14/6: Utevistelse

14/6 -06

Idag är de flesta orkidéerna utomhus för en upp-piggande sommarvistelse.
Hade hoppats på ett rejält åskväder med mycket regn som metereologerna utlovat men det verkar som det uteblir. Vattentunnan är fortfarande tom så kanske åskväder och regn har seglat förbi någon annanstans.
Fukten finns i alla fall och gör väl sin goda verkan. Kommer inget regnvatten får jag ta till kranvatten i morgon.

Nyckelord: utomhus, rotblöta

14/6 -06

Jag har då köpt Osmos-filter, så slipper jag allt hustle. Men orkisarna har fått vara ute och de ser ut att trivas i sommarvärmen.

14/6 -06

Intressant!
Vad är Osmos-filter och hur används det? Till kranvatten?

14/6 -06

Du kan läsa lite om det under nyckelordet omvänd osmos om du vill.

14/6 -06

Grattis Eva!

Välkommen till "osmosklubben"

Amatör; Osmos heter egentligen reverse osmosis det är ett filter man kopplar in i kranen, och så filtreras vattnet genom membran i högt tryck, mycket vatten går till spillo men ungefär en fjärdedel av vattnet som kommer in blir absolut rent. Tillsätt en gnutta näring och så har du perfekt vatten till även de mest ömtåliga växter. Dom kostar runt 1000-1500 men är helt klart värda det om man har många orkisar.

14/6 -06

Hoppla hoppla, det låter ju genialiskt! Det måste jag försöka investera i om något år när jag ser hur många av mina raringar som vill överleva.
Ok Björn, jag kikar på.

14/6 -06

Det var ju en hel del att läsa igenom, nyttig information.
Men oj Björn vad snygg nyckelordssidan har blivit. Extra plus för det!!!!

15/6 -06

Jag har i ett par år funderat påatt skaffa ett Osmos-filter, men det har inte blivit av. Det har inte bara berott på kostnaden, utan att jag tycker att de är skrymmande och inte riktigt vet var jag ska ha det. Min son hade ett till sitt saltvattensakvarium, så jag har sett det i funktion.
Jag brukar använda silat regnatten, vintertid får jag 3-4 l kondensvatten från tumlaren och jag kan dessutom köpa RO-vatten i Kalmar.

När det regnade sist, så sparade jag 50 l och hällde på dunkar, som ställdes i garaget. Nu var det plötsligt bara 10 l kvar, så då tog jag och provade med torvmetoden: Jag har haft 10 l kranvatten stående ett par dar och nu tog jag och karvade av några bitar (knapp 1 kubikdm) från ett torvblock och slängde i.
Rörde runt och lät stå 10 min och silade sen genom en handduk.
Raskt så hade pH-värdet sjunkit från 8,5 till 7!!

Nu har jag tappat upp ytterligare 10 l kranvatten och i morgon gör jag om "operationen". Det går åt mycket vatten, när jag ska gå runt och vattna igenom alla plantor, som hänger i träden.

Den begagnade torven gör f ö nytta i rhododendron rabatten.

16/6 -06

Mia, vilket bra tips! Jag har inte en droppe regnvatten kvar från överflödet tidigare i vår, c:a 40 l. Vi skulle haft regn i två dar men det kom tio droppar som dunstade bort på vägen ner...ett litet torvreningverk verkar ju fiffigt! Påverkas ph-värdet om man även stoppar ner vitmossa med torven, vet du det? Jag vet att man kan rena vatten i nödlägen genom mossa för att kunna dricka, men det vore ju suveränt om det även påverkar ph i rätt riktning för orkidéer!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Amatör:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik