Beställa från Ecuagenera

5/9 -09

+ 4/1 -10

Hej,

Jag kommer att beställa orkidéer från Ecuagenera (Ecuador) inom kort, senast 13 september. Det är plantor som de tar med sig till en show i Frankrike 30/10-2/11, och sen skickar när de fört in plantorna i EU (dvs. CITES + Fytosanitet). Om det är någon som vill hänga på så kan ni höra av er till mig med en e-mail adress så skickar jag en aktuell plantlista. Jag ser dock helst att ni bor i Stockholm så plantorna slipper skickas en gång till. När de anländer har de redan varit nerpackade ett bra tag. Något undantag kan jag eventuellt göra om ni har något speciellt som ni bara måste ha tag på.

Ecuageneras hemsida: LÄNK

Frakt delar vi på (delas per planta), och den verkar ligga på totalt 40 dollar (dvs. 290 kr), men kan öka lite om ordern ökar i omfång.

Vad jag förstått så betalar man ganska omgående, dvs. man måste ligga ute med pengar från den 13/9 tills plantorna anländer i början av november.

Sist - eftersom plantorna skickas barrotade (tror jag), och är nerpackade en tid så är det bäst att undvika att beställa plantor med tunna rötter som lätt torkar ut. Jag kommer att beställa Cattleyor som brukar klara detta ganska bra.

Nyckelord: Ecuagenera

4/1 -10

Jag och några andra gjorde en liten sambeställning från Ecuagenera (Ecuador) i slutet av 2009 (se gamla meddelandet ovan). Plantorna kom i månadsskiftet okt/nov och har nu haft tid att etablera sig. Eftersom Ecuagenera ofta är i Europa och nu även kanske kommer till Sofiero i maj så tänkte jag skriva lite kort om mina erfarenheter från att ha handlat av dem.

Kontakt inför köp: Jag skötte all korrespondens via mail och det fungerade utmärkt. De svarade oftast inom 1-2 dagar.

Kostnader: De verkar ta runt 15 USD i betalning för frakten till Sverige från någon show i Europa. Kanske ökar om man beställer riktigt många plantor. Priserna man betalar för plantorna är listpriset (kolla hemsida eller lista) plus en extra avgift för CITES, Phytosanitet mm. Denna kostnad är per planta och beror på hur stor beställningen är. Kostnaden är:

0-100 USD totalt = kostnad 6.00 USD extra per planta
101-250 USD: 5.00
251-500 USD: 4.00
501-800 USD: 3.50
801-1000 USD: 3.00

Betalning: Jag betalade via PayPal vilket är mycket smidigt. Vet inte om de accepterar andra sätt, men antagligen borde det gå att faxa över kreditkortsnummer till dem. Nackdelen med PayPal är att de verkar ha en del interna påslag på valutakursen som är lite dyrare än t.ex. VISA. På det så tar PayPal ut en 2% avgift på beloppet på den person tar emot beloppet. Hos Ecuagenera så slussas den avgiften vidare till dig genom att de själva lägger på en 2% PayPal-avgift på ditt pris.

Leverans och förpackning: Kom som postpaket (skickades från en show i Frankrike) till mitt vanliga uthämtningsställe och plantorna var föredömligt förpackat (se bild). Rötterna var omsorgsfullt inlindade i strimlat tidningspapper och hela plantan var i ett plastnät. Småplantor var i en egen burk, där de satt fast och därför inte kunde fara omkring.

Plantorna: Det som köptes var mest Cattleya, men också Catasetums, och några miniatyrorkidéer (bl.a. Ornithocephalus). Cattleyorna bestod av fina delningar om minst fyra bulber, oftast fler. Jag beställde bland annat Cattleya schroderae, och där hade de slängt med en stor delning om 6 bulber, men även en massa fler bulber i delar (3 + 2 + 1 bulb). Totalt 12 bulber, varför vet jag inte. Mina egna plantor (bl.a. 4 cattleyor) har klarat sig bra, trots barrotad transport. Jag har tappat något blad per planta (gulnat), men i övrigt så verkar de må bra. C. schroderae blommar t.o.m. nu, även om det bara vart en tanig blomma. Kul att få bekräftat att man fått det man beställt! Cattleya rex har kommit med ett nytt bryt och verkar vara på G. Jag har hört med de andra som var med på beställningen och deras plantor är också ok.

Negativa saker: Ecuagenera tar betalt i förskott, vilket kanske är ok men då krävs de att de levererar vad man beställt. Utan att de sa något så kom inte alla plantor med i leveransen. Bl.a. två Phragmipedium som de inte kunde leverera. Sen missade de att lägga i en Sigmatostalix som jag själv beställt. Då satt jag helt plötsligt med pengar tillgodo. De ville att jag skulle ta plantorna vid ett senare tillfälle, men problemet för mig var att nästa möjlighet att få plantor var efter vintern, kanske en 5-6 månader senare. Jag ville då ha en återbetalning vilket jag fick be om kanske 4-5 gånger innan de tillslut efter drygt 3 veckor fick tummen ur. Betalningen kom via PayPal, vilket tyvärr gör att man förlorar lite via valutaomvandlingar och kanske via valutaförändringar.

Överlag så kan jag rekommendera Ecuagenera, iaf. när det gäller de släkten som jag räknade upp ovan. Har ni några frågor så besvarar jag dem gärna.

4/1 -10

Wow Mathias - vilken fantastisk sammanfattning på alla frågor och svar som man kan tänka sig vid en sån beställning. Stort tack - det tog säker tid att skriva ner allt

4/1 -10

Jag är en av de som deltog i Merwics beställning, jag köpte två Cattleya plantor och båda lever och håller på med att rota sig i nuläget. Vid ett tidigare tillfälle, i oktober 2008 köpte jag två plantor från Ecuagenera (beställde i förväg och betalade via Paypal) när de var representerade i Kviberg. Även dessa plantor lever och är vid god hälsa. En av dessa plantor, C. warszewiczii var sanderiana blommade någon månad efter att jag hämtat den på Kviberg. Under det gångna dryga året har den tillväxt OK och producerat massor med nya rötter.
Jag har en god erfarenhet av plantor från Ecuagenera. Tilläggas bör att Cattleya är robusta och tjockbladiga plantor som tål relativt omild behandling/transport.
mvh
Mikael

5/1 -10

Suverän information, tack för det. Det är ju ett underbart tillfälle för mig att beställa från Ecuagenera när dom nu kommer till Sofiero som ligger knappt 10 minuters promenad från där jag bor. Primärt blir det Encyclia-arter som är svåra att hitta här i Europa som jag kommer att beställa men naturligtvis även en del Cattleyor.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Merwic:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik