kallt i fönster

1/11 -06

Hur kallt kan det vara i ett fönster där det står orkisar av alla de sorter...utan att det går illa åt de stackarna.
har ett (halv dragit) fönster där de står, och de trivs i vanliga fall. Men nu kan det bli lite för kallt eller...???

Nyckelord: kyla, fönster

1/11 -06

Det beror helt på vad det är för arter du har. Du får ta reda på vilken som är mest köldkänslig och rätta dig efter den.
Vissa arter uppskattar ju också lite kallare på vintern.

1/11 -06

det som finns i fönstret nu är: phapar, phallar, oncidium, cambria, dendrobium,och den eläääändiga vandan som gick sönder med sina 7-8 stora blommor på.....

1/11 -06

Med Vandor och Phallar i närheten ska det helst inte sjunka under 18 grader.

1/11 -06

...akta också bladen från att ligga mot en kall ruta. Det kan bli frysskador på bladen.

5/11 -06

ok tack för tipsen,,,,det med frosten har jag erfarenhet av,,,men hade glömt,,,uppfriskat minne är ALLTID BRA tack. )

5/11 -06

Det är bara att inse att det inte bara är jag som fryser på vintern. Jag måste nog införskaffa en termometer, så jag vet hur mina orkisar har det. I dagsläget kör jag mest på känn, så att säga.

5/11 -06

Köp flera, det går åt...
Jag har en eller två i varje fönster. De flesta digitala termometrar har en sån där fin sladd, så man kan mäta på flera ställen... för det är sällan jämnt fördelad temperatur, har jag märkt. I alla fall inte i mina fönster... Det kan vara 15 grader i högra delen, 8 i den vänstra, och 22 där uppe där alla amplarna hänger... samtidigt..
Det är rätt trist att åma sig runt alla fönster och vänta på att termometern ska visa ett lagom värde... Fast det beror på hur många och stora fönster man har, kanske...

5/11 -06

Jag tycker visserligen att det låter rätt så kul att åma sig runt i fönstrena, men jag tror att jag ska lyda ditt råd i alla fall, Troll!

6/11 -06

Klart det rä skoj att åma sig runt i fönstrena, men det tar sån jämrans tid att få vettiga mätningar på temperaturen om man ska mäta på 4-6 ställen i 4 fönster...

6/11 -06

Ooops.. har inte alls tänkt på kylan. Får nog införskaffa några termometrar jag med, har ju bara en utanför badrummet mitt i huset. Fast det har iof inte blivit några köldskador än vad jag kan se. Vi har haft neråt -21 för ngn dag sedan , och nu snöar det o är -2. Ser ut som ett julkort här utanför

6/11 -06

Mina phallar har fått stå ut med enstaka vinternätter med temp. ner till 13 grader utan att ta någon synlig skada. Jag vet att det inte är att rekommendera men det är inte dödligt i alla fall.

6/11 -06

Enligt mina anteckningar ligger dödligheten, 50 %?, för bellina nära 17ºC, Phalaenopsis violacea nära 16ºC och många andra vid 11 - 12ºC vid naturliga habitatgränser. Så 13ºC är verkligen på gränsen för de senare.

6/11 -06

Det är inte fråga om dödligt - men ska vi inte försöka ordna så optimalt som möjligt för våra orkidéer. Kyla är inget för varmväxare - då blir de försvagade och får lättare sjukdomar o skadedjur. Vill vi ha kyla så odla kallväxare som dracula, masdevallior, och dendrobier m.m. och flytta de varmväxande till ett stängt fönster.

6/11 -06

Klart att det handlar om liv eller död. Här skämtar vi minsan inte!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.