fin ut, ser att det är ett nytt blad på G.

4/1 -13

De där blompinnarna har räddat mången Paph här hemma. Det jag brukar gör om jag inte har någon tillräckligt liten kruka är att lägga frigolit i botten av krukan jag tar och på så vis göra den mindre. Har fungerat hittills med både nopsisar och Paphar.

Vi håller tummarna för era Madonnor! Ge dem tid, det är nog det de behöver mest (eller ett terrarium ).

4/1 -13

Annika Ja, man tycker ju att det är nog synd om den som det är, men kanske är rötterna som spökat hela tiden? Jo, jag tror jag ska köpa en till Madonna iaf, så jag har en extra i fall att

stella Jo, han är ny duschad, brukar försöka blåsa bort vatten ur rosetten men toa papper var ju mycket bättre! Tack

Mutanten Ja frigolit funkar ju bra, tack ska du ha, ska börja hamstra frigolit oxå tror jag Ja ett terrarium hade ju varit det optimala men nja, inte än iaf, då måste jag ha det undanstoppat ute i förrådsdelen så väntar hellre tills barnen blivit större och man kan ha den synlig

4/1 -13

Mutanten Den rotlösa Madonnan står numer i ett litet akvarium på högkant, har till och med införskaffat en fläkt (efter att knoppen på Madonnan möglat bort)

elcatania Du kanske också kan klämma in ett litet akvarium, så länge
...det sorgliga är att det är min extra-Madonna som tappar bladen så...så det vore 3e gången gillt

4/1 -13

Tja, ett beggat akvarium kanske skulle rymmas i ngt rum fast tja då måste jag köpa en till luftfuktare, fläkt + belysning då alla sovrum ligger i väst och knappt har ngn sol alls. Får bli i ngn annan månad än januari, det är dystert på kontot för tillfället

Aj då, kanske jag struntar i att satsa på Madonnor då och letar rätt på en lite mer tacksam Paph

5/1 -13

Jag inbillar mig att denna Schwarze Madonna kommer från Orchideen Lucke och det jag märkt med de plantor jag beställt därifrån är att de tar mycket längre tid på sig att etablera sig. Vi får kanske hoppas att någon annan försäljare tar in dem också så man kan beställa därifrån istället och kanske få mer växvilliga plantor. Även om min Madonna arbetar på en ny blarosett, så misstänker jag att den nog kanske aldrig kommer ha mer än en åt gången.

5/1 -13

Okey, ja det kan ju verkligen ligga ngt i det. Då kanske jag får köpa ngn annan variant då ist och vänta tills Madonnan finns hos t ex Schwerter

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av elcatania:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik