10/4: Hur jag odlar mina Masdevallia

10/4 -06

+ 20/4 -06

Eftersom kanske fler än Amatör är intresserad så tänkte jag lägga upp mina erfarenheter av Masdevallia här i dagboken. Det här är alltså hur jag har skött mina Masdevallia under ca. 3 års tid. Jag har haft tre Masdevallia under den tiden:
M. Mary Staal
M. coccinea
M. ignea

Det här är vad som har fungerat för mig och med ovanstående plantor. Det gäller kanske för andra Masdevallia också, men det har jag ingen personlig erfarenhet av.

------------------------------------------
Det första som förvånade mig med mina Masdevallia var att de vill ha så blött. Jag odlar dem i enbart levande vitmossa och vattnar dem en gång om dagen(!) utom när det regnar på sommaren.
Nyckelordet här tror jag är levande vitmossa. Vitmossan är krävande att hålla levande och fräsch och dör ändå under vintern oavsett hur duktig man är med vattningen. Nu inväntar jag min första skörd av vitmossa så att jag kan plantera om mina Madies och min Dracula. Men resultatet när de växter i levande, fräsch mossa har varit väldigt bra. De växter nästan som ogräs...

Vidare vill de ha svalt. (tom. kallt för att sätta knoppar) Här i Sverige har vi bra förhållanden med svala sommarnätter. Ha dem gärna ute vår och höst också, men akta dig för frost! (Förlorade halva min M. ignea på det sättet...)
Var också försiktig med värmeböljor då de kan få värmeslag. Under en värmebölja är svala nätter ännu viktigare.

På vintern får man vara försiktig med element som står och ångar under krukorna. Sätt dem i ett ouppvärmt fönster. Lite extraljus är nog bra i vår mörka nord om de står i norr, men om du ställer dem i öst/väst/syd så går det nog utan. (Jag har extraljus i norr)

Vidare är de känsliga för salter. Göd försiktigt och använd helst regnvatten eller RO-vatten.

Så, kortfattat:
Fuktigt, nästan blött, i vitmossa. Skuggigt och
svalt. Ute när det inte är risk för frost. Bra, mjukt vatten.

Nyckelord: Masdevallia, tips, odling

10/4 -06

Jag kan bekräft allt det där, ända sen jag skaffat osmos, extrabelysning och ställt dem i ett ouppvärmt fönster har de knoppat som galningar.
Fast jag tror de kan behöva större krukor, de torkar ut så snabbt.

10/4 -06

Precis. Jag kör med minst 12 cm krukor, även för de minsta med tre blad. Mindre krukor torkar ut för fort, mossan dör och plantan blir vätskestressad.
Jag förlorade iaf. ganska många blad innan jag hajjade hur fuktigt de vill ha...

10/4 -06

Detsamma med mig, många har blivit "krullade" av torka eftersom jag trodde de tyckte om att toka ut.

10/4 -06

Tack Joppe detta gav mig verkligen en tankeställare. Allting är ju relativt med tanke på fuktighet och svalhet och jag förstår nu att jag har haft alldeles för torrt och varmt runt mina. Inte konstigt att de aldrig kommer i blom, för inte kunde jag tänka att de ville ha det så blött runt rötterna.
Jag måste ordna det bättre för dem. Bra att du kunde beskriva så utförligt, jag förmodar att Aquaris också skulle kunna tänkas föredra samma förutsättningar det antyder ju även namnet.

10/4 -06

Tack Joppe för att du delar med dej. Det ska bli ett sant nöje att plantera om mina Masdevallior i större krukor med levande vitmossa. Använder du plastkrukor eller terakotta?

10/4 -06

Tack, Joppe! Inser nu att min Masdevallia-hybrid hänger för varmt i köksfönstret. Funderar på hur jag ska kunna odla den svalare...

10/4 -06

Ja, jag får nog ta och lägga in en brasklapp för att inte alla Masdevallia tycker om att ha det så kallt som M. coccinea och M. ignea. Dessa två tillhör de mer kallväxande sorterna.

Hybrider klarar tål normalt sett mycket mera värme. Min 'Mary Staal' t.ex. blommade snällt i rumstemperatur, trots att det är 75 % coccinea i den! (tyvärr hade den inte färgen från coccinea heller...)

10/4 -06

Ninalina:
Det finns både för och nackdelar med både plast och terrakotta. Jag använder genomskinliga plastkrukor eftersom de håller fukten bättre och för att jag vill se hur rotsystemet utvecklas. Tyvärr får man ganska snabbt alger på insidan av plastkrukorna och då ser man ändå ingenting...

Terrakotta torkar ut snabbare än plast, vilket gör att man kanske måste ha ännu större krukor som blir ganska tunga och klumpiga.
Annars är egentligen terrakottakrukor lämpliga för kallväxande, eftersom avdunstningen från krukan har en avkylande effekt!

Vilka man väljer är alltså en smaksak. Jag tycker plast är enklare, men i ett växthus där fuktigheten inte är ett problem skulle jag överväga att använda terrakotta.

10/4 -06

Nu har jag hängt min masdevallia i sovrumsfönstret som vetter mot öster och såhär års ofta står lite på glänt. Hoppas den sätter knopp nu!

10/4 -06

Joppe!

Jo det är klart att plast är nog mera praktiskt. Om det inte vore så jädra vackert med terrakotta, men som du säger så torkar det upp fortare.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Joppe:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik