Montering

12/12 -09

Hejsan,

Jag undrar om man kan montera någon av mina plantor på t.ex. en barkbit? Och i så fall, hur gör man när man monterar fast den, hur vattnar man den etc..?

Jag har:

1st Beallara tahoma Glacier
1st Dendrobium compactum hybrid
1st Phalaenopsis
2st Paphiopedilum Pinocchio

Nyckelord: montering

12/12 -09

Hej!
Det är nog endast Dendrobium compactum som kan fungera på kork. De andra är svåra att sätta på kork nu när de är "fullvuxna". Det skulle kunna fungera med en Tahoma om man planterade den från början på kork, men till slut så skulle du få en enorm planta som troligtvis skulle vara svår att ha kvar på kork.

12/12 -09

Ah, okej. Min ena Paph. är inte fullvuxen, den har inte blommat än ens. Den skulle inte kunna gå? Och vad jag har förstått så är det inget som håller i plattan, utan den har växt fast i korken? Hur får man den då att sitta fast tills den har växt fast? Hur långt tid tar det, och hur vattnar man den?

Mvh,
Jonatan

12/12 -09

Hej igen!
Det som ofta anger om det fungerar att odla på kork eller inte är ursprunget. Dessutom om man har hög luftfuktighet hemma. Så korkodling kanske är lämligast att ha i ett litet glasskåp. Det finns några arter som kan vara lite mera tåliga för att ha i fönstekarmen. Fast det är oftast för dålig luftfuktighet ändå. Så att ta "vanliga Orkidéer" som man köper i vanliga affärer är inte det bästa.
Jonatan, dela upp din odling med vanliga orkidéer i kruka och arter odlar du på kork i ett orkidéskåp. Betr. Paphiopedilum så är de flesta inte epifyter så de är aldrig lämpliga till korkmontering. Peter

12/12 -09

Aha, okej. Men det med luftfuktighet.. Är det inte bara att spraya med en sprayflaska? Eller räcker det inte? Och vad kostar ett skåp? Min låga ålder gör att jag inte har tillgång till mer än 200:- i månaden, så..

12/12 -09

Ett litet akvarium/ Terrarier kan Du få tag i för under 1000-lappen, det räcker till några
småplantor, och i dem går att hålla hög luftfuktighet.

12/12 -09

Ah, okej. Jag har ett akvarium med täckglas (En spricka i sidan dock, inte för att den syns framifrån eller för att det borde göra nån skillnad men..) kanske kan funka? Givetvis är hörnen borta på glaset så att man kan mata fiskarna, men det kanske kan gå ändå? Och hur fäster man blomman på korken?

Mvh,
Jonatan

12/12 -09

Kom på att man ev. skulle kunna bygga ett terrarie av trä (Typ plywood eller OSD) och sätta glas som front.. Kan det gå istället för bara glas om man målar trät så att det inte möglar av fukten? typ nåt sånt här, fast mindre: http://www.blocket.se/vasternorrland/Sto...

12/12 -09

Mitt skåp har trästomme med träbotten och det var ett meckande innan jag kunde stoppa in blommor i det. Köpte skåpet för 800:- på blocket men sen tillkom fuktspärr och våtrumsfärg. Har även siliconerat där glas möter trä. Har inte räknat ut vad summan blev innan det blev körbart men jag skulle tippa att det är bättre och billigare att köpa ett akvarium eller terrarium som är vattensäkert på en gång. För att inte tala om allt arbete bakom...

13/12 -09

Ah, okej. Kanske lättare att köpa ett terrarium då. Men som sagt, mitt gamla akvarium med en spricka i sidan kanske fungerar om man lämnar in den hos en glasmästare som får byta glaset? Nackdelen är att öppningen är ovanpå och att det är längre än det är högt.. Får kolla efter ett terrarium som är litet men högt. Det går bra att sätta epiweb på alla väggar och sätta orkidéer på va?

13/12 -09

Det går jättebra att sätta epiweb på sidorna. Det är även fint att sätta in Epiweb grenar!
Ett annat sätt är att ha Epiweb i bakgrunden och akvarierötter som grenar. Här är ett bygge som visar hur man kan göra. Det är ju också ett mindre terrarium. Skrivet på tyska, men bilderna är bra!

17/12 -09

Hur monterar man fast växterna? vad jag har förstått så växer de fast i träplattan?

Om man vill montera utan skåp, vilket träslag skall man ha och hur vattnar man?

Mvh,
Jonatan

18/12 -09

Du kan köpa korkplattor från zoo affärer och ibland hos vanliga blomsteraffärer. Sedan tar du lite vitmossa, sphagnum, inte den man använder till jul! Den kan du köpa i blomsterbutiker och så lägger du den i blöt.
Men ta bara lite för den sväller jättemycket!
Lägg sedan lite mossa på barkbiten och placera rötterna på mossan. Lägg sedan även lite mossa på rötterna och vira runt tex en fiskelina om dem.
Om det är tex en phalaenopsis så ska bladen hänga nedåt.

Vattna kan du göra genom att antingen spraya på mossan ett par gånger om dagen eller lägga hela barkbiten i en liten hink med vatten. Men se till att inget vatten blir kvar i bladrosetten, då kan växten röttna.

19/12 -09

Ah, okej. Så blomman växer inte fast i korkbiten?

19/12 -09

Jo visst växer de fast på barkbiten ( inte kork som går sönder så småningom ) när det gått en tid och rötterna börjat växa , men innan dess måste du ju linda fast den.

19/12 -09

Ah, okej. Tack för hjälpen. Skall testa att montera min Tahoma när det kommer en ny bulb.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.Annonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.