Antal stänglar??

22/10 -06

Vad är det gentligen som avgör hur många stänglar en planta får?? Trivs den extra bra om den får fler eller?? * funderar*

Nyckelord: stängel

22/10 -06

Tänk, precis det har jag ofta funderat över! Hur gör man för att få mer än en stängel? Idag när jag vattnade igenom mina blommor upptäckte jag faktiskt en stängel till i en av mina phalaenopsishybrider och jag har inte en aning om på vilket sätt jag har skött den annorlunda än alla mina andra phallar. Eller är det bara en ren slump att det kommer mer än en stängel?

22/10 -06

I min phaleanopsis med keiki är det fyra stänglar plus stängeln med keiki som har en stängel.

22/10 -06

Vet du hur du har gjort för att fenomenet ska uppstå, eller är det ren tur? Det vill säga kan du framkalla flera stänglar eller blir det bara så? Om du har något "trick" får du gärna viska det i mitt öra! Jag looovar att inte skvallra... ))

23/10 -06

Sorry, no trick. Det bara blev.

23/10 -06

Det är troligtvis genetiskt bundet. Jag har en del phallar som har (fått) upp till 3 stänglar medans andra bara genererar en i taget.
Självklart kan optimal skötsel säkert främja eventuella extra stänglar/keikis mer men jag tror ändå att det måste finnas "i generna" för att slå väl ut.
//Jojjo

24/10 -06

Jag har en bekant som har 2 vackra phalenopsis. Varje år får de 3 till 4 stänglar var och massor med blommor på varje stängel. De står i ett norrfönster med mycket ljus in. Plantorna är ca. 5 år och de har aldrig fått gödning eller blivit omplanterade. De blir vattnade när rötterna blivit gråaktiga. Anlagen i generna måste nog spela in en hel del.

24/10 -06

jag har läst att de flesta phallarna är meristemförökade (man tar celler från modersplantan och får en genetiskt likadan planta). Så köper man en fin flerstänglad orkide´ger den oftast även fler stänglar i fortsättningen.

24/10 -06

I Orchids July 2005 svarar Yin-Tung Wang, PhD, Texas A&M University: Phalaenopsis skjuter inte stänglar utan lämpligt ljus, även under lämpliga temperaturer för skott. Billigt fluoriserande ljus är bra. Konstant 25ºC är bra för snabba skott. Du kan använda 25º under dagen och 20º under natten. Temperaturer under 20º sänker spiking process significantly.

25/10 -06

har en gammal planta som hade en stängel när jag köpte den. Blommade tidigt i somras och den är monterad, hängde ute hela sommaren och fick sig lite kyla också. Nu kommer det en till stängel på den gamla stängeln PLUS en ny vid bladfästet. Tror det beror på hög lufttfuktighet och lite kyla också. Och såklart mkt ljus när den hängde ute i somras. Så om jag uppfattade Tor rätt så menade denna asiat att temperaturer under tjugo säker möjligheten att bilda stänglar? Då vet min ingenting om hur den ska uppföra sig. Eftersom det är så milt hänger den än så länge på den inglasade balkongen och får således en sänkning av temperaturen på natten som jag inte kan åstakomma i mitt lilla rum. Och det är definitivt under tjugo, kanske ngt på sjutton, möjligen sexton.

25/10 -06

Yin-Tung Wang, PhD, Texas A&M University, skriver inte möjligheten dvs. blominitiering utan spiking process. Om detta inbegriper blominitiering dvs. skottbildning, skottknoppning för stänglar är oklart. Som du ser är han sannolikt präglad av det lokala Texasklimatet.
I Orchids påpekar någon att det växer långsammare i Florida än i sydöstra Asien för varmväxande. Det är att ha pretantioner med våra energipriser när ute blir höst och kallare.
Blomintiera Phalaenopsis gör jag i bästa fall vid 16º men jag undviker lägre än 15º över huvudtaget. Växtvätskan i Phalaenopsis rör sig som stelnad issörja vid 13º.

25/10 -06

Jag tror att det var Gtgoon som för några veckor sedan skickade länken om de professionella odlarnas knep för att få Phalaenopsisar att blomma. Jag drog kvickt ut denna förträffliga artikel, och har nu försökt förstå förfarandet genom att konvertera Farenheit och inches till måttangivelser som jag själv förstår. Detta kanske kan komma någon av er andra till godo också.
I korta drag säger proffsodlaren Dr Wang så här:
1) Att planera för en bättre och rikare blomning inleds genom att man håller tillbaka blomningen. Detta åstadkoms genom en hög temperatur. Över 27,7 grader varmt. Vistelse i ett varmt, skuggat växthus/uterum kan vara en metod. Artikelförfattaren anför att detta förmodligen är tillämpligt på alla moderna hybrider.

2) För att initiera bildandet av stänglar måste temperaturen hållas konstant under 27,7 grader. Så fort det blir varmare än 32,2 grader motverkas bildande av stänglar.

3) För att få fler blommor på en stängel, måste temperaturen hållas konstant mellan 18,3 grader och 25 grader, från det att stängeln är 5 till 20 centimeter lång Ingen skillnad mellan natt- och dagtemperatur fordras. Minst sex veckor av sådan "svalka" behövs. Wang har dem så i sex veckor av ekonomiska skäl, längre tid vore egentligen idealet och skulle ge ännu fler blommor. När stängeln blivit 20 cm lång avbryter Wang "svalperioden" och lyfter ut dem. När fyra eller fem blommor slagit ut leveras de till handlarna. I artikeln nämner man också hur viktigt det även är med de andra variablerna för att få fram en enastående blomning, d v s sådant som hög luftfuktighet, vattning med RO-vatten, och lämpliga näringssubstrat, ja, och så nämns ljuset förstås.

25/10 -06

Tack för alla svar!!

25/10 -06

Tack för den trevliga sammanfattningen Monica!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av HannaPanna:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik