Lepanthes bradei

5/1 -10

I natt slog min Lepanthes bradei ut.

Denna art kommer från Costa Rica. Växer på circa 1500-2000 meter.
Blomman är ca 4 mm. Vill ha mycket fukt, bra luftcirkulation och halvskugga.

Har många udda arter som är på G att blomma. Tror att de gillar temperaturskillnaden jag har i terrariet nu. Dag ca +20°C och natt ner till +10°C.

Sedan jag planterat mina Lepanthes på ormbunksbitar så växer dom otroligt bra. Så nu har nästan alla mina plantor planterats om till antingen ormbunksbitar eller trädgrenar (ek, bok Rhododendron) med mossa. Har märkt en mycket snabbare tillväxt, bättre blommning, kraftigare rötter etc... än när de växer på andra material.
Speciellt mina Telipogon arter växer otroligt bra på trädgrenarna! Trodde aldrig Telipogon skulle vara så tacksamma och "lätta" att odla.

Nyckelord: Lepanthes bradei

5/1 -10

Nämen titta så söt! Är detta nykomlingen?

5/1 -10

Kul Pontus att du fått sån god fart på orkideerna !
Ordentlig tempskillnad brukar inte var helt fel för tröga planter.
Vad är det för ormbunksrötter du använder ?

5/1 -10

Ja Karma, den är "ny" i familjen.

Tack Steffe! Håller med fullt ut Steffe. Temperaturskillnaden gör susen!

Fått ormbunksrötterna från en kille som kommer från Brasilien. Han är där ofta och vid ett tillfälle tog han hem lite. Hans far var en storodlare av orkideér. De har samlat in lite Xaxim från områden som skövlats för bla Etanol produktion (det som vissa miljömedvetna stoppar i sina bilar i Sverige och tror de gör världen en tjänst!) och även sojabönodlingar (åskilliga företag i Sverige använder sig av Brasiliansk soja!). Han berättar kusliga saker om hur snabbt det går med avverkningen i Brasilien. Och det går bara snabbare och snabbare. Nu vill tex Norska företag gå in och bryta fosfater + pumpa efter olja i bla Brasilianska Amazonas. Någon Norge inte låtsas kännas vid (dom är ju såååå miljömedvetna). Han tror att inom 15 år är det mesta förstört eller helt borta. Vi står inför en mörk framtid och regeringar skiter i det, pengar är det viktigaste. Oj Detta skall nog in i en annan tråd. Engagerar mig mycket i skövlingen av regnskogar etc...

5/1 -10

Jag måste också säga -det samma, för du har så rätt i det du säger, Pontus !
Tyvärr råder det ofta sådan dubbelmoral och rena paradoxer kring miljöpolitik.. och då i synerhet hela det här biten med alternativa bränslen, det hela tenderar många gånger att skjuta sig självt i foten.
Men det är som du säger en annan diskussion men ändå ett facktum.

Jag har också tänkt prova Xaxim (med risk för att bli anklagad för att bidraga till skövling). Har lite andra ormbunksrötter jag ska experimentera med.

Mvh
Stefan

5/1 -10

Helt rätt Steffe!

Tycker du skall prova Xaxim för det fungerar superbra! Provat mycket men tycker det fungerar absolut allra bäst! Testa Rhododendron, Ek, Bok grenar också!

( Ingen skulle anklaga oss om vi skulle äta bananer, använda produkter med palmolja i, ha bommullskläder, äta/dricka produkter med soja i, dricka kaffe, köra på etanol,.....etc etc etc....Det accepteras av alla men det är stora bidragande orsaker till skövling! )

5/1 -10

Yes, Pontus..!!!
Tids nog ska jag prova det där med att montera på nån lämplig gren.. sedan ser det ju himla läckert ut också .

6/1 -10

Citat från Dusk Tropic "Dicksonia (Xaxim) är idag förbjudet att handla med världen över pga att användandet hotar bestånden av
trädormbunken som används. Idag finns enbart en (1) kommersiell odling."

6/1 -10


Bilderna har vi fotat på Dominikanska. Tyvärr är det så att skövlingen av trädormbunke är ett problem. Du ser nästan inga vuxna exemplar i skogarna längre.
Handeln med trädormbunke är förbjuden och det är att bidra till skövlingen som man väljer att odla på det! Sedan finns det alltid andra människor som gör värre saker som förstör ännu mer, men många bäckar små.

6/1 -10

En lite undran !
Någon som känner till någonting om Xaxim Plate / Block. som tex finns att köpa i en del Zooaffärer, säljs då med något som kallas EU-inportnummer.
Att köpa sådan, är även det att betrakta som bidrag till skövling / handel med hotade arter ?

Mvh
Stefan

6/1 -10

Importnummer är bara ett nummer importören ska ha för att registrera en import av en vara till EU, när det gäller
Xaxim är det inte förbjudet att importera eller sälja om det kommer från en kommersiell odling, bara om den skördas
i sin naturliga miljö. Men som med allt annat som där det finns pengar att tjäna, så finns det personer som har mycket
rymligt samvete, d.v.s. man bluffar med ursprunget.

6/1 -10

Blocken är pressad trädormbunke, de består av smul (spill) efter att de skurit ut annat. Givetvis är även det att bidra till skövlingen.
Personer jag vet som haft dem i terrarier anser att det är väldigt hårt till en börja med för att falla samman efter en tids fuktig miljö

6/1 -10

+ 18/1 -10

Varför är det alltid någon som frångår ämnet man skriver om??? MÅSTE vissa alltid klaga?
De bitar jag har är inte pressade. Hela bitar. Sedan håller jag inte med angående att de faller sönder haft bitar ganska länge som jag köpt från odlare och de håller ihop bra. Odlar hellre på naturliga material! Min vän tog lite bitar från marken i områden där skogarna är borta.
Jag har bra koll! Jag är bla aktiv i regnskogs "grupper", forum, i tex Brasilien, Java etc. Har samlat in över 2000 kg kilo frön i Australien (då jag jobbade i regnskogen som frösamlare) som sedan används för återplantering, erosionskontroll som orsakas av skövling, hindrande av ökenspridning, återplantering av regnskogsträd i tex Vietnam, Nepal, Brasilien, Laos, Etiopien etc...Har varit engagerad i återplantering av regnskogsträd i Afrika osv. Startade en regnskogsaktionsgrupp i början av 80-talet på skolan och vi var tidiga med att samla in pengar till köp av regnskog i MellanAmerika....osv..

Skulle vilja se hur ni lever er vardag och hur mycket ni gör "rätt"!

Svarar ni JA på någon av frågorna här nedanför så bidrar ni till skövlingen av regnskogar!

• Äter ni bananer?
• Dricker ni kaffe?
• Har ni bomullskläder?
• Äter ni produkter med palmolja i? (Palmolja finns i cirka hälften av alla förpackade varor i handeln. Sverige importerar ca 44 000 ton/år och det ökar snabbt)
• Har ni rotting-produkter?
• Äter ni friterade räkor på kinakrogen?
• Använder ni er av Plywood?
• Använder ni grillkol på sommaren?
• Använder ni er av Norsk olja tex tankar ni på OKQ8? (Norska oljebolag pumpar upp massa olja i bla Peru och Brasilien och har planer på att köpa mängder med mer mark. De bryter också fosfat. Samtidigt skänker Norska regeringen pengar för att köpa regnskog allt för att rättfärdiga sin skövling)
• Äter ni någon form av Choklad?
• Har ni produkter med naturgummi i?
• Använder ni smink?
• Använder ni tvättmedel?
• Äter ni chips?
• Kör du Etanolbil?
• Har ni gett era barn välling?
• Äter ni plättar?
• Har ni utemöbler av tropiskt trä?
• Använder ni shampoo?
• Äter ni köpta kakor?
• Köper ni margarin?
• Äter ni Tacos ibland?
• Äter du kött? (- "Jo men Svenskt kött säger du då...jo men djurens foder består till stor del av sojabönor från Brasilien. Sverige importerar ca 360 000 ton/år varav 6600 ton ej gick till djurfoder)
• Använder ni tvål?
• Gillar du Kungen? (- Kungen har stora investeringar i bolaget Aracruz i Brasilien som bla använder sig av olaglig skogsskövling och brott mot ursprungsbefolkningen...etc)
etc etc etc etc ............

Detta är bara lite av det som bidrar till att skogar försvinner.
Läs innehållsförteckningar och analysera dessa tydligt så ser ni att ni är en bidragande orsak till att skogar försvinner! Varje dag gör ni er skylldiga till att skogar försvinner! Ingen kommer vara villig att ändra sina vanor. Sådan är människan. Vi är för bekväma. Alltså skogarna kommer försvinna helt!
Välkommen till verkligheten! Det ser inte mörkt ut för regnskogarna....det är mörkare än svart. Vi hade en chans att få till det i Köpenhamn. Men världen vill inte.

Fortsätt att gnälla i den här tråden som egentligen handlade om min Lepanthes som blommar.
Eftersom det är för mycket skitsnack här och att vissa har sidan som en slags "reklam" plats för sina produkter väljer jag att inte vara kvar här. Mitt intresse tar skada av det negativa gnället och den enkelriktade amatör "jag tror jag har koll" attityden.

Vill tillägga att det finns MÅNGA!!!!!!!!!!!!! underbara personer här såklart också!!! Fått många inlägg som värmer!! Ni vet vilka ni är och vi håller kontakten på andra sätt! Kramar i mängder till er!

Hasta la vista!

6/1 -10

Frågan var väl om det är lämpligt att använda Xaxim om den inte kommer från en kommersiell odlare
av denna planta, då det är fullt tillåtet att importera den.
Däremot är det inte tillåtet att ta in "ormbunksrötterna från en kille som kommer från Brasilien", då gäller
Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 1995:94).
Dina övriga uppräknade produkter som bidrar till att regnskogar skövlas kanske är rätt, men de är fullt
"lagliga" i den mening att tillstånd, (om än tvesamma ibland), finns.
Sedan behöver man inte ta åt sig så hårt att man hoppar av OP, lite mothugg får man allt tåla utan att
bli upprörd, jag har fått en och annan smäll på fingarna jag med, men jag har alltid boxhandskarna på
så det gör inte nämnvärt ont.

6/1 -10

Pontus - jag håller med Anders (letherneck) om den delen, där han påpekar att ta det lite lugnt och inte hoppa av direkt Du har ju varit med oss ett tag nu och kanske märkt att det här forumet har varit med om mycket och det har varit många diskussioner här som hetades till och till slut spårades ur. Visa personer vålde att hoppa av, andra slutade vara aktiva osv. Jag saknar alla mer eller mindre som finns inte kvar här pga att det var lite hetsig ett tag Det är väl inte värd det Det är normalt sätt att leva och fungera i en symbios med andra. Ibland går det fint fint och ibland går det åt pippan Alla kommer säker har sin tur här att nån annan blir arg på en eller att man blir lite påhoppad. Man vet aldrig - kanske jag är näst
Men men som Anders säger - tar på dig ett par boxningshandskar och stå på två ben till sista runden, sen tar du ett djupt andetag och när du pustar ut, ingen längre ska komma ihåg vad som har hänt
Kram!

6/1 -10

Jag ser iaf fram emot att prova odla på Xaxim ! !

7/1 -10

Jag har trädormbunkeplattor i lager som importerades före CITES-reglerna började gälla.

7/1 -10

Väldigt mycket tänkvärt i ditt inlägg Pontus. Jag tycker att det är lamt att gömma sig bakom ett "det är ok för att det är lagligt" och det är "inte ok" bara för att någon har orkat driva igenom en lag mot produkten i fråga. Skall man vara kritisk måste man ju undersöka vad som egentligen ligger bakom en produkt - laglig eller ej. Det finns otroligt mycket hyckleri i miljöpolitiken - Köpenhamn var ju ett sorgligt exempel.... Jag tror att allt vi kan göra är att personligen leva våra liv med så rent smavete vi kan, och välja vilka produkter vi stödjer därefter. Så länge vi kan leva med våra val tycker jag ingen annan kan kasta sten eftersom INGEN av oss är oskyldiga. Jag tror inte att många "miljökämpar" skulle vilja ge upp bommullskläder, tvål eller kaffe...

Jätte synd att du hoppar av, men jag kan faktiskt säga att många dagar förstår jag hur du känner då temperaturen ofta ränner i höjden här... Vi får ses på andra ställen. KRAM!! PS!! ...och din Lepanthes bradei är fantastiskt fin!! (back on topic)

7/1 -10

Björn : Har du till försäljning ?

7/1 -10

+ 8/1 -10

Näe nu får det väl endå vara nog med skenhelighet och hyckleri!

Pontus - Du klagar på att det blir off topic när du själv går in på miljöaspekten. Sen har du dessutom mage att kalla det att "gnälla" då folk kommer med synpunkter och åsikter. Detta i ett ämne som du själv skriver att du engagerar dig så hårt i. Hur går det ihop?

Du lovordar ett material som är Citesbelagt och som i stort sett endast skördas illegalt. Att uppmana till användande av ett sådant material kan knappast anses som miljömedvetet. Alla har inte kompisar i Brasilien som hittar bitar efter avverkning.
Sen får du dra vilka andra paraleller du vill med bomull, kaffe och tvålar.

7/1 -10

Brittmarie: Kanske någon gång i framtiden. Har inte lagret i Sthlm utan i Västervik och åker inte dit så ofta.

8/1 -10

Hej ALLA!

Tråkigt att det blev så här på tråden.
Inte min mening att allt resulterade i detta. Jag skrev bara en tråd om en lite obetydlig blomma. Tänk vad några rader text kan skapa så mycket otrevligheter tillslut.

Förs vill jag be LIKA om ursäkt för det jag skrev om Epiweb. Det var korkat sagt. Blev upprörd och kände mig på hoppad, jag som bara vill bidraga med något trevligt (för det är väl tanken med detta forum). Men så fel det blev!! Men kändes onödigt det du skrev! Vad har du emot mig? Bara ett litet trevligt...._" fin lite blomma" hade räckt. Tycker du den var ful får du såklart skriva det!
Det var det jag trodde forumet gick ut på!?

Sedan var väl listan på allt lite väl lång och tradig kan jag själv tycka nu. Men när jag väl sätter igång och skriver så har jag svårt att stoppa. Ursäkta för det. (nu känner jag att det blir svårt att stoppa igen....förlåt)

Ville INTE anklaga alla här och säga att de är miljöbovar och att man skall sätta dumstruten på sig om man använder palmolja. Jag tvättar mig med tvål, tröstäter kakor och chips ibland. Åker till klättringen i någon kompis Etanol bil, har Dressmankalsonger med 95% bomull i...osv...

Bara att man tänker på det och gör så gott man kan. Jag gör det! Jag är inte bättre än någon annan. Ingen av oss är det.

Kanske kan man nån gång i sitt liv göra en sak som har betydelse för tex regnskogen så har man ju gjort nåt. Jag har gjort det! Alla har säkert gjort det på sitt lilla sätt någon gång eller några gånger. Men vi kan inte ändra våra liv hur lätt som helst om inte de som bestämmer åt oss gör något åt problemen. Vi alla är bara små kugghjul i ett maskineri som för länge sedan gått sönder. Men det kanske går att reparera!?

Texten blev väl ett slags sätt för mig att avreagera mig på. Blev faktisk ledsen över vissa påhopp men samtidigt vill jag ju inte göra andra ledsna! Så om någon tagit åt sig eller på något sätt fått negativa vibbar så ber jag om ursäkt. Jag ville som sagt, bara visa en Lepanthes som jag blev glad över att den blommade. Det mesta blommar inte och när något väl slår ut så har det förgyllt en annars så trist vardag! Då ville jag skriva om detta och visa en halvsuddig bild.

NI som gjort påhopp mot mig borde tänka er för. Kunde vi inte prata vett innan det skrivs så korkade saker här?! Måste man gå ut på ett forum och få folk att må dåligt? Alla är inte en tuffing med boxhandskar! Tänk er för. Människor kan ha olika livssituationer som får dom att må dåligt av sååå lite!. Ni kan "skada" någon mer än ni tror.

Helena, du kan prata med mig om du vill. Vet inte var du får allt ifrån!? Men säg ditt riktiga namn istället så tar vi en vettig diskussion som två vuxna människor! Sedan har jag mer koll än vad du tror. Men vill du prata är jag villig att ta en trevlig diskussion över en kopp te (ja jag vet att skogar har skövlats för teodlingar men hoppas att mitt ekologiska te ok) eller över telefon. Vi kan byta erfarenheter och vetande. Du skall aldrig snacka skit om någon du inte känner eller kan något om.

Men för den delen kan "vissa" tänka sig för också innan de gör personpåhopp mot mig eller andra. Kan ni inte bara låta gemenskapen på detta forum blomstra och låta bli att gå ifrån "topic" så ofta och trycka ner folk. Prata om det som stör istället. Blir så mycket bättre när man pratar. Texter kan missförstås så lätt och sen är det hela igång. Något som kunde lösts ett trevligare sätt! Jag är ingen mästare på att skriva men gör så gott jag kan!

Vill någon kasta paj, bråka, skriva otrevligheter, göra personpåhopp, såra andra, hata, gnälla...Starta ett forum där ni kan göra allt det mot varandra, ni som trivs med sådant och gör inte det på ett orkidéforum!!!!!!!!!

God natt alla....där ute i vinternatten! Även du Helena!

Pontus

8/1 -10

Jag tror inte någon på OP hatar eller tycker illa om någon, och inte vill trycka ner eller göra personangrepp heller,
att trådar kan breda ut sig, så att säga, betyder ju att människor engagerar sig, i detta fall det som ligger både
dig och de allra flesta här på OP närmast hjärtat, hänsyn till miljön på jordklotet.
Jag vet inte vad Du klassar som påhopp, men jag själv brukar inte klassa något som skrivs här som påhopp,
bara att någon inte har samma uppfattning som jag, vilket ju är fullt tillåtet, och det stör mig inte det minsta.

8/1 -10

Kul att det har lugnat ner för dig Pontus
Pontus - jag har läst tråden flera, flera gånger och kan inte se något direkt påhopp från nån annans sida. Innan du blev "upprörd", var det bara ett utbyte av info inte siktat mot någon direkt i fråga. Därför tyckte jag också att det var onödigt för dig att ta "det" som anledningen för att hoppa av

8/1 -10

Jag tänker så här.
Att många gånger kan det vara svårt att värdera / förstå vad som av någon annan upplevs som kränkande, "sårade känslor", var går den gränsen ?
Jag kan ju upplev något som "inte så farligt", något jag inte tar illa vid mej av, men samma sak kan ju för en annan person upplevas på ett helt annat sätt.
Det är ju så vi människor är, vi är olika som individer, mer eller mindre kännsliga. Samma person som i vanliga fall kan vara mer "hårdhud" kan beroende av omständigheter, skeenden i livet också då vara mycket mer sårbar, inte ha samma förmåga att värja sig.
Därför skal man inte förminska en sådan persons upplevelse, för den är det på riktigt, den känslan är den människans verkliga upplevelse.
-Därför måste man respektera den.
Man kan inte resonera så.. - att det där är väl ingentig att bry sig om, det var väl inte så farligt, vad är problemet osv..

Sedan förstår jag inte varför "vi" ska / måste agera som moral poliser mot varann ?
Alla vet väl vad som är rätt och fel.. var och en tar ansvar för sina egna val och handlingar.
Och vist ska man vara medveten om miljö, resurser, mm,
Men vad tusan gör det för skillnad om jag/du tex vill skaffa sig en bit Xaxim. !
Den skillnad är i verkligheten noll !
Sedan finns det ju dom som idiot resonera som "tänk om alla skulle gör så" !
Alla gör aldrig så och det gäller det mesta..
tror att moraliserande och infantila utläggningar kring rena petitesser gör nog ofta mer skada än nytta, iaf för stämningen här på forumet.

Mvh.
Stefan

8/1 -10

Bra skrivet Stefan!

8/1 -10

Jag gillar också vad du skriver, det är verkligen olika hur "hårdhudade" eller känsliga vi är. Att få en etikett (med t ex skenhelighet) på sig är inte kul och risken är stor att en bra diskussion kommer av sig helt i onödan. Jag kan förstå den äldre man som till slut tappade tålamodet och lappade till en kille som cyklade på minigolfbanorna och sa "gubbjävel" flera gånger men något gott kom det ju inte ur den händelsen, inte för någon.

8/1 -10

steffe: Det är väl just alla dom som "skaffa sig en bit Xaxim" som tillsammans ser till att trädormbunkarna försvinner? Vilka skulle det annars vara menar du?

8/1 -10

Jag håller med Lassse, och "Alla vet väl vad som är rätt och fel" är kanske sant, men sedan kommer
frågan om hur villig man är att blunda fast det är fel, när man vill ha något.
Om ALLA gör rätt skulle det inte se ut som det gör idag när det gäller t.ex. utrotningshotade arter och
skövlingen av regnskogen.
Allt handlar om att ha moralen att följa de regler som gäller, även om man inte gillar dem, lagar och
olika regler har kommit till av en anledning.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av PontusGBG:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik