Belysnings/ljusfrågor

3/1 -11

Det här med belysning känns som en hel vetenskap och jag har några frågetecken som jag hoppas någon kan räta ut...

  • Hur gör man för att omvandla lumen till lux?
  • Hur får man fram hur många lumen / watt man får ut av sin lampa?
  • Hur ofta bör man byta sin tilläggsbelysning för att få bibehållen lux-effekt?

Nyckelord: Belysning, Lumen, Lux

3/1 -11

Hej, jag har ju geggat runt i belysningstrådar tidigare och ställt till oreda, lika bra att fortsätta med detta

1: Lumen är en enhet för att mäta ljusflöde och lux är en enhet för att mäta belysningsstyrka.
1lux = 1 m2 som belyses med 1lumen. (källa elfas faktasida, som jag gärna mailar över till dig om du skickar din mailadress i ett pm!)

2: står väl oftast på förpackningen? annars skulle jag kika på tillverkarens hemsida, men som det konstaterades i en tidigare tråd så är vilket spektra som ljuset kommer nästan en lika viktig aspekt. I ovan nämda faktablad så finns det även en tabell över ljusutbytet från olika lamptyper. lysrör ger i normalfallet mer än 100lm/w medans halogen ger 12-25lm/w (återigen enligt elfas faktablad)

3: ingen aning MEN elfabibeln säger att livslängden på lysrör är 12000 timmar

Men du får nog bättre svar av de andra som är duktigare i ämnet!

Pax vobiscum!

3/1 -11

Tack för svaren - min mailadress kommer strax via PM

3/1 -11

Lumen står för ljuskällans ljusflöde, Lux är den mängd ljus som träffar ytan nedanför lampan. Talet du ser skrivet utgår alltså från 1 meters avstånd från ljuskällan. Avståndet mellan lampan och dina plantor är viktigt, om du halva avståndet så kan du räkna på att du ungefär fyrdubblar ljusstyrkan. 1 foot candle = 10,764 lux = 10 lumen per kvadratmeter. En ganska bra lux/lumen/footcandle konverterare finner du här.

Jag ringde och pratade med killen som ansvarar för lysrör på Philips här i Sverige innan jag investerade i min belysning. Han förklarade han att när man beräknar livslängden på lampor används en bra armatur med mjukstartsteknik och ljuset är på i minst 3 timmar varje gång den slås på. Men eftersom vi håller våra växtljus på mycket längre (oftast 12+ timmar per dag) ökar livslängden dramatiskt eftersom nedbrytningseffekten/slitaget är mer begränsad (i en bra armatur). Jag byter mina lågenergi CFL's vart 3 år. Lite mer curiosa... för att komplicera saken ytterligare så mäter man inte livslängden för vanliga lysrör på samma vis som lågenergirör. Lågenergi lampor (enligt EU-standarder) betygsätts på den genomsnittliga förväntade livslängden för lampan (i princip tills den dör), medan vanliga lysrör (som T5 t.ex.) rankas efter livslängd (hur länge röret fungerar som väntat - inte tills det dör).

Hoppas du blev lite klokare... Jag har skrivit lite mer om mina funderingar kring ljus på min blogg. Men ljus är ofta ett hett debattämne, så det kommer säkert fler åsikter här som går isär, men detta är i alla fall mina....

3/1 -11

Tack valkyrie66 för responsen!
Intressant och märkligt att livslängden på lågenergilampor, som ju ofta används som växtbelysning, mäts i hur länge de brinner och inte hur lång tid de är effektiva ur odlingssynpunkt...
En liten notis (iallafall på dagsljuslamporna) hade ju inte skadat

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Cecilia K:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik