29/11: Eländes elände - ohyra

29/11 -07

Hjälp!
Hejhopp. Nu har jag fått ohyra. Eller snarare, i somras fick jag ohyra, som jag nu har hittat igen. Jag tar det från början.
I somras köpte jag en Dendrobium nobile-hybrid på ICA. Otålig som jag är så monterade jag den direkt på mitt experimentrör med mossa; ett dräneringsrör av terra cotta fastlimmat på ett fat med höga kanter och fyllt med vatten. Efter en dryg vecka hittade jag små vita prickar som kröp omkring på röret. De trivdes jättebra i mossan och på okridén. "Aha! Behandla!" tänkte jag. Hittade ett recept på Provado+-lösning och satte igång. Sprayade också med gift... Inget hjälpte. Krypen brydde sig lika lite om det som jag bryr mig om division 7-fotboll. Jag gav upp och slängde ut röret (som ska få spendera vintern ute, det kanske hjälper) med okridé och allt.
I förra veckan såg jag att prickarna på min Dendrobium Nakka Tjakka (eller vad den nu heter) rörde på sig. Genast plockade jag fram luppen. Jodå, antagligen samma kryp, fast nu ljust röda. Dendrobien brevid hade också pricka som rörde på sig. Ve och fasa! Jag hade inte hjärta att slänga dem med en gång - båda har var sin blommställning på gång. Så förrgår hittade jag små röda prickar som kröp omkring på min stora Oncidium Twinkle "Red Fantasy". Igår hittade jag samma sak på mina två små Aerangis som bott i en liten kammare tillsammans med en massa annat smått och sött.
Nu vågar jag knappt vattna mer - tänk om jag hittar fler invaderade plantor!?
Rött spinn är det inte för de tål Provado+ och det finns inget "spinn". Så då återstår Falsk spinn. Inga Rovkvalster som finns att få tag på käkar Falsk spinn. Det allmänna rådet är "Kasta planta - och det fort!" eller "Använd Ardap, men gör det utomhus". Utomhus är det kallt. Vad göra!?

Nyckelord: falskt spinn

29/11 -07

Oj, stackars dig. Det låter verkligen inge kul. Har tyvärr inget tips på hur du ska göra. Är du säker på att det är falskt spinn?

29/11 -07

Isch, Simon, det där var inte roligt alls:-( Har ingen erfarenhet att dela med mig av jag heller, men jag hoppas du kommer på råd och att det går att rädda dina skatter!

30/11 -07

ja,
låter väldigt surt

hoppas också du får ordning på d.

30/11 -07

Tack för stödet. Just nu känns det lite uppgivet. Funderade igår kväll att på allvar slänga allihop (ja alla, även de utan synliga symptom), vänta ett halvår eller två och sedan börja om från början...
Om det är någon som som har bra idéer om vad det skulle kunna vara eller vad jag ska göra - tveka inte! Även ett halmstrå uppskattas!

30/11 -07

Mitt svar beror lite på hur många plantor vi talar om. Är det fem eller femtio plantor du ska slänga? Är det bara en handfull så säger jag också Släng!, men är det många plantor så skulle det göra ont i min plånbok i alla fall och då är jag mer benägen att säga slåss! I artikeln på följande hemsida http://www.orkidesallskapet.se/artiklar/... kan man läsa att man rekommenderar idoghet och såpvatten m.m. mot falskt spinn. Där finns också en strimma av hopp att du faktiskt har fel, för där sägs att växthusspinnkvalster i viloskede blir röda och i så fall skulle ju Provado + kunna hjälpa. Kanske värt att försöka det en gång till?
Lycka till, Simon!

30/11 -07

Jag tror inte du behöver vara så orolig .....

Jag skulle i första hand hoppa över detta med kemiska medel .....

Själv så skulle jag utifrån det du skrivit, samla ihop alla dina växter till en plats i huset som de inte skall befinna sig när behandlingen är över ..... sedan skulle jag frilägga all rötter från kompostmaterial och slänga det, och låta de vara barrotade under behandlingen.

Första dagen skulle jag doppa ner alla plantor i en spann med sopavatten (snabbdopp) och sedan ligga utspridda på en ljus plats på tidningspapper ....
Andra dagen skulle jag doppa återigen ner plantorna, men då i regnvatten utan sopa och sedan få ligga på tidningar som du byter varje dag .....
Tredje dagen "Vila" så den får torka till lite ...
Sedan skulle jag upprepa detta i 2 veckor ......

När du blandar i sopa i vattnet, så känn av med att gnugga fingrarna att det känns såpigt... då har du tillräkligt i ! ... såpvattnet behöver du inte byta var 3:e dag, det kan du ha samma !

Lycka till om du skulle tro på detta !

30/11 -07

Har Du provat Pyretal, jag har använt det mot spinn och bomullslöss på bladen med
bra resultat. De som höll till nere i komposten använde jag Provadopinnar upplösta
i vatten, och vattnade med, enligt det recept som man rekommenderat här på OP.
Det tog ett par veckor, men ohyran försvann. Slänga plantor är lite väl drastikt åtgärd
när det bara gäller ohyra, de går att besegra med lite envishet.

3/12 -07

Tack för alla tipsen och stödet! Jag ska allt ge dem mig på dem (ohyran alltså) en gång till. Om inte annat så kanske jag lär mig ett och annat. Jag har ju ett par plantor att behandla så jag välja tänkte prova lite olika strategier...
Ewert: ska jag doppa hela plantan?

3/12 -07

Ja, med all den tid och pengar du lagt ner på alla dina växter... så tycker jag att du gör rätt i att försöka igen, istället för att kasta dom !

Ja, jag skulle doppa hela plantan ..... om nu alternativet är att spruta gift !

Såpan är mild mot växterna, och kväver parasiterna ...... men se till att du blandar i tillräkligt med såpa så du tar bort ytspänningen och så det då inte finns en schans att det blir luftblåsor på parasiterna !

4/12 -07

Jag kom just på att jag kanske har ett tips i alla fall. Jag använder ren läkarsprit till att behandla mina plantor som fått ohyra. Hade fått bomullslus på en Sedeira japonica och tog upp den ur krukar och spolade plantan under rinnande vatten och petade bort alla löss som jag hittade, sedan sprayade jag plantan i 97%-ig alkohol och väntade nån minut innan jag sköljde av plantan. Jag sprayade rötter, blad och allt. Sen diskade jag ur krukan och sprayade den med alkohol också för att vara på den säkra sidan.

Sen planterade jag om den och efter det så var det två blad som inte riktigt gillade behandlingen eller om det var odjuren som gjort skada. Två blad har i vilket fall trillat av, men nu efter ca 6 mån så har den fått 1 nytt blad och 4 nya rötter och jag ser antydan till 2 stänglar som kommer växa fram.
Så det blev en solskenshistoria i vilket fall.

5/12 -07

Eländes! Jag tror jag får vara uppe i natt. Kommer få mardrömmar efter att ha läst om eländet till ohyra. Men ge inte upp! Kan bladglans ha någon hindrande effekt och binda fast dem på bladen så de åtminstonde inte sprider sig så lätt? Prit? Såpa? Eftersom flera plantor drabbats kan du ju testa på två grupper och se vilken behandling som vinner. Lycka till!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.