Neofinetia falcata Hisui

12/7 -10

Denna kulturform av Neofinetia falcata har gröna blommor med vit läpp.

Nyckelord: Neofinetia falcata Hisui

12/7 -10

Åh,..... uuuuunderbar Lasse!!!

12/7 -10

Veldig lekker!
(Du har vist så mange fine Neofinetiaer så nå jeg har pottet min problemplante (12 rosetter) i spagnum )

12/7 -10

ouuuu, den var snygg!

12/7 -10

Även denna är en riktig SKÖNHET ! Grattis !

13/7 -10

Snygg grön färg! Håller färgen i sig, eller mattas den av något? Såg förresten att den första officiella Neofinetia bedömningen gick av stapeln i USA i helgen, så intresset verkar öka för dessa orkideer.

/Anders

13/7 -10

Oj, vilken läckerbit!

13/7 -10

Så vacker den är. Grattis!!!

13/7 -10

Tackar så mycket
A G: Precis som med Suikaden så tycker jag att den gröna färgens beständighet varierar något beroende på klon. Men i stort sett håller den i sig och ingen förlorar den helt. Sen påverkar ju även ljuset, där en lägre ljusnivå gör att färgen bibehålls bättre.
Kul att neofinetiabedömningar kommit igång även utanför asien. Om tio år kanske dom t o m når europa

13/7 -10

Helt underbar, jag vet inte vad jag gör för fel med min Neofinetia falcata, - men blomma vill den inte... Är så nyfiken på hur du odlar dina ?

13/7 -10

Ljuvlig!

13/7 -10

FK: Jag odlar mina intermediärt på fönsterbänk i vardagsrummet. Eftersom fönstret är mot norr så har jag två lysrör över. Plantorna sitter i vitmossa som hålls fuktig under tillväxten men tillåts torka under vilan. Om din Neofinetia inte vill blomma, förutsatt att den är blomstor och rötterna är ok, så gissar jag på för svagt ljus eller för hög temperatur under vilan.

13/7 -10

Jag erbjuder plantan skånsk vinter, ned till frostgrader och därefter intermediärt boende med artificiellt ljus under resten av vintern och våren. Jag har bra rottillväxt och plantan är i mina ögon blomstor. Kanske en tjurig jävel...

13/7 -10

Ja det låter ju som du gör helt rätt. Visst finns det tjuriga kloner, jag har själv någon som sällan eller aldrig blommat trots att den sköts precis som alla andra. Har en känsla av att detta är något vanligare hos standardvarianten av N. falcata än hos kulturformerna, men det är bara en känsla och inget jag kan belägga. De flesta av mina vanliga falcata blommar trots allt även dom snällt varje år men det finns som sagt någon enstaka tjurskalle som trotsar alla ansträngningar.

13/7 -10

Lassse, ja om tio år, vi kan bara hoppas. Intresset är betydligt större i USA än i Europa verkar det som. Dock har en del stora europeiska odlare i alla fall fått upp ögonen för de olika blomfärgerna. FK, hur stor är din Neofinetia? Oftast så är de betydligt blomvilligare om de har bildat en liten klump med sidoskott.

/Anders

13/7 -10

Som vanligt lasse, jätte fin

13/7 -10

Tack Lasse, jag får försöka en säsong till och se vad som händer....

13/7 -10

Mums!

17/7 -10

FK: Som A G säger är det inte säkert att en planta som bara består av ett skott (en "bladrosett") är tillräckligt stor för att orka blomma. Ofta kommer första stängeln när sidoskott börjat växa ut. När plantan sedan består av flera skott brukar det inte vara svårt att få den i blom.

18/7 -10

Plantan har iofs två bladrosetter, men kanske ändå är snäppet för liten. Det blir dubbelt så skoj den dag den bestämmer sig för att blomma

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Lassse:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik