Belysning i litet fönster?

3/2 -11

Hej!
Jag har ett litet köksfönster (77×47 cm) i söder där jag skulle vilja ha ett par mindre orkidéer etc. ståendes (just nu en Cattleya). Men det är en skuggande balkong ovanför, så på vintern blir det nog för mörkt. Funderar på om det går att sätta dit nån typ att tilläggsbelysning? Men vad ska man isf satsa på? Har kikat lite på bänkarmatur (14W T5-lysrör) och halogenarmaturer (2×20W). Kan något av dessa gå? Ljuskällan kommer ju hamna ganska nära själva växterna.
På jobbet har vi ett akvarium med T5 som jag ofta bränner mig på när jag håller på i akvariet, så misstänker att lysröret kanske kan bli för varmt för växterna? Är det bättre att satsa på halogen (Osram Decostar)?

Nyckelord: T5, halogen, belysning

3/2 -11

Som tillägsbelysning brukar det gå alldeles utmärkt med lågenergilampor (LE) och de kan komma väldigt nära utan att bränna bladen. Även Mikael Gustavsson, vår Cattleya expert har med framgång använd LE lampor. Själklart så kan man köpa LE lampor speciellt för växter, kanske är de bättre, vet inte säkert. Bara själva lampan brukar kosta ca 70 kr. Ovan mina Cattleya har jag ljusrör och det verkar fungera bra. Halogen blir väldigt varma och man måste då hålla ytterligare avstånd, och då ljuset avtar med kvadraten på avståndet tror jag att LE är minst lika bra

3/2 -11

Kan du få tag på lysdioder till ett vettigt pris så är det förmodligen det bästa du kan använda. Utvecklingen på det området går väldigt fort just nu och nya lampor dyker upp hela tiden. Lysdiodlampor avger ingen värme, drar nästan ingen ström och går att få med precis det ljusspektrum som växterna vill ha.
Men, som sagt, utvecklingen går fort och det man köper idag kan vara omodernt i morgon och då får man gräma sig över att man var lite för snabb att handla.
Dessutom är de fortfarande alldeles på tok för dyra.
Om några år, när utvecklingen har fått "sätta sig lite", kommer förmodligen alla att använda lysdioder.

3/2 -11

Håller helt med, jag har ca 300 LED i mitt skåp och det fungera mycket bra. Jag har så klart lödat ihop dessa 4 i serie och sedan grupparna parallelt och driver alltså då LED systemet med 12 V. Strömkällan är utanför skåpet och därmed hamnar dess värmeutveckling inte i skåpet. Så på det viset har väl allt som allt bygget gått på 400 kr

3/2 -11

Jag har också funderat på samma sak.

Har växtbelysning till mina Vandor, men det räcker inte hela vägen bort till cattleyorna.
Har sett flera små smidiga spotlights (ex. på clas ohlson) för en billig slant, som man kan klämma fast och rikta hur man vill.
Köper man då nån LE-lampa till det så borde det både bli dekorativt och ett "lyft" för cattleyorna.

Det är nog i alla fall ett alternativ värt att pröva, annars får man väl ta till rejälare lampor om det inte verkar fungera.

3/2 -11

Tack för era svar! Ekonomin är ju tyvärr lite begränsad :S. Var får man tag på LE speciellt för växter?
Har kikat runt lite till, och såg att Bauhaus har en lysrörsarmatur för T8 18W, skulle det kunna fungera med en Osram Fluora? Men var får jag isf tag på Fluora 18W? Eller nåt annat lysrör som kan rekommenderas?
Alt. om jag tar två bordslampor som går att rikta, och ställa på varsin sida av fönstret med LE-lampor (har tyvärr inget bra ställe att klämma fast spotar på).

3/2 -11

Peta på länken då hittar du ett exempel på var du kan köpa Fluora 18W : http://www.elot.se/

3/2 -11

Knas på elot.se, de har 3 st Fluora 18W i lager, men man får inte bara köpa 1, man måste köpa 10 st?! Iaf, hittade billigare på eldirekt.se. Får isf se när jag kan komma iväg till Bauhaus också... finns ingen i stan.

3/2 -11

Oled: hur många watt totalt är dina led på och hur många lumen levererar de?

3/2 -11

Jag använder alltid lysrör T8 därför att jag inte hittat något som kan konkurrera vad gäller pris/lumen. Högtrycksnatrium är effektivare men ett omöjligt ljus både för de som bor i lägenheten samt för grannarna, det har andra olägenheter också. Det enda som talar emot lysrör är att de tar ganska stor plats. Har man platsbrist så får man göra avkall på effektiviteten kanske.
Ett Osram lumilux T8 18w färg 865 (860) ger 1300 lumen (ljusmängd) dvs 72 lumen/watt 6500K
Ett Osram lumilux T5 14w färg 840 ger 1200 lumen = 86 lumen/w 4000K, lite rödare ljus än ovanstående och effektivare men dyrare rör och armatur samt röret blir varmare än T8.
Osram fluora T8 18w ger 550 lumen= 30 lumen/w på tok för lite ljus, dyrt, omöjlig i bostäder och grannarna kommer förmodligen att agera om de inte är sällsynt toleranta.
Välj en armatur med plats för 2 rör och med högblank reflektor så får du effekt på tillväxt och blomning. Hänger du armaturen i kedjor så kan du lätt reglera avståndet till orkidéerna.
Det är ingen idé att köpa allt för enkla/billiga prylar. Det ger bara kostnad utan att det ger avsett resultat.

3/2 -11

Mina 300 LED ger ca 18 W, med mina LED skall ca 10 W ge 720 lumen. I övrigt om intresse finns så peta på länken : http://www.alltomled.se/index.php?page=t...

3/2 -11

Enligt länken krävs det 330watt för att få ut 10000 lumen dvs 30 lumen/watt. Platseffektiva men det är också allt. Det är lååååångt kvar innan LED kommer i närheten av lysrör vad gäller pris/lumen. Men någon gång, kanske....

3/2 -11

Det förstår jag inte. Om 10 w ger 720 lumen så bler det väl 72 Lumen/watt ?

3/2 -11

På rad två i angiven länk står det: Energiåtgång för 10000 lumen kräver LED 330 watt.

3/2 -11

Okej. Varför skulle det klagas på Fluora? Är lumilux 865 lättare att få tag på? Kan det räcka med ett T8 840? Vill helst ha nåt som går att få tag på typ Clas Ohlson, Biltema, Rusta, Bauhaus eller vanliga elbutiken, alt. lätt att beställa via nätet. Tyvärr är fönstret smalt, så det får inte plats nån armatur för två lysrör, i detta fall får jag nöja mig med ett 18W, frågan är ju då bara vilket rör jag ska satsa på.

4/2 -11

Färgen på Fluora är störande. Visst, du kan använda ett O. lumilux 840, det är en mycket vanlig ljusfärg. Observera att olika fabrikat har olika beteckningar på sina ljusfärger. Ett allmängiltigt sätt är att se på vilket Kelvin (K) tal ett rör har. Ju högre Kelvinvärde ett rör har desto vitare/blåare är ljuset 840 är varmare och ger fin färgåtergivning. Även 865 har bra färgåtergivning men det är kallare. På Biltema finns rör som motsvarar både 840 och 865. Produktnummer 44-774 resp 44-775 för 18 watts rör.
Jag använder O. Lumilux 865 som tillsatsljus i växthuset på vintern för att få mer vitt/blått ljus och därmed lite bättre tillväxt. Att jag valde att relatera till Osrams produkter beror på att jag använder dem. Inte för att de skulle vara bättre än motsvarande produkter från andra tillverkare.

4/2 -11

Okej! Tack för ditt svar! Funderar på att beställa en armatur från Lampgrossen.se med reflektor, de hade också lysrör 18W 865. Köper nog även nåt billigt 840 för att testa och jämföra. Sambon vill gärna ha ett "mysigt" ljus i köksfönstret, kanske inte det lättaste att få ihop. Om jag inte ändå satsar på Bauhaus armatur + en lös reflektor som finns till akvarier, det kan jag relativt lätt få tag på via jobbet. Inte lätt detta när man är lite begränsad. Drömt om lampor hela natten .

4/2 -11

Sambon blir nog nöjd med 840. Fint med ljusa drömmar!!!

4/2 -11

Bolebo: rad 2 anger energiförbrukning. Rad 3 anger effektivitet i lumenen per watt. Dock måste jag under dagen fundera över varför diskrepanse mellan dessa 2 är så pass stormen de måste mena att verkningsgrade i drivdonet bara är ca 42% får jag kolla.

4/2 -11

Oled: Det borde ge samma värde. Något skumt är det. Länken är lite egendomlig, bl.a talar man i en fotnot om hur ljuset upplevs. Detta är en värdering inte fakta. Tekniska jämförelser ska bygga på fakta inte värderingar. Vi kanske ska fortsätta funderandet via PM så vi inte tröttar ut övriga Op-are?

4/2 -11

Jag köpte stor leddiodarmatur på Ebay från kina.

En 20w diod fick jag för , nu står dom i dvs ca 350 spänn ink frakt!

min ger 1600 lumen i enkom blått spektra (finns i rött eller varmvit också), så det går ju inte att vara hemma medans extrabelysningen går...
Fördelen som jag ser det är låååång livslängd, minimal värme och extremt bra utnyttjande av utsänd ljusenergi (PAR värde).
Så kan du lägga ut marginellt större summa nu så har du tjänat in den pengen ganska snart, att det är extremt ballt att ha en fetdiod hemma tycker jag är en liten guldkant i tillvaron

Men om man köper en varmvit diod så är det väl jämt skägg med lysrör tror jag(?) förutom att det håller sjukt länge då...

Här handlade jag:
http://shop.ebay.com/idmart/m.html?_nkw=...

allt är ju såklart min ytterst ödmjuka åsikt i ett känsligt och åsiktsladdat ämne


4/2 -11

ledsweden.com har en del skojiga saker.

4/2 -11

DO: För mig är inte ljusfrågan laddad. Enkom krass ekonomi. Ett lysrör 6500K, 3200 lumen/36w för 27 kronor på Biltema...... Visst, sedan kan man tycka att feta dioder och och olika ljusfärger är häftigt men det är en helt annan fråga.

4/2 -11

Frågan är inte laddad för mig heller. I frågan är jag mycket pragmatisk. Jag vill att orkidéna växser som de skall till så låg kostnad som möjligt. Som alltid testar jag billiga alternativ, ibland med lyckad resultat ibland inte, men jag har kul på vägen, det är också viktigt. Kommer man sedan på bra billiga lösningar och det en extra krydda att dela med sig. Men valet hur man vill göra är alltid individens.

4/2 -11

Gött att det är högt i tak

Som jag räknar på ekonomin (grovt då) så kostar en lysrörsarmatur typ 150:- (tror inte det finns billigare?) sen kostar varje lysrör ca 30:- (27:- men enklare att räkna med hela tior...) det ger 210:-för 6400 lumen och livslängd ca 10000 timmar för att det ska bli korrekt (jag gillar att se investeringar som långsiktiga 10000/13 timmar per dag ger 770 dagar eller 2 år vilket iofs är långt det med men dioder ger ju 50000 timmar eller ca 10 år ). så över en tioårsperiod kostar lysrör 210+60×5=*510* allt utan att diskontera med ränta och inflation såklart!

Här vinner alltså lysrör båda matcherna (2år och 10år) lysrör kostar 210:-/6400L= 0,032:-/L medans Diod kostar 350:-/1600L=*0,21:-/L* på 2 år och 5 år medans lysrör kostar 0,08:-/L på 5 år

MEN sen har jag läst, (och här har jag ingen möjlighet att kontrollmäta utan går endast på litteraturen!) att Växter kan ta upp ljuset från en blå eller röd diod med faktor 0,9 (dvs 10% förlust) medans lysrör (eller annat valfritt "vitt" ljus) har en faktor på 0,2...

det ger 0,21/0,9=0,23:-/användbar lumen för dioden
0,032/0,2=0,16:-/användbar lumen för lysröret per 2 års cykel
0,08/0,2=0,4:-/användbar lumen för lysröret per 10års cykel

Så tänker jag och lysrörssiffrona har jag inte kollat upp så noga, det tillkommer ju glimtändare också, och dom har jag ingen aning om vad dom kostar

Sen är jag hemma och vabar idag och Kräkbarnet sover så jag har tid att skriva!

4/2 -11

Skulle vara kul att träffa nördarna från OP över en kopp kaffe och ventilera för och nackdelar med olika ljus, näring och vad allt det kan vara. Oled träffade jag häromdagen och hade en trevlig stund.

4/2 -11

Träffas??!!

Det hade ju givetvis varit kul tycker jag.

4/2 -11

Åtskilliga av oss dyker väl upp på Sofiero i Maj. Då kanske det går att träffas och se vad vi är för ena.

4/2 -11

Att ha ett OP möte på Sofiero tycker jag är ett kanonförslag, handla myyyyket och prata med er skulle jo vara riktigt roligt.

4/2 -11

I denna myckt treliga debatt vill jag passa på att kort säga att man inte kan generallisera gällande lysrör. Beroende på vilka gaser (inerta) som finns i röret får man olika våglängder. Jag skriver inte mer utan hänvisar till en mycket informativ artikel som kommer fram när man petar på följande länk:
http://www.idg.se/2.1085/1.354708/neonro...

4/2 -11

hehe, först tänkte jag "coolt, varför har jag inet tänkt på det" när jag läste artikeln men sen så tänkte jag på prisfrågan och hantverksbiten

Jag dricker gärna kaffe å ljuger på Sofiero
Kaffe med kaka och prat i vårsolen känns redan nu som en bra idé!

4/2 -11

Det blir fint. Vi får hjälpas åt att slå larm när det börjar bli dags.

4/2 -11

Kul! Ja, det känns som om våren är långt borta men plötsligt är den här! När man är upptagen med att så frön och plantera går tiden fort.

4/2 -11

OP-medlemmarna borde förresten ha ett litet bord på Sofiero att sälja plantor på.

10/2 -11

Något som det aldrig nämns en rad eller förs nån diskussion om är vad som händer då livslängden på LED-lampan är slut. Vid en uträkning vid livslängd på 50.000 timmar ( Något som man dessutom måste ta med en nypa salt då det alltid anges värden vid fullständigt optimala förhållanden av tillverkare) så blir livslängden vid 12 timmar/dygn, 11,4 år. Efter dessa, låt säga 10 år (prutat) så är armaturen förbrukad. För att ersätta ett LED-chip är inget man gör direkt. 10 år kan tyckas långt. Men har man köpt en armatur för några tusen så vill man inte kasta den efter 10 år. I vårat växthus har vi haft metallhalogenarmaturer som nu har gått i 14 år, och som kommer fungera i 10 år till.
En annan sak som aldrig diskuteras är om ljusmängden minskar med tid för LED? Alla andra ljuskällor förlorar styrka över tid.

Micke har ställt dessa frågor till tillverkare och återförsäljare men aldrig fått ett vettigt svar.

10/2 -11

Jo man anger livstid då 70% av "ljuseffekten är kvar även för LED. Är man "smart" går det att driva ett LED system med 230 V bara man har en likriktareoch kondensator imellan. Jag driver mitt LED system med 12 volt, inga chip ingen ting.

http://www.energisystem.se/led.html

10/2 -11

Hej Lika!

När jag läser om LED så anges 50 000 - 100 000 timmar som livslängd, jag antar som dig att den högre siffran är "omalltgårsomdetska" i en perfekt värld

Men det är ju ändå förhållandet mellan de olika alternativen som är intressant och jag har här utgått ifrån att alla är lika goda kålsupare.

Däremot håller jag inte med dig ang. armaturens pris! Eller vad betalar du för metallhalogenarmaturen? och vad kostar lamporna under 10år?
Enligt min uppfattning är det det totala priset över tid per lumen som är viktig (om man inte lägger in känslomässiga eller estetiska argument). Att man inte kan byta dioder är i det sammanhanget någorlunda ointressant. Men det vore onekligen intressant att ta del av din kalkyl för metallhalogenen, om du nu skulle köpa nya alltså, i ditt nuvarande läge så är det väl solklart billigast att byta lampa!

Sen Oled, i den kinapuffen jag köpte så sitter det likriktare och tror även kondensator i armaturen, tjong in med 230v bara... Den är ytterst lik denna på Energisystems hemsida
http://www.energisystem.se/documents/LED...

10/2 -11

+ 11/2 -11

Det här har kanske inte direkt har med Dioder att göra men med enerigiekonomi.
För mej som bor i ett hus med direktverkande EL-värme tar kostnaderna för belysning och uppvärming i stort ut varandra.
Eftersom "spillvärmen" från armaturerna och för övrigt alla andra värmealstrande apparater som avger värme till rummen / huset jag odlar i och därför behöver jag inte ta ut lika mycket värme ur el-radiatorerna
Och så klart det omvända om jag använt en belysning med bättre verkningsgrad W / lumen så måste jag ta ut mer värme ur el-radiatorerna.
Men detta gäller så klart bara den delen av året då det är så pass kallt att jag behöver värma huset med El-värme. Men å andra sidan så behöver jag inte tilläggsbelysning i samma utsträckning under den varmare årstiden och inte heller El-värme. Så allt det här med energiekonomi beror ju på omständigheter, allt som låter ekonomiskt och resursbesparande är inte alltid det.
För övrigt gäller ovan nämnda resonemang oavsett vad man värmer med tex pellets, fjärrvärme, centralvärme eller vad det nu kan vara. Ur energi, ekonomi och miljösynpunkt tar det ena mer eller mindre ut det andra.
Ibland måste man ta två steg bakåt för att se helheten .

11/2 -11

steffe: Som vanligt har du förmågan att sätta den sk "sanningen" i ett hälsosamt perspektiv

11/2 -11

Daniel ? i växthuset har vi nästan uteslutande 150W Metallhalohenarmaturer som ger 13500 lumen/st. För att ersätta 1 sådan armatur med den armatur du har skulle jag behöva köpa/installera 8,4 st. 8,4*350 kr = 2975 kr.
En 150W metallhalogenarmatur kostar runt 1100 kr. En ljuskälla håller 2 år (vi belyser bara halva året.) och kostar 95 kr. På en tioårsperiod kostar armatur+ljuskällor 1450 kr.
8,5 LED-armaturer á 20W drar 170W.

1 MH150W

Armatur 1100:-
Ljuskällor 475:-
Totalt 1575 kr
Energiåtgång 150W
Ljusutbyte 13500 lumen

8,5 LED20W

Armatur 2975:- (med inköp utan moms och tull)
Ljuskällor 0:-
Totalt 2975 kr
Energiåtgång 170W
Ljusutbyte 13500 lumen

Efter ca 10 år så har LED-armaturen tagit slut och du får köpa in och installera om igen, medans MH tuffar vidare i 10 år till. LED armaturen har dessutom tappat 30% effekt över tiden och det går inte att göra något åt saken. Den länk du anger talar om en livslängd på 35.000 timmar dessutom vilket ytterligare utökar skillnaden.

Som Stefan mycket riktigt påpekar så har själva värmealstringen från MH-armaturer osv en nytta i vårat fall. Belysningen står för i stort sett 80% av uppvärmningen av växthuset samtidigt som vi får ljus. Samma förhållande gäller inne i huset där vi också har MH-armaturer. Skulle vi ersätta dessa med LED skulle vi få komplettera med uppvärmning dessutom.

LED har (i en snar framtid) en nytta i de fall man har ett odlingsskåp där uppvärmning av odlingsutrymmet är ett problem som jag ser det.

Linda

11/2 -11

Tack för en trevlig uppställning Linda!

Det enda jag skulle vilja påpeka eller älta är hur PAR värdet spelar in. Som jag har förstått det när jag läst in mig i ämnet så har Röd + blå led en effektivitet på faktor 0,9 (ca) då de endast emitterar de våglängder där växterna tar upp ljusenergi som effektivast. "Vitt ljus" (vilket ju såklart skilljer sig enormt mellan olika källor) ska vad jag förstått det ha en effektivitet på ca faktor 0,2-0,3. jag har inte kontrollerat med egna studier utan tagit det lite som en logisk slutsats när jag studerat PAR kurvan för klorofyll A resp. B.

OM vi nu godtar att det är hyffsat korrekt så krävs det 3ggr mer lumen (om ni tillåter uttrycket) från MH än LED. (0,9/0,3=3)
Detta i sin tur skulle då ge 13500/3= att 4500 lumen från blå resp. röd LED motsvarar en MH armatur. dvs lite drygt 3st LED.

För att hoppa till min slutsats ger det en totalkostnad på LED av ca 1050:- (utan tull & moms såklart) för LED och 1575:- för MH. och en energiåtgång på 60w för LED & 150W för MH. För samma växtkraft alltså.
ser gärna era andras tankar kring just PAR värdets relevans!

Sen har ju LED belysningen sin klara nackdel i att ljuset blir ilsket lila och därför inte passar alls till att titta på blommorna i! Inte alls oviktigt i sammanhanget!

/D

11/2 -11

Kom på att det kanske är roligare att kvantifiera wattåtgången

150w*50000timmar= 7500 kw/h
60w*50000timmar= 3000 kw/h

Sen kostar ju elen olika i landet numer men den ligger väl på ca 1,5/kwh va?

Men ovan antagande blir ju endast intressant om mitt påstående om PAR effektivitet i inlägget ovan godtas.

Sen diskutterade jag ämnet belysningens inverkan på uppvärmningen med en kompis som jobbade på Auralight i Karlskrona för något år sedan (i en helt annan kontext men ändå) han menade på att belysningskällornas generella placering i taket gjorde att deras värme inte verkade optimalt. Hade lamporna däremot suttit under fönstrena så som radiatorena placeras eller kanske i golvet så hade den uträkningen haft full bärighet.
Tyvärr så kan jag inte tillräckligt om värmelära (heter det så) för att kunna ta ställning i frågan, tyckte dock att han hade en intressant input

/D

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Nephele:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik