BEVATTNING ???

3/12 -06

Bevattning? En gammal fråga?Jag har kanske ställt den förut. Fast, ändå, hur ska jag göra???

°Alltså: min nya Dendrobium nobile hybrid, den som jag köpte av Jimmy, har en bulb som är full av blommor. Två andra blombulber är på gång. Vad jag förstår är att min Dendrobium i en ?uppväxtperiod?. Bör den vattnas normalt då? Det sägs samtidigt att alla Dendrobiums viloperiod startar just nu. Ska jag vattna sparsammare i så fall så att den blir blomvillig även nästa år? HUR SKA JAG GÖRA?

Tacksam för all hjälp/ Lina

Nyckelord: Dendrobium nobilehybrid

3/12 -06

Ett enkelt svar nu skulle ju kunna vara " som vanligt"

Nämen lugn. Den där är så pass hybridiserad för att vara lättodlad så den behöver inte riktigt n viloperiod. Nu när den blommar ska den ha normalt med vatten, sen när den kommer med nya skott ska den gödas och vattnas rikligt. Det är inte förrens nästa år den ska ha det torrt igen.

3/12 -06

Tack Jimmy för detta viktiga råd. Jag ska försöka ballansera till det?
Min nästa fråga är:
° Ska jag klippa bort bulberna med tiden, eftersom de aldrig mera kommer att blomma om?
/PS. Jag har flera andra Dendrobium som har blommat i våras. Jag har låtit deras gamla bulber sitta kvar. Tillsammans med de nya gör de sig vackrare./
° Så? NÄR, nästa år, ska plantorna få ha det torrt igen? /Usch, jag är visst hopplös?/

3/12 -06

Min blommade för fullt förra julen. Har stått ute i sommar och fått skott.
Nu står den sedan 3 veckor svalt och torrt.
Jag har inte klippt bort några gamla bulber för bladen sitter kvar och man vet ju aldrig med hybrider... )

3/12 -06

Inga bulber ska klippas bort. Man klipper aldrig i levande vävnad förutom vissa blomstänglar. Torrperioden ska vara när alla bulber vuxit klart. Det ser man på plantan när alla nya skott har fått ett avslutande blad i toppen.

3/12 -06

Hej,
Klipp inte bort Dendrobiernas stammar/bulber om de inte har skrumpnat totalt. Många arter blommar på äldre bulber. Torkan är jag lite försiktig med då jag odlar inomhus. Vår inomhusluft på vintern är mycket torr så de får det torrt även då de vattnas varannan vecka. Kan du ha plantor svalt så går det åt mindre vatten.

3/12 -06

TACK KÄRA NI för alla tipsen!!!
Nu tror jag att jag börjar förstå ?utvecklingens plus och minus regler?? Fast det är sant nog: Jo mera man lär sig, desto mindre verkar man förstå på rak arm? Usch?.
Tack igen/ Lina

4/12 -06

Ett tidigt odlingsråd för orkidéer av Jo-an Matsuoka kom redan 1728:
?In spring don't put them outdoors. In summer don't expose to much sun.
In autumn, don't keep too dry. In winter, don't keep too wet.?
Känner du igen dagens svåra råd att vattna? Kragodlar du, har du överlåtit det svåra till rötterna själva att välja, som de specialister de är och kan när vattennivån är någorlunda konstant i LECA.
Vid högre näringsdos ökar risken för brännskador. Med försiktighet och lite gödning klarar man de färska årsskotten från brännande vårsol. I vårt nordiska klimat är det enkelt att klara det första rådet.
Jag kragodlar alla i LECA k-hydro, semi-hydro med krage, direkt efter inköp för stadigare plantor, grövre rötter och friskare blad samt fler och större blommor oftare och hållbarare på enklare sätt ute, uterum och på fönsterbräda.

5/12 -06

Hej Tor,

Tack för dom inspirerande orden. Jag tror att jag måste träffa dig, för att kunna förstå dig på riktigt? Jag måste se med egna ögon hur du planerar och utvecklar dina orkidéers ?
Når jag läser vad du har skrivit, samt då jag har läst på dina sidor om att kragodla mm? har allting verkat så fantastiskt lätt. Det har känts som skräddarsytt för en månads utlandssemester. Det har plötsligt känts som om det inte har varit något att bekymra sig över, vad beträffar våra orkidéplantor och dess personligheter? Alltså: allt har verkat toppen på sättet, som du har beskrivit det? Och ändå har jag inte vågat pröva odla så?
° Detta pga. ?kragen?. ( Här känns min vision helt död? Jag har alltså svårt att föreställa mig mentalt A,B,C- detaljerna i kragodlingen.)
° Pga. okunskapen om hur fort, eller hur sakta lecakulorna torkar och pga. hur detta påverkar plantorna vi har.

/När jag stoppar fingret nu i en orkidékompost får jag en ganska konkret uppfattning om hur torr den är. Än så länge får jag ingen ?personkontakt? med en kompost av lecakulor och detta känns så synd?
En passande kurs om ämnet? kan kanske avhjälpa saken? Jag skulle kunna bestämma mig då och stå för konsekvenserna i fall jag föredrog att kragodla.

Hälsningar/ Lina

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.