14/1: Irriterande småflugor

14/1 -08

Jag har aldrig haft såna mängder av dessa "blomflugor", som denna vinter.
Häromdan satt t o m ett par på datorskärmen och de små gula klisterlappar, som finns här och där bland plantorna, blir snabbt svartprickiga

Att dom är irriterade är en sak - men, gör dom nån skada på orkidéerna?

Nyckelord: insekter

14/1 -08

På vanliga blommor ( i jord ) så får man blomflugor om det är för fuktigt en längre tid i krukan ( de trivs varmt och fuktigt ) typ när man hade planterat om och vattnade genom krukorna rikligt...i orkidékompost vet jag inte varför det blir blomflugor...de fanns alltid i vanlig blomjord latent sa trädgårdarna förut.
Jag kan få någon enstaka blomfluga här i det rum där jag också har två hoya ...i jord alltså.

Hur som helst jag vattnade förr med pyrex i vattnet när jag hade blomflugor...borde väl gå lika bra för orkidéer.

14/1 -08

Är det inte att dra på FÖR mycket att vattna med Pyrex pgra lite småflugor-tänker på miljöfrågan !

14/1 -08

En tvättnöt i krukan kanske håller dom borta.

14/1 -08

För min del har jag aldrig brytt mig om dessa småflugor som dyker upp ibland. Dom verkar inte göra nån som helst skada på orkisarna. Men vill man ändå bekämpa dem kan man t ex skaffa en Pinguicula (köttätande växt).

14/1 -08

frida 10: beror ju på hur mycket flugor det är det , verkade ju som hon hade massor.
När jag hade vanliga blommor i jord och hade problem så fick man dem i munnen när man skulle äta frukost med lampan tänd.
De få jag har nu klämmer jag bara ihjäl när de kommer och sätter sig.

14/1 -08

Jag har oxå ett par stycken Pinguicula och det fungerar alldeles utmärkt-kan rekommenderas !
Monika

14/1 -08

Brittmarie - massor är ett svårdefinierbart ord
Dom finns i alla fall runt plantorna på alla fönsterbräden i alla rum.
Skadar dom inte (vilket jag inte heller har sett nåt tecken på) så fortsättter jag att byta ut klisterlapparna.
Ett annat sätt är att sätta ut glas med rödvin, det går fort och dom dör kanske en lyckligare död - fast jag tycker att det är synd på vinet

14/1 -08

Fast inte dricker väl de små flugorna hela vinflaskan??? Se det positiva i att du får deras rester!

14/1 -08

När vi ändå är inne på förtäring kan nämnas att Pinguiculan även kan användas för tillverkning av s k tätmjölk, eller långmjölk. Tala om två flugor i en smäll Och här citerar jag Linné:
"…några färska, nyss plockade Pinguicula-blad, af hvilken art som helst, läggas i en sil, och den nyss mjölkade, ännu ljumma mjölken hälles däröfver. Sedan den sålunda mycket snart blifvit silad, ställes den undan en eller två dagar för att surna, och härunder bekommer den en vida större både seghet och fasthet; vassla urskiljes ej, såsom annars är fallet. Härigenom blir den i högsta grad välsmaklig, fastän grädden blir mindre. Då sådan mjölk en gång blifvit beredd, behöfver man ej för att erhålla än mera sådan använda nya blad, utan man blandar endast en half matsked af den förra med ny. Denna får därigenom liknande beskaffenhet samt förmåga att, liksom en jäst, förvandla ytterligare annan mjölk. Äfven om denna förvandling fortsättes i det oändliga, tyckes den sista mjölken icke det minsta hafva aftagit i kraft".

14/1 -08

Här er en bild på men flugfångare

14/1 -08

Denna lilla rackarn (yemencameleont) och hans 52 st syskon (2 st kullar samtidigt) , älskade blomflugor...och då så mycket att jag fick odla upp en massa blomflugor här hemma, tills de växte på sig en dag och gick över till husflugor, spindlar m.m. !

Så "Mia".... kanske kunde du paralellt med orkidérna odla upp cameleonter
.... nej, husflugorna gör ingen skada och de kommer säkert att försvinna snart.
Själv så kan jag periodvis få se att de poppar upp, men de försvinner lika fort .... men oftast är det som de dyker upp om man har glömt lite matrester tex frukt som blivit gammal och ligger och jäser ( gammal banan älskar de ) !

14/1 -08

Och av Anita har jag lärt mig att man kan ha "knelerer" som äter upp oönskat småknytt bland krukorna Dags för ett nytt husdjur, Mia?
Ewert, det var en käck och kavat liten krabat. Hur sköter man en sån, helst utan att de får 52 syskon? Behöver de bo uppvärmt i terrarium eller liknande?

14/1 -08

"Säluttern" ....tack, ja de är underbara reptiler ... detta är en sorts cameleont som passar väldigt bra i våra hem, inte allt för hög värme om dagarna och med en regäl nattsänkning på natten.
Det finns speciella terraium just för cameleonter eftersom luftcirkulationen är vigtigt för dessa ....
Nu är det några år sedan jag odlade dessa cameleonter... men på sommaren så hadde jag de utomhus under sommarhalvåret ...

14/1 -08

Så många coola och härliga (och lite galna) människor det finns här på forumet!

En citerar Linné, en annan slänger strax upp en bild för att illustrera. Inte saknas det hjälpsamma förslag: Tvättnötter, köttätande växter, rödvin, kameleonter... Kreativiteten verkar oändlig - jag blir bara så glad av att titta in och läsa konversationer som denna.

14/1 -08

Vad är förresten "knelerer", Säluttern (eller Anita)?

14/1 -08

Jag hade en härrans massa flugor i skåpet i höstas, hela huset blev snart deras lekplats.
För att få bukt med dom använde jag dels, som John, flugfångare av variant växter dels nematoder som jag la i skåpet.

På senare tid har oxå en spindel flyttat in i skåpet. Han/hon väver sitt nät i skåpet och jag tror att det dessarmerar flugorna också.

14/1 -08

Håller med, nätbyggande spindlar är också bra. Jag har en hel del såna i fönstret och även i vinklarna mellan vägg och tak och där fastnar mycket småflugor

14/1 -08

Håller med dig Calypso - det här blev ju jätteroligt:-))
Under några timmars bortavaro, så har tipsen ramlat in - det ena bättre och mer fantasifullt än det andra.
Lasse - spindlar har jag också då och då och är väldigt rädd om dem - det har hänt att jag duckat under en dörrkarm, för att inte förstöra ett välgjort nät
Fast dom spindlarna har inte sina nät nere bland krukorna. Det är där flugorna håller till och kanske flyger upp när jag rör krukan eller vattnar. Jag fortsätter som förut med klisterlappar och så ska jag väl inte vara så småsnål på vinet

15/1 -08

Calypso jag la in en ny kommentar så att Anitas fina bild kom fram igen.Du ser den i en egen tråd.
Ja, en stor del av OPs charm tycker jag är den totalt ostrukturerade, dynamiska "biologiska mångfald" som frodas Men stackars den som försöker sortera ämnena under nyckelord...;-)
Ewert: du har inte blandat ihop cameleontskötsel med orkidéodling nu? Blommar de bara om man sänker natt-temperaturen ? De verkar ju som gjorda för en orkidésamling av rang!

15/1 -08

Sorgligt men mina bananflugor gillar inte vin. Jag har provat även med diskmedelvatten, med myggtape – inget. Jag har 6 st. mini köttätande växter och inte dom heller är till någon hjälp. Och visst gör inte flugorna någon skada, men det är irriterande att ha dom runt näsan från rum till rum… Det jag däremot har upptäckt är att dom har minskat sedan jag gick över att odla i leca. Det återstår att se till att några spindlar flyttar hem till mig. Tack för tipset!

15/1 -08

Jag hade ett tag problem med flugor men min "lilla" kisse på 6kg hjälpte mig att ta dö på dom. Han hade fullt upp ett tag

15/1 -08

Jag brukar göra en coctail till mina bananflugor. De gillar den skarpt!
Blandar lite äppelcidervinäger och sirap tillsammans med några droppar diskmedel i ett snapsglas.

15/1 -08

ävenjag brukar använda äppelcidervinäger och spindlar. brukar försöka att övertala de att bo bland mina plantor. och vipps brukar mängden blomflugor (det är mygg egentligen va) vara för lite. då jag önskar att spindlarna ska ha det bra.

15/1 -08

Läste en gång att det mesta man köper innehåller ägg, sporer, larver och liknande. Då satte vi oss ned, jag och sambon, och pratade om hur vi undviker det mesta av problemen. Vi kom fram till att genom att micra jorden/komposten/mossan/barken/perliten eller lecan i nån minut på låg värme, - innan vi planterar ned plantorna i myllan, tar död på det mesta som är skadligt. Har dock inte så mycket vetenskapliga bevis på att detta fungerar, eller annat att jämföra på, rent statistiskt när det gäller resultat, -men att jag inte haft några problem sedan dess, säger väl en del? Kom ihåg att man kan använda micron till andra saker än att bara värma mat!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Mia:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik