23/2: Blommar nu! Paph Vietnamese x Pinochio

23/2 -08

Mmmm... härlig färg, stor blomma och underbart mörka blad! Blommar nu i mitt köksfönster.

Nyckelord: Paphiopedilum vietnamense x Pinochio

23/2 -08

Läcker värre.
Den blir väl flerblommig som Pinnochio?

23/2 -08

Vad roligt att se, jag har en med och den var betydligt ljusare i färgen. Står med knopp nu så det blir intressant att se om färgen blir annorlunda denna gång, förra blomningen inföll mitt i vintern (dec. -06). Då fick jag bara en blomma på den, men den kanske kommer med fler andra gången...man får hoppas

24/2 -08

Jättefin planta och härlig färg. mmmm

Tänk om jag visste att Åkessons ex. som är på listan blir lika fin då skulle jag beställa , men där står vit eller rosa blomma ?
Kan man välja tro ??

24/2 -08

Tackar. Jag tycker den är så läcker... Intressant att se hur stora variationer det kan bli på samma korsning. Bara en blomma i år i alla fall, min första pinochio så vet inte hur det blir nästa gång. Bim: Denna kom faktiskt från åkessons för ett bra tag sedan... men vet inte om den hon har nu blir lika dan... jag skulle nog slå till om jag var du, lol.

24/2 -08

Ja vet du ...jag hade strukit denna nr 667 på min lista när jag beställde , men nu har jag gjort en efterbeställning ...har inte kunnat släppa tanken på denna Vietnamense X Pinocchio.
Har skrivit att jag vill ha rosa så får jag se vad hon svarar.
Nog ska det väl komma fler blommor på din , men de kommer väl efter varandra vad jag förstått med pinocchio....hoppas jag har rätt.

24/2 -08

Bim Det kommer en bild på den ljusa inom en kort framtid, min har nästan helt slagit ut. Då kan du jämföra. Kanske i kväll?

24/2 -08

Ja visst har de vackra blommor. Min blommar med sin fjärde blomma nu och ytterligare en knopp har börjat svälla. Efter de tre tidigare blommorna har det kommit blad, det äldsta ca 2 cm. Kan denna Paph få keikis, om det inte är det, vad ska jag göra med blomstjälken när sista knoppen blommat ut?
Birgitta

24/2 -08

Valkyrie 66: Är det just den ordningen på din namnlapp, att vietnamensen står före x:et? Jag har omvänd ordning, och det verkar HMG oxå ha, och det kan ju kanske påverka färgskillnaden vilken som är "mamma" resp. "pappa" ?

24/2 -08

Ki det står faktist Vietna X först både i Maritas lista och på lappen. Jag kanske skall ändra men det var för att hamna hos Anette i nyckelorden. Tror inte att det har med föräldrarna vilken ordning de står. Marita sa inget om det. Det är bara för att det är 2 föräldrar X en till som variationerna uppstår fick jag förklarat. Marita hade en mörk och en mittimellan med sig på VSOS mötet igår. Där även min fick följa med. Alltså 3 olika färger på samma planta.

24/2 -08

Nyfiken: när stängeln säkert blommat över kan du låta den stå kvar tills den helt torkat in, och då klippa bort den så långt ner som möjligt. Det kommer inte mer på den då. Det lilla bladet som är kvar efter blomning, tror det kallas skyddsblad, är lite roligt med Pinocchion, man kan då i efterhand räkna precis hur många blommor stängeln haft. Som mest har jag haft 15 blommor, men de finns de som haft fler. Det verkar dock inte som om den här korsningen med vietnamense kommer att bli riktigt så blomrik, fast plantorna är ju unga än, så vem vet

24/2 -08

Jaa... det står Paph Vietnamese x Pinochio i den ordningen den på min namn sticka. Intressant, det kanske är så det ligger till med färgen. är bladen riktigt mörkgrgöna på era också? Jag tycker bladverket på min är lika vackert som blomman (se bild). Den hade dock en hel del fläckar på bladen från hårt vatten när jag köpte den, och jag verkar inte kunna få bort dem några tips om hur? Jag har hört att citron juice skall funka men har inte provat?

24/2 -08

Jag ändrar till tvärtom. Som det står i listan och på lappen Bara bra om alla står under samma nyckelord när man kolla på olikheterna.

24/2 -08

HMG: hmm, där sprack det då, trodde jag var nåt på spåren Då vet jag inte om min namnlapp stämmer som står i omvänd ordning, men är köpt på samma ställe. Nåväl. Men jag har ett vagt minne av att det sagts i forumet tidigare att det kan ha en viss betydelse vilken som är pollen resp. fröplanta hur arvsanlagen nedärvs, men tyvärr har inga detaljer i ämnet fastnat i teflonhjärnan Att färgvariationen kan vara stor inom samma korsningar vet jag dock, det har flera visat bilder på, så då är det väl förmodligen bara det det handlar om här.
Valkyrie 66: Vilken fin kruka din huserar i! Jag har samma fläckar på bladen och har testat mjölk samt väldigt utspätt såpvatten men det hjälpte inte. Får testa citronjuice på ett blad och se om det gör någon skillnad.
HMG igen: jamen just ja, nu klickar det in vad du säger, det blir ju tre föräldrar här, då ökar ju naturligtvis variationen än mer. Jisses, vad svårt det är att ens läsa innantill ibland

24/2 -08

På min namnlapp från Marita står det Pinocchio x Vietnamense.
Anette

24/2 -08

Ki Just det, Lite klarhet. Det skall tydligen bli mer märkbar skillnad på plantorna om det är stor skillnad på föräldrarna, från början.
Vem man tar som Pappa och Mamma, eller gör tvärtom med samma arter. Men det är överkurs för mig. Tillräckligt med jobb att veta vem som är vem Dessa svåra namn att hålla reda på.

24/2 -08

Säluttern: jag hade med mig ett tiotal krukor från USA när vi flyttade hem - även om min orkideer inte fick följa med... Jag tycker de är vackra och funkar bra i och med att de get mycket luft circulation och relativt snabb uttrokning och jag vattnar hellre extra, plus eftersm de år lackade på insidan fastnar rötter inte lika lätt.. De såldes som orkidee krukor i Kalifornien, men jag har inte set dem här i Sverige.... skulle gärna hitta fler i och med att jag har lovat min man att alla orkideer håller ett visst esthetiskt mått... lol. Ser ni likadana krukor någonstans säg gärna till.

24/2 -08

Säluttern Jag har fått svar från Marita angående namnet. Hon är ganska säker på att det är vietn X pinoc som gäller. Namnen på lapparna kan stå tvärtom, blandat hos vissa odlare men dessa skall vara samma plantor. Hans

24/2 -08

Då ska jag skriva en ny med rätt ordning Tack för att du tog dig besväret att undersöka det! Själv har jag till min stora genans upptäckt att det inte är den jag väntar knopp på, utan den i krukan bredvid...Vägen från fönsterbrädan till datorn är tydligen för lång här

24/2 -08

Hi hi Ki, den var rolig
Vad är det för planta, som knoppas då??

24/2 -08

rodnande: hä, "Madellen" (obs helt egnmäktigt påhitt) dvs malipoense x delenatii.

24/2 -08

Men Ki, den hybriden har faktiskt ett namn - Lynleigh Koopowitz 'A' (delenatii x malipoense)

Spännande Pahar du har förresten! Jag velar fortfarande över Maritas lista, men fegar nog och tar en med knopp - ifall det nu finns nån kvar

24/2 -08

Då får jag uppdatera den pinnen oxå. Bäst att ta en i taget...här verkar vara mer än lovligt virrigt i hjärnkontoret Faktum är att jag trodde det var en Lynleigh, men blev osäker för att...namnen stod tvärtom på min skylt...

24/2 -08

Ki kollar man i registret här http://www.slipperorchids.info/paphdatas... så heter den det, oberoende vem som står först. Mycket snurr med namn idag

24/2 -08

Åh sjutton, jag trodde det var oerhört petnoga Men det myckna snurret har ju lett till ett stort förklaringens ljus oxå - tänk så mycket klokare jag är när jag går till sängs i kväll mot för igår! Tack för upplysningarna, jag riktigt strålar här nu

27/2 -08

EN TILL!! Jag kikade in på min fönsterkarm i morse och såg att det kommer faktiskt en knopp till bakom den som blommar nu!!

27/2 -08

Ohh om det kunde bli varmare väder igen så jag också kan få min från Åkesson....skulle ha fått dem idag egentligen om det inte hade blivit nattkallt.

Vet ju vad jag har att vänta i allafall

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av valkyrie66:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik