Spinn City...

9/2 -12

Nu har det hänt mig för första gången. Falskt spinn (tror jag).

Jag försökte googla på falskt spinn och rött spinn, men det var svårt att hitta några bra bilder. I min panik slängde jag ut alla plantor med uppenbar ohyra, vilket var ca 10 st Så kan tyvärr inte ta några bilder på hur de såg ut (dumt, jag vet!). När jag kikade på Karmas blogg (http://www.orchidkarma.com/dang-red-spider-mites/) så ser skadorna på mina plantor liknande ut, men krypen är inte alls så orange-röda utan mer rödbruna. Kryper inte omkring så mycket och är pyttesmå, så antar att det var därför det tog så lång tid innan jag upptäckte dem.

Jag skulle dock gärna ta emot råd i min kamp att utrota dessa äckel. Vissa säger provado plus, andra såpavatten och duschning upprepade gånger, andra släng.

Jag har som sagt slängt ut alla som hade tydliga tecken på ohyra, men funderar nu på resterande orkidéer (som jag så klart vill behålla!) men de har stått i närheten av de plantor som haft ohyra - och jag har flyttat om blommorna flera gånger innan jag märkte angreppet.

Ska jag plantera om dessa "eventuellt smittade" och bada i såpavatten i förebyggande syfte? Jag vill så klart inte använda insektsmedel om det går att undvika, MEN jag vill inte3 heller slänga de plantor jag har kvar. Och som småbarnsmamma är det svårt att hinna såpa-doppa plantorna varje dag i hur många veckor det nu tar att bli av med eländet...

Så jag tar tacksamt emot idéer! Och om någon har bilder på falskt spinn eller rött spinn får ni gärna lägga upp dem eller länka etc!

/En besviken Anna

Nyckelord: falskt spinn, ohyra, rött spinn

9/2 -12

Låter som om du har falskt spinn. Det som jag skrev om på bloggen var också falskt spinn, kom jag fram till senare. Vanligt rött spinn ser du vanligtvis lite spunna trådar/nät, men det gör du inte med falskt spinn. Falskt spinn är pytte pytte små (ca 1/3 av storleken på vanligt rött spinn) och är väldigt svåra att se utan förstoringsglas, speciellt då de rör sig väldigt, väldigt långsamt. Lättast att upptäcka dem, förutom skadebilden som du ser då så klart, är att ta en vit pappershandduk och dra den under bladen. Blir den rostfärgad, då har du falskt spinn. När du ser skadebilden (utsugna lite silvriga eller rostbruna blad... eller kan bli svarta prickar) har de oftast redan förflyttat sig till ett nytt blad. Lite svåra att bli av med dessa tyvärr... man får vara enträgen. Nematoder har viss effekt, men inte alls så effektivt mot just falskt spinn som rött spinn. Såpavatten funkar i att du dränker krypen (såpan gör att ytspänningen försvinner), men jag vet ärligt talat inte hur effektivt jag personligen tycker att det är... neem olja har jag ingen erfarenhet av då pleurothallider är känsliga för det. Provado plus sprejen funkar bäst, men problemet är att du nästan måste spreja direkt på vuxna kryp för att det skall funka, och då återbehandla någon vecka senare för att nita de nykläckta äggen, och kanske några gånger till efter det... den envise vinner. I USA hade vi något mer effektivt som hette Avid (aktiv ingrediens Abamectin) men det har jag inte hittat här i Sverige. Spinn trivs bäst i varm torr miljö, ökad luftfuktighet hjälper i förebyggande syfte. Lycka till!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av ALandstrom:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik