Skadad Paphiopedilum Vinicolor

Paphiopedilum Vinicolor. Från Jandie.

2/12 -11

Detta är mitt nya projekt, att försöka rädda denna rara Paphiopedilum Vinicolor som jag hittade misshandlad på blomsterlandet en månad efter orkidéutställningen. Hon verkar ha trillat ned från sin hylla för rötterna har gått av och bladen har lite skada. Hade inte tänkt köpa den men jag är ju som jag är med skadade orkidéer, står inte ut att se dem lida. Fick 75 % rabatt och en ny plastbytta så det var värt ett försök.

Min fråga: Detta är min första paph och jag är lite osäker på hur jag ska behandla den. Tänkte plantera om den i lite bark och mycket mossa, ge den relativt mycket sol (detta är ju svensk vinter trots allt) och vattna utan näring ett tag. Vad tror ni som kan detta?

Tacksam för snabbt svar

Nyckelord: Paphiopedilum Maudiae 'Vinicolor'

2/12 -11

Jag skulle välja mycket bark och möjligen lite mossa. Med ett litet rotsystem, så är det bättre att ha en liten kruka som torkar upp snabbt och vattna ofta. Den ser frisk ut och rötterna är fina, den borde karta på sig rätt snabbt. Akta den bara för hetluften, ovanför elementen. Om den vill bli mjuk i bladen, för att den inte orkar hålla sig saftspänd pga de korta rötterna. Då brukar det hjälpa att ställa krukan på ett större fat med lite grus eller småsten och alltid ha lite vatten på fatet, utan att det kan nå krukan. Dem lilla höjningen av luftfuktigheten kring plantan, kan göra stor skillnad enligt min erfarenhet.

2/12 -11

Ser du den som ett långsiktigt projekt skulle jag dessutom kapa stängeln. Annars håller jag med om Floras tips.

3/12 -11

Tack så jättemycket Jag ska testa det direkt!

6/12 -11

... den håller på att slå ut nu! Ska lägga upp bilder sen om det går bra ^^

29/12 -11

Från Jandie.
Utslagen. Från Jandie.

Ser glad ut nu

30/12 -11

Grattis, vilken härligt mörk och lurvig blomma!

30/12 -11

Grattis! Mycket läcker! Den hade nog slagit ut även om du inte satt om den. Hoppas plantan klarar sig.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Jandie:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik