Ang två "i"

26/8 -10

Jag undrar om det är generellt för hela släktet Paphiopedilum att alla "multiflorals" har "ii" i slutet på sitt namn eller finns det undantag. ii, betyder ju generellt pluralis.

Jag undra också hur det är hos andra arter, tex. Phalaenopsis Lowii multifloral är ju alla phallar, men antyder då pluralet på andra saker? Keiki produktion? eller något sådant.

Nyckelord: Paphiopedilum, nomenklatur

26/8 -10

Hmm jag trodde det var som med hoyorna, att
ii - ändelse betydde manlig upptäckare av blomman,
iae - ändelse kvinnlig - " -
ensis - ändelse plats där plantan blev funnen

det kanske inte alls är så?? någon annan som vet

Jag har en hoya uppkallad efter mig som jag hittade på min första hoyaexpedition 1995 i Filippinerna på ön Palawan den heter Hoya wibergiae, mina reskompisar har också hoyor uppkallade efter sig Ted Green = Hoya grenii, Dale Kloppenburg = Hoya kloppenburgii

26/8 -10

Eva-Karins förklaring känns riktig. "Mulitfloral sektionen" innehåller ju arter vars artepitet inte slutar på ii, t.ex. rothschildianum, dianthum, adductum, wilhelminae.

/Anders

26/8 -10

nu är ju inte så insatt men på tex dianthum, så kan man även kalla Dianthum för Dianthum var. Parishii eller ? kanske är det lika med övriga?

26/8 -10

sway307: Angående var. etc, kolla den fina artikeln om nomenklatur: http://www.neovita.com/orkideer/no.cgi?g...

26/8 -10

Sedan är det viktigt att tänka på versalerna. Rena arter skrivs Phalaenopsis lowii och hybrider skrivs Phalaenopsis Linda.

Linda

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.