11/1: Favoriter

11/1 -08

Phalaenopsis , Paphiopedilium och naturligtvis Coelogyne Cristata. Paphiopedilium blommar med 3 stora blommor på en stängel, när jag köpte den var den just överblommad och billig, fick lön för ett års väntan. Coelogyne hänger i uterummet +5-10 grader och snart nog visar sig knoppar även där.
Phalaenopsis för att den blommar så länge.
Kan Phalaenopsis stå ute på sommaren? Min bror har testat det med toppenresultat. Jag har alltid hört att de ska stå inne.

Nyckelord: favoritorkidé

11/1 -08

Phalaenopsis vill ha minst 16° så jag brukar ha mina inne. Det är inte så många nätter här i södra Norrland som har det som lägsta nattemperatur. Men bor du långt nere i söder kanske det är fler varma nätter. De tål inte heller direkt solsken under vår och sommar. Coelogyne cristata däremot älskar utomhuslivet. Samt en del Paphiopedilum.

11/1 -08

Borde man inte kunna ha Phalaenopsis ute på dagen men ta in dem på natten? Jag skulle också vilja ha mina ute i sommar men bor ju också i Hälsingland...

11/1 -08

Det kan man absolut. I juni brukar jag bära ut många plantor bara på dagen av de som senare klarar att vara ute hela dygnet. Det beror på om man har tid och bra minne...

12/1 -08

Va bra! Har några stora rönnar vid vattnet i sommarstugan som ja skulle kunna hänga upp dem i. Skugga hela dagen och fläkt från havet. Borde jag vara orolig för sniglar eller andra odjur om jag hänger upp dem i ståltråd?

12/1 -08

Kanske inte så mycket sniglar då utan det kan komma flygande insekter. Får ibland in harkrankslarver (grå stora mygglarver) i krukorna, de äter nog mest av komposten. Fåglar, t.ex. skator brukar plocka ur vitmossa ur krukorna. Om krukor står på marken kan sniglar, små snäckor och tusenfotingar komma in i krukorna.

12/1 -08

Ok... Insekter i komposten... Trevligt. Är det läge att sätta om allihop när det börjar bli dags att ta in alla för året för att bli av med insekter? Känns inte så trevligt med bl.a. larver i komposten.

12/1 -08

Alla orkidéer är inte så vänligt inställda till omplanteringar.

12/1 -08

Så det är bara att gilla läget? Försöka ta ihjäl ev. insekter med någt medel och leva med att det ligger döda insekter i komposten?

12/1 -08

Tja, de kan ju låta bli att blomma på 1-2 år beroende på art.

12/1 -08

Mitt jobb stänger tre veckor under sommaren, så vi tog helt enkelt tre phallar och hängde dem barrotade upp och ner i en kastanj. Den ena blommar för fullt nu, den andra har en stängel på gång. Den tredje var nära döden med bara två rötter när vi hängde ut den men har numera rötter som fyller krukan.
Vi hade ju en fuktig och inte så varm sommar i Halmstad men de klarade sig bra under kastanjens alla blad. Vet inte om detta är något att rekommendera men detta gick ju bra.
Pia

12/1 -08

Härligt Pia. De enda orkidéer som gillar omplantering är ju också Phalaenopsis, vad jag lärt mig av de orkidér jag har i alla fall. Jag tror inte det skulle passa Paphiopedilum.

12/1 -08

Martina, jag vattnar genom att sätta krukan under vatten i en halvtimme (lägg på några små stenar på komposten) så kommer det upp en del djur som inte vill drunkna. Det är så jag sett de små liven. Har man snäckor/sniglar i krukan så har de satt sig under stenarna eller på växten ovanför ytan. Larver och tusenfotingar sprattlar omkring i ytan. Så här gör jag flera gånger per år.

12/1 -08

Ah! Tack för hjälpen Alf! Fiffigt det där med vattnet.

Pia - Tack för tipset! Kan vara något att prova någongång...

12/1 -08

Min mamma ställde ut sina phallar på balkongen i somras! Hon tog in dem om det blev för kallt, men efter några veckor kom det nya stänglar på flera stycken! Jag gjorde likadant hos mig med gott resultat förutom att de fick lite direkt sol och blev lite brända.... Jag tror att de mår bra av lite luft och nätterna som är lite svalare. Fast direkt sol är inte bra och ej heller om det blir för kallt!

12/1 -08

Helenita - Du menar under 16 grader? Tyvärr har jag ingen aning om vad natttemperaturerna brukar ligga på här på sommaren men jag tvivlar att de håller sig över 16 grader tyvärr... Synd, för jag skulle vilja ha dem ute dygnet runt.

13/1 -08

Statistik från 2004: Lägsta nattemeratur i Järvsö hos mig.
juni, under 10°: 23 nätter
10-13°: 7 nätter
över 13°: ingen natt
juli, under 10°: 15 nätter
10-13°: 8 nätter
13-16°: 7 nätter
över 16°: 1 natt
augusti, under 10°: 11 nätter
10-13°: 11 nätter
13-16°: 7 nätter
över 16°: 2 nätter
sept, under 10°: 21 nätter
10-13°: 8 nätter
över 13°: en natt

Lite kyligt jämfört med Skåne. MEN vi har soltimmar i överflöd året runt. Dagarna är korta nu men solen skiner lite då och då och sällan regn och storm. Titta på väderrapporterna så ser ni att södra Norrland alltid har chans till solsken! Nu går precis solen upp, en halvtimme tidigare än i julhelgen. Härligt, på med skidorna efter frukost. Men kanske lite snöskottning först.

13/1 -08

Härligt Alf länge leve Norrland , solen skiner från helblå himmel i Sundsvall också. Märkte i morse att det var betydligt ljusare när jag vaknade....går fort nu med ljuset.
Har tagit bort extraljus timmarna på morronen nu.

Kanske 1 dm nysnö här ger också mycket ljus.

13/1 -08

Tack Alf. Då får jag ta in de varmväxande på nätterna.

Mm, en skidtur sitter inte fel idag.

13/1 -08

Ja ljuset är fantastiskt i Norrland - om man ser det för all mygg
Det finns inga jordgubbar (eller andra bär) som är så goda som de norrländska, de må vara lite mindre i storlek men har smak i kubik, så fulla av ljus och sol som de är! Heller finns ingen fisk så god som vinterpimplad röding...oh, nu slår stora norrlandsnostalgin till här, jag får nog snabbt byta tråd

13/1 -08

Håller med dig fullständigt Säluttern och numera är det inga mygg heller så det är nått att snacka om .
Har varit kallt och torrt norrut på vårarna och då blir det ingen mygg säger de som bor där.
Här är det aldrig mygg..

13/1 -08

Bim, Du har rätt de senaste åren har det varit lite mygg. Vi brukar hålla till i Idre, bärplockning på sommarn. Härliga hjortron,blåbär,skogshallon lingon och svamp. Den här årstiden, går vi på skidor. Dom har Fantastiskt mycket snö, bortåt en meter. Och jag är fjättrad vid kryckor, efter en stor operation, men jag jobbar hårt på att komma igen. Är det någon som är sugen på att ta en skidtur,det finns t.o.m en orkidé på toa.

13/1 -08

Såg på Tvvädret att dalafjällen hade 1 m snö nu...inte illa, men jag har ju flyttat från jämtlandsfjällen till Sundsvall och havet så jag bryr mig inte sååå mycket om snödjup, huvudsaken det är vitt och ljust och det har vi idag iaf

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Wilma:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik