Hjälp till en riktig nybörjare!

7/2 -11

Hej, är ny här på orkideprat och som orkidee"odlare"
Jag har en del frågor o har inte riktigt kunnat hitta svar i andra fråge trådar, hoppas ni kan hjälpa mig!

Jag själv har bra hand m blommor generellt iaf, en bra början, har bla porslinsblommor som trivs, har haft enkla orkideer förut (phal, tror jag) såna från typ ica, som jag köpt på rea när de blommat ut... De har sedan överlevt varierande längd, men vissa ett par år iaf, men utan att nånsin blomma igen, och sen plötsligt och snabbt dö,ibland då även flera/alla...
Tänkte nu att jag inte skulle råka ut för samma sak igen!

Jag har länge funderat på att skaffa orkideer igen, och så hittade jag en phal på rea för 29:90:- (hade bara en blomma kvar) sen började jag kolla lite på nätet, och som ivrig nybörjare hade jag helt plötsligt köpt 5 orkideer, 2 sorters jord och näring, jättekul, fast redan här har jag ju egentligen redan gjort mitt första misstag, borde ju ha läst på o frågat först! Men men, nu var det redan gjort... när jag sen förväntansfullt packade upp paketet vart det ju en viss besvikelse att hitta 5 bebisplantor! jag hade ju förväntat mig att de skulle vara som orkideerna i affären! stora o fina o klara o blomma!

orkideerna jag köpt är:

1st fullvuxen Phal från ica
1st Aerangis Biloba från orchidéhuset
1st Phal. Pinglong cheris x från orchidéhuset
1st Cycnoches Peruviana från orchidéhuset
1st Laelia purpurata var. sanguinea från orchidéhuset
1st Oncidium ornithorhynchum från orchidéhuset

Nu till frågorna:

  • Antar att jag skall plantera om phalen från ica, men behöver jag plantera om dem från orchidehuset?

*Ska jag använda fin eller grov bark, i så fall vilken till vilka?

*När behöver man annars plantera om orkideer? Är det skillnad mellan olika arter?

*Hur förvarar man barken den kom i slutna plastpåsar, o det bildades snabbt kondens inne i påsarna o är då rädd att det kommer börja mögla...

*Vatning! Var 7-14 dag? Eller när de har torkat ut?

*Sänka ner, ta ur innerkrukan o vattna igenom under kranen eller vattna direkt i krukan? För o nackdelar?

*Hur länge klarar de sig utan vatten (om man åker bort tex)

*Vad är tecken på övervatning?

*Kan de bli fula i bladen/sjuka om de får vatten på bladen eller det bli vatten kvar i bladfästena?

*Näring! Behöver man ge näring? Varför? Vad gör näringen?

*Hur ger man näring? Sänka ner i vatten med näring, eller vattna i krukan?

*Kan de bli fula i bladen/sjuka om de får näring på bladen eller det bli näring kvar i bladfästena?

*Kan man ge för mycket näring? Vad händer då/tecken?

*Fukt! Gillar alla orkideer hög luftfuktighet?

*Om man har en hög avsmalnande kruka där innerkrukan är 5-7cm upp från botten på innerkrukan, kan man då ha 2cm vatten i botten som får stå o ge fukt?

*Behöver man spraya dom med blomsprutan? Är det nödvändigt, bra eller bara lyx?

*Om man gör det till en vana o spraya o sen glömmer/inte orkar kommer blomman o bli väldigt ledsen?

*Hur temperatur kännsliga är orkideer? Kan jag öppna fönstret o vädra en stund mitt i vintern? Är det olika beroende på sort?

*Hur mycket sol/ljus vill de ha? Alltid mesta möjliga? Är det olika mellan sorterna?

*Kan jag ha tex en phal på soffbordet 1,5m in i lägenheten, respektive 2,5 m in, eller blir det för mörkt? Om jag provar hur märker jag om den tycker det är för mörkt o inte trivs?

*Påverkar mängden ljus tillväxt/blomning?

*Behöver man nångång klippa/ansa/gallra en orkidee? När i så fall?

  • Är orchidehuset en bra leverantör? Annars bra tips på köpställen på internet (svenska) eller i Stockholm. Finns det några ställen man ska undvika?

*Hur förstår man vad man köper på nätet? Motsvarar krukstorleken en viss storlek på växten? Kallas plantorna olika vid olika ålder/storlek?

*Hur lång tid kommer det dröja för respektive sort av de jag köpt att bli fullvuxna/ blomma?

*Hur ska jag göra med den utblommade phalen för att få den o blomma igen?

*Gäller andra råd för blomningen av de andra sortera?

*Fler tips för att få blommor snabbt igen, mycket blommor och långvarig blomning?

*Hur förökar man orkideer? Kan man ta skott? Får dom frön? Hur gör man då?

*Keikis, är det alltid ett tecken på att plantan mår dåligt?

*Om man gillar phal, vad finns det för andra sorter som påminner om dom?

*Min nyinköpta Laelia purpurata har små brunsvarta prickar på ovansidan av bladen inte ända längst ut i spetsarna, utan från typ mitten av bladen o ner mot rötterna? Är det normalt, transport/köld skada, ohyra eller något annat?

*Ohyra och sjukdomar, vanligt? Kännetecken/varningssignaler?

*Övriga tips och råd mottages tacksamt!

Nyckelord: nybörjare, frågor, hjälp

7/2 -11

Hej! En bra början kan vara att du tittar under allt prat och sen nyckelord så kan du kanske hitta tips o lösningar där, eller söka på skötselråden som finns här på sidan.

7/2 -11

Jag får säga att alla dina frågor är högst relevanta och tyder på både stort kunnande och intresse. Dock blir jag lite skrämt av dess antal. Jag går inte in här och försöker besvara dina frågor utan bara säga att du inte kan behandla alla släkten lika. Inte heller kan du vara säker på att komposten är bra var dom än är köpta. Mitt förslag är att du läser in dig på varje släktes behov. På nätet kan du enkelt söka på respektive släkte och få hur mycket information som hälst och så klart här på OP finns också allt du behöver veta. Generellt är det kanske så att man kanske skall ta ett eller ett par släkten åt gången, lära sig och se så det fungera.Men van fan du gör jo som de flesta (även jag), kastar sig ut i det och kanske lika bra det, men kan ge lite lik i lasten. Lycka till

7/2 -11

Tack för svaren så långt! svar på en fråga åt gången går lika bra!
Har försökt läsa en massa. en del av frågorna är lite dubbelkoll då jag tex läst en sak på ett ställe o en annan på ett annat ställe... Har oxå försökt hitta svar här på sidan men inte riktigt hittat svar på dem, sen finns det liknande frågor men där folk har frågat samma fråga fast om just sin sort, och då kan jag kanske inte avgöra om samma gäller för mina... Har beställt ett par böcker, men det vore ju kul om dom överlevde tills jag fått o läst dom. Dessutom tror jag att det finns mer kunskap här o att jag kan få bättre svar av er här än vad jag kan läsa mig till i en bok!

7/2 -11

Antar att jag skall plantera om phalen från ica, men behöver jag plantera om dem från orchidehuset?
*Ska jag använda fin eller grov bark, i så fall vilken till vilka?
Svårt att veta, men det är nog lite större risk att du behöver plantera om dem från ica, om krukorna är genomskinliga kan du se hur det ser ut, ser det någorlunda luftigt o inte kompakt ut e det nog ok.
*När behöver man annars plantera om orkideer? Är det skillnad mellan olika arter?
ca vartannat år, men man kan även behöva göra det tidigare el senare, man lär sig se på bitarna i komposten om de blivit nerbrutna. Även plantans storl på rotsystem å blad avgör. Det säger sig självt.
*Hur förvarar man barken den kom i slutna plastpåsar, o det bildades snabbt kondens inne i påsarna o är då rädd att det kommer börja mögla...
Är nog ingen fara för mögel. ...
*Vatning! Var 7-14 dag? Eller när de har torkat ut?
När de torkat ut lite, hemma hos mig gäller ca var 7e till 10e dag, mindre kruka, i knopp eller blom, samt varmt väder-oftare. Tvärtom-mer sällan.
*Sänka ner, ta ur innerkrukan o vattna igenom under kranen eller vattna direkt i krukan? För o nackdelar? Bestämmer man själv vad som passar

*Hur länge klarar de sig utan vatten (om man åker bort tex) 2 veckor är vanligtvis inget problem

*Vad är tecken på övervatning? Ruttna rötter,,,,

*Kan de bli fula i bladen/sjuka om de får vatten på bladen eller det bli vatten kvar i bladfästena? ja det KAN leda till röta om vattnet står länge

*Näring! Behöver man ge näring? Varför? Vad gör näringen? ja som för andra växter kan det va bra för tillväxt å blomning men om det behövs eller inte råder delade meningar om, vissa hävdar att barken ger viss näring, men jag tillför näring under vår och sommar och trappar ner på hösten....

7/2 -11

Hur ger man näring? Sänka ner i vatten med näring, eller vattna i krukan? Blandar i vattnet du vattnar med, doseringen brukar finnas på förpackningen.

Gillar alla orkideer hög luftfuktighet? Många gillar det, men många nybörjarorkideer klarar bra av inomhusluften.

*Hur temperatur kännsliga är orkideer? Phalaenopsis tex är väldigt känsliga. Kan jag öppna fönstret o vädra en stund mitt i vintern? Skulle aldrig jag göra!!! Är det olika beroende på sort? Yes

*Påverkar mängden ljus tillväxt/blomning? JA!!!!

Behöver man nångång klippa/ansa/gallra en orkidee? När i så fall?
när den blommat över och stängeln torkar kan du ta bort den

7/2 -11

Här hittar jag ibland en del svar: http://culturesheet.org
(purpuratan ska numera vara utsplittad från Laelia och har hamnat bland Sophronitis och ditt exemplar kanske är drabbat av svamp. Lättast är att spraya med Rosenspray från Baymat men den får bara saluföras till maj tror jag det är, den får inte köpas in av butikerna efter den 31/12-10, de har inte längre registrerat produkten hos Kemikalieinspektionen, på egen begäran, den är med andra ord inte längre godkänd).

7/2 -11

Huruvida orkideer tål drag ochb vädring. Min fars brassocattleya står i ett riktigt dragit fönster, jag har en likadan som jag köpte samtidigt. Min fars står dessutom i ett nordöstfönster. Min utan drag, i sydvästfönster. Hans är tre gånger så stor som min, blommar överflödigt till jul, jag fick två missväxta blommor i år. Det enda min planta har som hans inte har är gröna blad, hans är mer genomskinliga i brist på klorofyll.

7/2 -11

Det är verkligen en skild grupp orkidéer du skaffat dig. Oled har verkligen en poäng att du inte kan behandla alla lika. Generellt så har du två grupper när det gäller ljus. Dina Phalaenopsis och din Aerangis är mindre ljuskrävande (ljust norrfönster, väst-östfönster med viss skuggning), medans Laelian, Cychnoches och Oncidium vill ha mer ljus, dock ej direkt solljus mitt på dagen. Din Laelia och din Cychnoches har tydliga viloperioder du måste ha koll på (mindre vattning och gödning när det inte är tillväxt).

Om du har fått bebisplantor i små krukor 5-8 cm så så får du vara uppmärksam för de torkar ur fort. Ungplantor mår bra av en högre luftfuktighet, och då fungerar det tyvärr inte med blomsprutan.

När det gäller odling av din Cycnoches, som är lite speciell, så kan denna text vara en bra referenspunkt (dock på engelska).

För din Laelia purpurata så kan du följa generella odlingsråd för Cattleya. Till exempel så har Nordvästra Skånes Orkidésällskap översatt AOS odlingsråd till svenska. Odlingsrådet hittar du HÄR

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av tohottlips:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.