4/6: några till i samlingen

4/6 -06

Har varit i sofiero och hittade några "phalar" till samlingen, en modesta och en mariae, sen såg jag de där burkarna med frösådda plantor, orchipacks,
varför inte tänkte jag, nåt nytt måste man ju pröva så det blev en paph.callosum var.sublaeve och en phal equestris, fick med en lapp om hur man ska göra med dessa, så nu står de på fönsterbrädan där de har gott om ljus men skuggas av en vit tunn rullgardin. Jag tror att det räcker att phal. står så i 2 veckor eftersom jag tycker att de ser stora ut och har faktiskt bra rötter, medan paph-plantorna är mindre så de får nog stå där en månad tror jag, hur gör jag sen, på pappret står det att man ska skölja av närings-substrater, låta plantan torka 30 min och sedan plantera i luftig kompost som hålls fuktig, och eftr ett tag (vet inte hur länge) kan man börja vattna normalt.
Kan man inte sätta dessa små plamtor i vitmossa som hålls fuktig i början (torkad, har inte färsk) eller är det bättre att sätta i kompost direkt, hur bräcklig är en liten planta, vad klarar den, hur har ni gjort, brukar alla plantor klara sig eller är dödligheten stor när de är så små, eller hur man nu ska uttrycka sig?
Jag hoppas iallafall på tur med dessa småplantor för det tar väl 4-5 år innan de kommer i blom

Nyckelord: Sofiero, urflaskning, fröplantor

4/6 -06

Jag har inte så mycket egen erfarenhet utav flaskplantor men man ska nog låta plantorna stå i flaskan så länge det bara går.

Näringsgelen måste bort annars blir det rena rama paradiset för mögel och bakterier. Planteradem sen i en finare orkidekompost, experimentera med perlite, hackad vitmossa, fin bark etc. Den ska alltsåvara luftig men inte grov, de får inge bra fäste då.

4/6 -06

Dödligheten för flaskplantor är stor till mycket stor om man är novis på området.

Ett tips jag sett och som verkar ligiskt är att placera plantorna i någon typ av miniväxthus når de skolats ut och sedan hålla dem där första halvåret. Samtidigt får inte mögel uppstå så luft måste cirkulera.

4/6 -06

Hej Linda

Som Björn skriver så brukar man få höra att det är svår med flaskplantor. Men efter att ha pratat med flera odlare så har man fått tipps som gör det mindre svårt.

Jag kan tyvärr inte utala mig hur du bör förfara med Paphiopedilum men för dom Vandida inklusive Phalaenopsis bör plantorna av härdas innan man planterar dom i kompost.

Denna avhärdning går till på följande sätt:

Först plockar du varsamt ut plantorna ur burken (ta ut hela klumpen) och sköljer dom noga så att allt odlingsmedium försvinner runt planta och rötter.

Låt plantorna ligga i finger varmt vatten i ca: 1 timma.

Placera dom tillsammans liggande huller om buller ovan komposten i en kruka, eller i en kruka som är kraftigt perforerad utan kompost.

Sen duschas plantorna varje dag i 1-3 månader. Efter denna tid har plantorna satt "riktiga" rötter som klarar att växa i kompost.

Den största dödsorsaken då man provar fröplantor är att dom ruttnar i krukan. Genom att avhärda dom på detta vis förlorar man endast någon procent av plantorna. Ett gått råd är att inte plocka ut plantorna på hösten eller vinter då dom har svårare att sätta nya rötter. Jag har själv odlat många plantor från frö och de flesta har klarat sig bra med denna metod (dock bara Vandoida och några enstaka Cattleya).

Lycka till!

MVH
Tommy

4/6 -06

tack tommy,ett par frågor till bara, menar du att jag bara ska lägga plantorna ovanpå en luftig kompost, utan att sticka ner rötterna alltså, utan de ska leta sig ner själv?
och vad menar du med en kruka som är kraftigt perforerad utan kompost??
väldigt undrande
En fråga till bara om phal bebisarna, visst borde de vara tillräckligt stora att komma ut om bladen når upp till locket och det finns fina rötter som oxå når locket eller ska det vara knökfullt i burken innan man tar ut dem, annars hade jag nog tänkt ta ut dem om ca 2 veckor.
/linda

4/6 -06

Det låter som om Phalenopsis plantorna är redo att komma ut.

Du förstod precis vad jag menade, bara lägg plantorna ovan på komosten utan att "sticka ner" rötterna.

Med en perforerade kruka menar jag precis vad det låter att vara. En kruka som är som en sil, t.ex kurkor som man använder till damväxter. Om man har många plantor kan man använda den typ av perforerade små lådor i A4 format som man har för att sortera sin post och annat papper på kontoret eller hemma.

/Tommy

4/6 -06

Nu förstår jag,
tack ännu en gång.
och grattis till det fina priset.

5/6 -06

Jag köpte också ett par sådana burkar i fjol och de växer över förväntan, till och med snabbare än andra redan utplanterade småplantor jag köpt... Nu är mina Phal. arter som jag antar får räknas till de lättare. Sen vet man ju inte om de växer lika bra i fortsättningen?

Jag rensade också ordentligt från gelén och satte några i färsk spaghnum och några i fin bark + perlite. De fick sen avhärdas i en stor plastlåda under några veckor innan de fick flytta in i odlingsskåpet. Jag stoppade inte ner dem helt i barken utan de sattes lite ovanpå.

Vad jag har märkt är att de fortsatte att växa med de befintliga rötterna och de har fortfarande de flesta sådana kvar + en hel del nya. Vad jag har läst så ska en del plantor helt och hållet ersätta "babyrötterna" med riktiga.

Jag har varit försiktig med att ha dem för blöta för att undvika mögel. Proffsodlare använder (också som jag läst) ofta mögeldödande medel så de kan vattna och göda mer men vi amatörer har nog tid att vänta lite.

Jag kunde givetvis inte låta bli att prova några nya burkar denna gång så jag håller tummarna för att våra "flaskbebisar" ska klara sig bra!

6/6 -06

vad blev det för burkar denna gången då?

7/6 -06

Ja, det var ju 5 st för 30 Euro så det var ju bara att samla på sig...

Det blev ialla fall Phal. amboinensis, floresensis, mannii, Haur Jin Diamond och (Phal. Barbara Golden x Paifang's Mambo Baby).

Floresensis och Haur Jin Diamond spränger snart burken så de får nog plockas ut snarast. De andra får växa lite till. Sen gäller det att hitta plats i skåpet för alla!

7/6 -06

Jaha då var du där och rotade före mej för jag hittade inte så många phallar.
Får se om dessa klarar sig, då blir det kanske fler nästa gång, eller så dör alla och besvikelsen blir så stor att an aldrig gör om det igen.

8/6 -06

I fjor på Sofiero köpte jag två burkar flaskPaphiopedilum. De planterade jag i decimeterhög skogsvitmossa Spagnum palustre i en plastlåda och lade en plastfolie över lådan någon eller ett par veckor nattetid, kvartsöppnade på dagen och regnvattensprayade dagligen ett par gånger, morgon och middag. Mossan undervattnades via en bottenhålad plastburk i mitten. Efterhand öppnades plastfolien halvvägs och togs senare bort när plantorna växte till.
Plantorna regnvattensprayas morgon och middag men morgonsprayas ett par gånger i veckan med bladgödsel (1 milliliter per liter).
Jag har lagt tunn fiberduk (17 gram per kvadratmeter) över mossan och krysshålat för Papharna. Vattennivån håller jag halvcentimeterhögt.
Nu i år på Sofiero köpte jag fem burkar flaskorkidéer av olika sorter. Jag tänker göra lika dant sånär som jag använder en tjockare fiberduk (23? gram per kvadratmeter dvs. den kvalitén som Sofieroutställningen dekorerades med ). Regnvatten konstanthåller jag genom en upp- och nervänd juiceförpackning med öppet skruvlock i ett lådhörn.

2/3 -08

jag har mina i flaskor är det något som specielt som jag ska tänka på?

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av lindal:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik