3 månader efter kriget

20/2 -10

Då var det dags igen!
3 månader efter krigen mot ullössen efter några bortkastade plantor som jag gav upp på och 90 långa dagar senare så börjar jag bli misstänksam mot en Phal som har endast en blomma , en begynnande stängel men det har under 2 veckors tid inte hänt något med nya blomknoppar så jag anade oråd. Började titta närmare på den och ser......Sköldlöss!
När man då ser att en planta är angripen så börjar man genast titta efter på alla plantor, vid närmare inspektion så komer jag fram till att inte mindre än 4!!!! angränsande Phallar är drabbade!.

Nojig som jag är så fortsätter jag titta på plantorna i andra rummet, hittar även en phal där som är smittad som stått en bit ifrån övriga plantor ..phuu!

KOllar vidare och kikar på min begynnande rosa drottning (Paph Delenati) som i dagsläget har 3 knoppar, vad ser jag där!? Nere i bladvecket sitter en Ullus och vinkar med sina små äckliga spröt!

Denna planta har jag haft ögonen på Mycket och inte upptäckt något tidigare, tittar närmare på den och strax nedan för denna så ser jag ännu en ullus.......

FYFAN söger jag bara, ursäkta språket, men ibland så förstår man inte varför man ens orkar syssla med en sådan här hobby, jag tror jag skall börja samla stenar eller nått istället.........

Nu till min fråga sist jag hade angripna plantor så kastade jag dem jag hade synlig lus på, jag behandlade dem närliggande i karantän förstås med provado drink. Och dem står ännu i karantän. Nu komme delenatii att göra dem sällskap men jag undrar kan man dosera provado i den mängd som det såtr på förpackningen, DVS applicera en tablett i jorden? Provado drinkar hit och dit är så fruktansvärt jobbigt att blanda och sila och hålla på med, kan man inte bara sätta ned provado piller i substratet?

........

Nyckelord: ullöss

20/2 -10

Otroligt vilken otur du har Jens och vilken spridning på ohyran..men ullössen borde du väl få bort . Vet inte om det blir nån verkan med pinnar i barken , den torkar ju ganska fort och vatten spolar du ju rakt igenom...men vi får höra vad de stora säger.

20/2 -10

Jag har haft samma problem med flera cattleyer, kastat en del och andra fått bada i provadodrink. Jag håller med Brittmarie om att komposten är för torr för att det skall fungera att sticka ner pinnarna direkt. Du får nog fortsätta doppa plantorna i provado bad.
Odjur och röta är fruktansvärt tråkig del av odlandet, nästan så man ledsnar ibland men så sticker det upp en ny knopp och då är dagen räddad och odlandet igång igen.

20/2 -10

Så otroligt tråkigt att höra. Med ohyra så får man vara konstant uppmärksam. Och lära sig vart man ska titta på sina plantor för att upptäcka problem på ett tidigt skede. Hoppas du löser dina problem och att de inte tar bort glädjen med hobbyn.

20/2 -10

Plantor med ullöss går att bota ganska enkelt, sätt om i ny kompost, sedan 3-4 bad i Provado+spraya
med Pyretal 1-2 gånger/vecka i 4 veckor, då ska alla vuxna löss och ägg vara borta.

Sköldlöss har jag bara haft på en Nerium, och de jäklarna får man peta bort för hand, men har man
tålamod så går de också att få bort.

Jag har aldrig kastat en orkidè på grund av ohyra, utan har med lite besvär fått bort dem, men jag är ju
lite snål.

20/2 -10

Jag har för mig att du sagt i en tidigare inlägg att dom, ullössen, har ´svans´eller liknande. Vad jag har hört kan dom vara lite svårare att få bukt med. Jag vet inte men, om du isolerar orkideerna som är angripna och använder biologisk bekämpning kan det va nåt ???? http://www.nyttodjur.se/skadevolder/ullo...

20/2 -10

Så tråkigt, det är ju det värsta som kan hända. Jag hade också de eländiga lössen för något år sedan, på några småplantor. Tömde ur krukorna och tvätta både plantor o krukor, samt pensla bladen på över o undersidan med rödsprit ( tops doppad i rödsprit) och dom flesta klara sig. Lycka till.
Idag upptäckte jag silvriga blad ( undersidan) på Dendrobium, är det någon som vet vad det är? Aldrig får man vara riktigt

20/2 -10

Letherneck tack för svaret! men jag vet inte om jag kan hålla med om att det är lätt, 4 Provado bad där man skall blanda dessa pinnar med vatten..... Sprayningar också och även omplantering....... Jag vet inte hur jag skall göra men det ligger otroligt nära till hands att bara kasta hela skiten......
Ursäkta språket men det är så jävla ledsamt. USCH!

Vi får se hur jag gör. kanske blir så att jag kasta alla plantor som har krypen på sig och om jag får in fler så kastar jag allt eftersom, blir nog inte att skaffa något nytt på väldigt länge känns det som.

21/2 -10

En liten, endast nyprovad, idé angående ohyra:
Upptäckte att jag hade ullöss på en phalaenopsis jag nyligen fått. Lyckades pilla bort de synliga lössen men vet ju att de har sina gömslen och barnkammare. Hade inga medel hemma och ville inte ta såpvatten då det är kallt och mörkt och lätt att istället få röta. Vad gör man förutom att förpassa den till isoleringscell och genast undersöka plantorna omkring...
Så föll blicken på ett pulver jag har köpt till kattorna som ska ta löss och annat. Lär ta ohyran genom att täppa till deras andningsorgan. Lus som lus tänkte jag och pudrade ner i bladvecken rätt rejält. Efter några dagar kollade jag och hittade en lus som satt ovanför allt puder och den pudrade jag över för att se vad som hände, om den skulle komma upp igen eller vad. Det gjorde den inte. Nu har det gått c:a tio dagar och ingen ny lus har synts till.
För tidigt att säga helt säkert om det har fungerat och om det har några sidoeffekter, men tanken kom att om det hjälper att pudra så kanske det funkar lika bra med något annat billigt och lättöverkomligt som vanlig talk...? Eller kanske till och med kanel...? Det ser inte så snyggt ut just nu med bladvecken fyllda och kompostytan pudrad med gråbrunt pulver, men tids nog blir det väl varmt och ljust nog igen (ska man våga tro på en sommar ???) för att kunna duscha av plantan, det kosmetiska är inte prioritering ett i nuläget.
Skulle vara intressant att testa detta med "pulverkvävning" vidare (usch, jag avskyr denna sida av odlande, att man blir en krigförande part som tänker ut strategier att döda och förinta!) men själv har jag inte tillgång till fler löss just nu, tack och lov. Men kanske andra känner för att testa innan någon angripen planta slängs. Berätta i så fall vad ni använder och om det ger några resultat!

21/2 -10

Jag har plockat bort dem synliga lössen både sköld och ullus. Men om jag får syn på någon skall jag minsann prova det ena och det andra
Tack för tipset, vad tror ni andra om denna metod?

21/2 -10

Fy så tråkigt. Hoppas du blir kvitt dom snart . Ge inte upp

22/2 -10

Själv använder jag provado spray mot både ullöss och sköldlöss med god framgång, följ bara anvisningarna och upprepa behandlingeen minst en gång. Sprayen tas också upp av plantan, så den dödar effektivt även i bladvecken. Jag ställer plantorna i en pappkasse och sprayar ned i den och låter plantan stå kvar till spraydimman lagt sig. Akta bara så att du inte sprayar för nära bladen. Jag har många gånger använt provadopinnar till suckulenter som ska hållas rätt torra med stor framgång. Så jag tror nog att de kan fungera även i barkkompost, pinnarna ska ju lösas upp sakta lite i taget och på så vis ge plantan små doser under längre tid.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.