Prag sedenii/skötsel

26/5 -11

Hej jag skulle gärna vilja veta hur man sköter om en phrag sedenii har nyss sett en bild och insåg ju snabbt att den ska bo hos mig!
berätta om näring,vattningsintervaller ljus och vad den ska stå i.mkt tacksam för svar.
mvh Elisa.

Nyckelord: Phragmipedium sedenii

26/5 -11

Mina Phragar odlar jag i GreenMix av den anledning att det är ett oorganisk material som inte bryts ned. krukan står i en djup skål där det alltid står vatten. Under tillväxt och blomning gödslar jag sådär var 14 dag. Mina står i ett österfösnster utan tillägsbelysning.

LYCKA TILL!

26/5 -11

Jag har två st Phrag Sedenii. Har dom i vanlig kompost i plastkrukor. Har även borrat några hål runtom. Dessa plast krukor har jag i en ytterkruka som det finns vatten i. Jag har mina plantor på fönsterbreda mot söder. Vid soligt väder skuggar man av lite. Nya skott ska man täcka med kompost vid basen.

26/5 -11

Jag har min planterad i mossa och sen en ytterkruka med lecakulor i som det alltid finns vatten i.

26/5 -11

Hej Ingela!tack för ditt svar det jag undrar över är hur mkt lecakulor som ska stå i krukan,är 5cm på botten hur mkt har du? jag har fått olika förslag över detta ,jo, en sak till hur mkt vattten ska finnas i ytterkrukan?
har aldrig haft en sånhär orkide så det är så mkt som inte går snett,men i övrigt verkar den vara lättskött och det är ju bra.
mvh Elisa.

26/5 -11


Tack till er alla som hjälpt mig med detta delikata problem,som ni kanske ser så fattas det en del ord när jag skriver el stavfel det är min adhd som spökar.
Må så gott!mvh Elisa.

27/5 -11

Detta med lecakulor är att de binder salter och om rötter kommer i kontakt med dom så kan de brännas

27/5 -11

Jag brukar ha 2-3 cm vatten i ytterkrukorna.

27/5 -11

orkide hur mycket leca jag har i krukan är lite olika så det ser bra ut har ingen speciell nivå jag strävar efter... Vatten har jag så det täcker lecan, de ska inte flyta omkring... Jag odlar nästan alla mina på detta sätt då jag är en stressad förälder med alldeles för lite tid.
oled Gör de? Har jag aldrig märkt och rötter har jag i massor nere i lecan. Jag är visserligen värdelös på ge näring och vattnar med kallkällevatten så det kanske inte blir så mycket salter då?

27/5 -11

Ingela: Leca binder salter och därmed har man ingen kontroll över tiden hur rötternas miljö är. Vi kanske har olika uppfattningar men jag avråder till att ha leca i krukor med orkidé.

28/5 -11

Hej Till er alla!tack för eran hjälp så nu är det bara att välja och vraka bland allaera kunskaper och råd berättar vad det blir för ngt som passar mina förutsättningar.
Trvlig helg!//Elisa.

26/7 -21

Från Dryad.

Hej Hur mår min Phragmipedium Sedenii egentligen? Kan ni bedöma från bilderna? Jag fick den från England för några veckor sedan. Jag planterade om den i en större kruka, i en blandning av bark och lite vitmossa (samt några små kuber av stenull och smulor av snäckskal runt rötterna, som den kom med). Överst ett tunnt lager vitmossa.

Den bruna fläcken på andra bilden var där när jag fick plantan, men har blivit större.
Det lilla utskotten till vänster vid basen, på den tredje bilden, vet jag inte om det är ett begynnande nytt skott eller en rot. Det var ljust när jag fick den, men har blivit brunaktigt. Skall det vara ovan eller under jord?

Igår borrade jag några hål runt om krukan, för mer syretillförsel.

26/7 -21

Från Dryad.

 

26/7 -21

Från Dryad.

 

28/7 -21

Att nya skott blir bruna på det sättet kan bero på brist på spårämnen i vattningen, främst kalcium och magnesium. Se till att du vattnar med en svag näringslösning med tillsatt Cal-Mag, de flesta orkidenäringar idag har detta. Skölj igenom vid varje vattning, phraggar är känsliga för saltbildning, och för mycket gödning.

Det på andra bilden är en ny rot.

28/7 -21

Tack för dina råd Merwic. De orkidenäringar som funnits tillgängliga är Plantagen och Nelson Garden. De är snarlika (Plantagen innehåller dessutom Molybden). Jag valde Nelson Garden för att den har högre andel Fosfor. Men ingen av dem har Calcium eller Magnesium (konstigt, ... kanske de är anpassade för den vanligare Phalaenopsis.)

Plantagen Växtnäringspinnar har däremot Magnesium, så jag kan ju bryta itu en sådan och lägga ner i jorden.
Calcium finns nog i (ostron)-snäckskalen som var med i jorden när jag fick plantan, men det är kanske för lite.

Jag provade att lägga lecakulor i fatet under krukan, men det verkar som den Spanska Mossan jag hade liggande där tog stryk av det. Så jag tog bort lecakulorna, och la tillbaka de avkortade blomsterpinnarna under krukan.

28/7 -21

Verkar vara svårt att få tag på Calcium/Magnesium-pulver till orkideer i Sverige. Det är vanligare i England.

28/7 -21

Jag har använt magnesiumsulfat till orkidéer. 1dl magnesiumsulfat spädes med 4dl vatten av det tas 1ml/1l vatten i samband med gödning.

28/7 -21

Kalcium/Magnesium-pulver finns på apoteken!

28/7 -21

Tack anitta och Peder! Det ska jag undersöka närmare.

Hittade även en färdigblandad Kalcium/Magnesium-lösning som heter Ionic från Wexthuset.com.

28/7 -21

Dryad, kolla Wexthuset och återkom. Jag beställde från Apotea som jag tror fungerar bra.

28/7 -21

Blomstra brukar innehålla kalcium och magnesium. Jag använde blomstra förr, bla till phraggar vilket fungerade ypperligt. Svag koncentration dock.

29/7 -21

Jag hade ju Blomstra rakt framför näsan på Coop, utan att plocka ner den från hyllan, ... Men nu har jag kollat. Den ordinarie Blomstra för alla blommor innehåller kalcium och magnesium, men relativt låg andel Fosfor. Blomstra för orkideer har ingen riktig innehållsförteckning, så det är svårt att veta.

Hur som helst, jag beställde en flaska Ionic från Wexthuset.com, det var billigare än rent pulver från Apoteket. Den får komplettera min Nelson Garden. Hoppas att det blir bra.

30/7 -21

Dolomit är kalcium magnesiumkarbonat (vanlig kalksten och musselskal är kalciumkarbonat).
Mvh
Mikael

31/7 -21

Snabb leverans från Wexthuset.com. Jag gav genast min planta en räddningskur!

Ionic innehåller förutom kalcium (5.6%) och magnesium (4.01%), en liten mängd järn (0.15%), och även en del kväve (3.75%). Så då blir det en stor dos kväve tillsammans med den ordinarie orkidenäringen. (Jag läste på någon sida att orkideerna, för att kunna tillgodogöra sig kvävet, även behöver spår av molybden, vilket Nelson Garden saknar! Så jag får väl införskaffa Plantagens orkidenäring trots allt!)

Dessutom innehåller Ionic, marine plant extract, L-Glutamic acid, L-Aspartic acid, och L-Glycerine. Vätskan är svart.

31/7 -21

Man skulle kanske kunna tänka sig att det marina plantextraktet i Ionic innehåller molybden, tillräckligt för att täcka behovet.

16/8 -21

Jag tror och hoppas, tack och lov, att min Phragmipedium sedenii nu är på väg i rätt riktning.

Det har varit en orolig tid. Bladet längst ner till höger på första bilden gulnade helt och vissnade. Den bruna fläcken på det andra bladet blev större. Och ett litet blad på väg upp mitt i bladrosetten, är helt brunt, vilket fått mig att befara att plantan är sjuk ända in i hjärtat.

Men jag tror den har lagt all sin energi på att utveckla sina rötter (den hade ju bara två eller tre små när jag fick den). Nu ser jag för första gången, en ny rot som hittat fram till krukans kant, och detta är som en skänk från ovan! Och plantan ser allmänt piggare ut.

Jag tror kalcium och magnecium gjorde susen! Dessutom får den nu rikligt med vatten, sprejar ofta komposten så att den alltid är fuktig och droppar undertill. Och en lätt bris under natten från fönstret på glänt, ger en frisk fläkt av nytt syre till bladen och genom hålen i krukan till rötterna.

27/12 -21

Kan bladen bli bruna om man sprejar dem ofta??

Kanske det är onödigt att spreja bladen, när komposten ändå hålls kontinuerligt fuktig?

Jag brukar ge bladen en lätt sprej med regnvatten varje dag. Men en stor bit av topparna på bladen hos den nya delningen är ändå helt bruna. Jag förstår mig inte på det. Plantan får även emellanåt näring och kalcium-magnesium. Kanske jag bör helt sluta att spreja bladen, så de lättare kan andas?

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.