Cattleya maxima

4/11 -08

Cattleya maxima kommer från Ecuador, Colombia och Peru. Den finns i två former med en mer högvuxen form som växer varmt och nära havet, denna form får fler och ljusare blommor. Detta är höglandsformen som har ett kortare växtsätt, vill ha lite svalare och får färre och kraftigare färgade blommor.
Denna klon kräver mycket ljus och utevistelse (kraftiga temperaturväxlingar) under sommaren för att blomma. Blommans läpp är 3 cm bred. En blomma slog ut i dag och två knoppar är på gång att slå ut.
mvh
Mikael

Nyckelord: Cattleya maxima

4/11 -08

En sån blomma, vilka härliga färger.

4/11 -08

Grattis .... denna var riktigt vacker, hur långa är bulberna på låglandsvarianten eler hur höga brukar dessa plantor bli ? ... du kanske kan visa ett foto på hela plantan vid något tillfälle när de står i blom !

4/11 -08

SUCK - Mikael - ännu en underbar Cattleya
Och den doftar förståss också..;)

4/11 -08

OOOTROLIGT snygg och proffsigt foto! Grattis!

4/11 -08

Än så doftar den bara svagt, få se om den blir starkare senare. Plantans bulber är ca 10 cm och bladen 15-20 cm, så det är en behändig planta. Den högvuxna sorten blir ett par decimeter högre. Det kommer foto på hela plantan om ett par dagar när de andra två blommorna har slagit ut. Ytterligare tre Cattleya arter knoppar sig, men det kommer ta några veckor och Cattleyahösten går över i Cattleyavinter.
mvh
Mikael

4/11 -08

Underbart sensuell bild... har en känsla av att Georgia O´Keeffe skulle ha älskat den oxå

4/11 -08

Härlig Mikael håller med Ki att den är väldigt sensuell.

Min labiata hade 2 knoppar när vi åkte till Lanzarote. När vi kom hem och jag skulle vattna den hängde stjälken rakt ner och såg nästan ut att vara av.
Nu är den uppstagad och ser okey ut .

4/11 -08

Hon saknade husse förstås Välkommen hem förresten, Berra, och tack för dina glada hälsningar under semestern

5/11 -08

Mycket vacker Mikael, Grattis.

5/11 -08

Ja, visst är den härlig!
Berrak: hoppas det går bra med dina labiata knoppar!
Här kommer en bild av C. maxima i dagens solsken.
mvh
Mikael

5/11 -08

Mycket vacker.

5/11 -08

Mycket bättre bild - visar den riktiga färgen Grattis Mikael Härligt att ha en Cattleya-specialisten bland oss

5/11 -08

Jo jag är lite mallig över mitt Cattleyafönster för tillfället.
mvh
Mikael

5/11 -08

Med all rätt, MG, med all rätt!

5/11 -08

Vackert Mikael !
Men vad odlar du dom i förnågonting, dom där två i mitten ?

Mvh.
Stefan

5/11 -08

Det ska du vara Mikael mycket mallig t.o.m!!

5/11 -08

Jo, den som har ett väldigt ljust odlingsmedium, det är en blandning av stenull och perlit i just denna har jag ett stort inslag av perlit för att göra blandningen extra luftig. Krukan med det lerröda materialet är Seramis ett slags lerkrossmaterial som jag köpt i Tyskland. Seramis har egenskaper liknande lavasten. Jag odlar bara i oorganiska material för att ha koll på hur mkt näring plantorna får, därtill ändras inte materialets egenskaper med tiden.
mvh
Mikael

6/11 -08

Mycket fint Mikael, undrade vad det var för planta när jag bara såg första bilden, men i dagsljus såg det betydligt mera normalt ut! Och visst är det ett fint fönster!
Flyter inte allt medium borta när du vattnar?

6/11 -08

Mycket imponerande!!! De flesta är ju relativt lika men... man kan ju inte få nog av dem heller

6/11 -08

griemersma: materialet flyter inte bort om man är lite försiktig i början av vattningen, häller på lite försiktigt de första sekunderna.
masdevallia: jag är (vi är ?) samlare av naturen även om jag (tycker själv) att jag har bromsen i för nyanskaffning så blir det bara fler och fler arter. Det saknas desutom några MÅSTE HA arter, men det skall jag råda bot på i vår. Otroligt, den C. warszeviczii jag köpte av Equagenera, den har växande knoppar i sina 2 blomskidor, få se och hoppas att de orkar till blomning.

mvh
Mikael

6/11 -08

Jo då... nog är vi samlare. ha ha ha. Fast jag tycker att du är rätt genom elak mot dig själv om du brukar nån broms. Släpp alla hämningar och njut!

6/11 -08

Otroligt vackert fönster Mikael,det bör Du vara mallig för !
Monika

6/11 -08

Masdevallia: Jo, bromsen är nog mest läpparnas bekännelse, det är ju roligare att gasa än bromsa som du antyder!
mvh
Mikael

6/11 -08

Det där med samlandet är ju så komplexfyllt. De flesta här verkar ju ha något slags struktur i sitt vanvett och samla på särskilda sorter och göra förnuftiga och rationella beslut.
Jag är ju helt i avsaknad av allt förstånd och försöker köpa allt som är vackert... allt ÄR vackert... och kommer nog snart att nå den yttersta orkideegränsen i något avseende.
Jag är dock, trots dessa insikter, rätt nöjd och, när något blommar, alldeles lycklig.

6/11 -08

Reuben: samtidigt som du inte har struktur i ditt samlande så är ju siktet inställt på det vackra och det är ju struktur på sitt sätt, må ditt missbruk grassera!
mvh
Mikael

6/11 -08

Mikael du är klok som en Yoda Reuben, det brukar lösa sig det där, för som Doris var inne på i en annan tråd om gröna blommor så ändras intresset lite då och då. Passionen består men föremålen växlar en aning, eller förskjuts sakta åt olika håll. Kanske blir man mer intresserad av mindre storlek på plantor när man t.ex. knappt tar sig fram hemma, kanske fastnar man för ett helt släkte för att den första man hade av det visar sig trivas jättebra och blomma osv. Huvudsaken är att man har orkidéer

7/11 -08

" Må ditt missbruk grassera!" = "May the Force be with you!" fast bland orkidéälskare... Underbart, Mikael!

7/11 -08

Läckra Cattleyor. Grattis till praktblomning.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.