Hur tvätta flaskbarn om fötterna?

29/10 -08

Läser med intresse era små flaskbarn och jag har en liten fråga: Hur får ni dem rena om fötterna när ni har tagit ut dem ur flaskan? Det är väl agar de växer i? Är inte det väldigt svårt att få bort? Speciellt mellan tårna... ;o)

Nyckelord: Projekt flaskbarn

29/10 -08

Det går om man är försiktig, sprayflaska med ljummet vatten, och några
timmars jobb. Det svåraste är att hindra mögel att få fäste på flaskbarnen
efteråt. Men för att vara så små är de tuffa plantor.

29/10 -08

Jag sköljde av Dendrobiumflaskbarnen under ljummet vatten och med lätt hand försökte göra rent, innan de fick torka en stund och planterades. Det var inte svårt, även om det var första gången jag gjorde det. /J

29/10 -08

Tack för era svar, det låter ju inte överdrivet svårt. Ungefär hur stora har de varit när ni har tagit dem ur flaskan? Och jag antar att spaghnum är det bästa att plantera dem i?

29/10 -08

Nej det är inte överdrivet svårt. Låt de växa så länge som de får plats i flaskorna (om det inte möglar vill säga). Vissa förespråkar tom. att man lämnar kvar lite agar runt rötterna så om du inte får bort allt tror jag inte att det gör något. Gör så gott du kan bara. Jag sköljde mina som Sprattelgumman gjorde och planterade i finklippt vitmossa i folie formar. De satte jag sedan ovanpå leca (tvättade och bakad i ugnen för att sterilisera) och vattenbad i mini-drivhus. Jag lade locket på helt de första veckorna, ca 100% RH och 22-24 grader. Sedan började jag öppna ventilerna lite mer varje dag. Efter någon månad satte jag på en fläkt som blåser in i ena ventilen, RH ligger nu på ca 80%. Viktigast är att de aldrig får torka ur (ser du mögel är det för blött, vattna mindre och öka luft cirkulationen). Läs mer hur det har gått under "projekt flaskbarn" nyckelordet (och lägg in hur det går med dina under samma nyckelord).

Lycka till!!

29/10 -08

valkyrie det låter så bra och lätt att följa det du skriver om flaskbarn, jag hade tänkt att hoppa på om det blir fler flaskbarn för er, därför undrar jag om det du skriver här hamnar bland flaskbarnprojektet i nyckelord?? eller kan man spara detta du skrev någonstans på våra sidor?

29/10 -08

valkyrie: Tusen tack för din detaljerade beskrivning, jag ska genast söka mera på projekt flaskbarn. Än så länge har jag bara kommit till funderar-stadiet, känner att dottern (inget orkidé-barn alltså, utan äkta vara...) tar lite för mycket tid för att jag ska hinna engagera mig mera i detta just nu. Men samla information är ju inte fel, så vet jag mera om all fakta när (om) jag startar ett eget litet projekt.
Dina bilder är förresten väldigt fina och informativa, har varit inne och tittat flera gånger. En liten fråga: Har du hål i botten på folieformarna eller de är helt intakta?
Tack igen!

29/10 -08

I detta fall så togs de ut ganska så direkt ur flaskorna, samma kväll vill jag minnas. Det fanns bara Dendrobium i flaskorna inget medium att växa i. Sedan planterades de i perlit. 2/3 av en genomskinlig kruka med perlit och sedan i med plantorna. Ett sk mikroklimat. Tanken är att vara så enkel som möjligt. Om det lyckas eller ej, vet jag inte ännu, men hittills har det funkat. /J

29/10 -08

christina: detta inlägget kommer inte att samlas under 'projekt flaskbarn' automatiskt men om Helena lägger till nyckel orden då kommer den med. Jag tror att om man är guldpratare så kan du spara favorit trådar men vet ej säkert.

Helena: Jag har inte hål i botten på mina folieformar, men det är nog ingen dum idé. Kanske gör det nästa gång. Jag vattnar väldigt försiktigt istället med en blomspruta. Jag tycker det är lätt att känna när mossan är tillräckligt blöt och den torkar väldigt snabbt med fläkt på. Jag gillar att ha dem på vatten bad med leca eftersom RH hålls hög, men man får fylla på vatten i botten nästan varannan dag.

Sprattelgumman har rätt... vid sambeställningen från Equatorial Plants så hade barnen redan flaskats ur innan han skickade så de behövde behandlas med en gång, men de var redan tvättade. När man får "riktiga" flaskor där barnen står i agar är det bäst att låta dem växa till sig så länge som möjligt om de inte har skakats upp för mycket i postgången eller om du ser mögel. Jag fick 3 flaskor från Ecuagenera på Kviberg, en fick flaskas ur med en gång pga. mögel men de andra får stå och växa till sig några månader till.

29/10 -08

jag hittade nu hur man sparade denna tråden hoppas det går bra för er Helena letherneck, och sprattelgumman att jag sparar den, annars säg till bara så tar jag bort den
det är så roligt att ni orkar förklara om och om igen för jag tycker det är så svårt det finns ju 1000 tals olika orkideer hybrider och familjer känns det som,

29/10 -08

christina: Tack snälla för att du sparade tråden, jag la till "projekt flaskbarn" för säkerhets skull.

29/10 -08

super Helena då kan vi läsa när vi får våra barn

29/10 -08

Japp, och de här små ungarna är ju inte riktigt lika mobila... Man vet liksom var man har dem...

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.