Brudorkidér och näring

14/10 -08

Vad anser ni om näring till Phalenopsis hybrider behövs det?
Kan man köpa den näring som säljs på ICA som Orkidé näring?

Och när skall man ge näring isf?

Nyckelord: näring

14/10 -08

Jag tycker nog det behövs. Jag ger näring varje gång sommartid och varannan/var tredje gång vintertid. De som blommar får oftare på vintern. Jag har haft plantagens orkidé näring men nu då den tog slut så använder jag svag koncentration av vanligt flytande näring för krukväxter.

14/10 -08

Hej, jag använder Blomstras orkidénäring, ger på samma sätt som såfia och tycker att det fungerar utmärkt. Så kan man köpa från Orkidéhuset också, i pulverform.

14/10 -08

Jag använder Peters 20-20-20 till alla mina plantor, fungerar ypperligt
till bl.a. Phalenopsis.
Jag ger 1/2 dos vid varje vattning året runt.

14/10 -08

Jag använder prixis som letherneck Peters 20-20-20, med samma dosering! Det är en super näring i mitt tycke, nya skott och bulber och stänglar, den verkar ge en fantastisk växtkraft!!! Min 50 årspresent Blommaskinen, en kanon kraftig Phalaenopsis vit med stora blommor har för närvarande 7 Nya stänglar , varav 2 av dem nu med 10 knoppar vardera som snart öppnar sig

Så, sway307, den rekomenderar jag!

14/10 -08

Alla mina orkidéer får näring, 20-20-20.

14/10 -08

Chiran: Vart hittar man den där Peters 20-20-20. Eller vad är det? En egen blanding?
Tack på förhand!

14/10 -08

den näring som finns på ica fungerar bra men det ska vara den som är till orkider den andra är för stark.

14/10 -08

sway307: Det har tidigare varit flera diskussioner här på forumet om näring. Om du vill titta på dessa kan du gå in under "Allt Prat" > "Alla nyckelord" > "gödning"/"näring". Du kommer märka att det finns några olika åsikter i detta ämne

14/10 -08

Jag har tidigare använt Blomstras orkidénäring och den har varit bra. Men sedan ett par månader tillbaka prövar jag 20-20-20 näringen och ger 1/4 dos varje vecka just nu och jag måste säga att jag märkt skillnad. Jag har fått stänglar på 11 av mina phalaenopsis-hybrider hittills och några av dessa blommade inte alls förra året! Jag kan också se att blomningen på Miltoniorna verkar vara längre och det spritter upp nya blad och bulber lite här och var i krukorna! Kort sagt - det verkar "hända" mer med min nya näring

14/10 -08

Phalenopsis hybrider är lustiga. Jag göder mina ned flytande orkidenäring av olika märken från blomsterlandet, plantagen och andra affärer. Göder varje gång och på vintern hoppar jag över någon gång. Jag doppvattnar. Plantorna växer och har gröna fina blad. De blommar även 1-2 gånger per år. Emellanåt dör någon planta mest för att de verkar blomma tills de är utom räddning.
Min mamma som har grön starr och är i princip blind vattnar aldrig med näring. Hon vattnar med ½ dl vatten i varje planta ca 1 gång i veckan. Jag hjälpte henne plantera om de som höll på att dö efter 4-6 år i samma (förmultnade) kompost förra sommaren. Alla lever och blommar minst lika bra eller bättre än mina. Jag hjälper hennae att klippa av torkade stänglar och döda blad 1-2 ggr per år. Hennes plantor ser inte fagra ut på bladen, men de blommar nästan oavbrutet.
Jag vet inte riktigt vilken betydelse gödning och sätt man vattnar på har, men det är trevligare med gröna livfullare plantor. Jag tror att fönsterläge och att man inte vattnar för mycket har mest betydelse.

14/10 -08

diamon fråga Tommy, skriv ett pm till honom, gå in på hans sida & skriv brev. Det är honom jag köpt av, så fråga han du

Felixan Jepp fler av mina Phalaenopsis hybrider har det kommit nya stänglar på nu senaste månaden, om det beror på gödning eller bakomvarande tillväxt period ?, Kanske i kombination. Men som sagt jag är mycket nöjd med gödningen.

Som Lasse säger så finns det olika tycken och smak......

14/10 -08

Håller med både chiran och Lassse - man får helt enkelt pröva sig fram!

14/10 -08

Och jag tror dessutom att man måste prova ett nytt preparat i åtminstone ett år för att det ska vara möjligt att dra någon slutsats om det. För mer långtgående slutsatser krävs flera års tester. Orsaken är att plantornas reaktioner på olika årstider m m är större än reaktionerna på näringssammansättningen. Det är också därför det är så svårt att få ett samstämmigt svar på den här frågan om hur man ska gödsla och vilket preparat som egentligen är bäst - olika testtider och analysgrunder ger helt olika svar.

14/10 -08

Lasse, ditt resonemang om årstider kan nog vara rätt om våra plantor
hade distinkta årstider, odlar man under ljusramper som simulerar sol-
ljus, och dessutom håller en konstant temperatur som simulerar sommar
året runt, så blir det lite fel. Forskning finns ju om proffesionell odling, som
visar att ph och vilken typ av substrat man använder är avgörande för
typ av gödning, även vilken art/hybrid det är man odlar.
Jag kan hålla med om att vissa av mina rena arter av Dendrobium moniliforme,
inte ska ha 20-20-20, om jag vill ha dem att blomma, det stimulerar till keikis har
jag märkt.

15/10 -08

letherneck: Om orkidéerna inte känner av några variationer över året så kommer de vare sig att trivas eller blomma. Att vi t ex ger våra plantor extraljus är inte för att simulera ständig sommar utan för att simulera årstiderna i plantornas hemtrakter. Variationer i ljus, temperatur och fuktighet behövs för att de ska må bra och hitta rätt mellan tillväxt och blomning.

15/10 -08

Lasse, Då mår mina stackars plantor dåligt med andra ord:-), de får varken
rätt fuktighet, eller större variationer (3-4 grader) i temperaturen, 30-40000
lumen fullfärg 12 timmar/dygn hela den mörka årstiden. De växer bra, och blommar
gör de med jämna mellanrum. Nu har jag ju i.o.f.s. inga direkt avancerade arter,
Cattleyor både rena och hybrider, Vandor, rena arter av Phalaenopsis och Dendrobium,
Pleione, Rhynchostylis, Coelogyne cristata + några till.
Några står ju ute så länge det är frostfritt, vilket kanske simulerar årstiden
på de breddgrader varifrån de härstammar.
Jag brukar titta på meteorologiska årsdata från den region där mina plantor växer
naturligt, det ger ju lite info.

15/10 -08

letherneck: Du förstår säkert vad jag menar. Att man ger 12 timmar extraljus på vintern innebär inte att man upphäver årstidsvariationerna. Kring midsommar hos oss är ju dagen t ex betydligt längre än 12 timmar. Även temperaturen är nog i de flesta bostäder i genomsnitt högre på sommaren än på vintern o s v.
Dock finns det en hel del orkidéer som måste ha längre natt än 12 timmar för att sätta knopp. Om man odlar dessa och vill att de ska blomma så bör man korta ner tilläggsbelysningen till ca 10 timmar under åtminstone några veckor på hösten.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.