10/9: Cattleya maxima

Cattleya maxima. Från Goran.

10 sep

En Cattleya maxima från Peru, Ecuador som växer på fönsterbänk i västerfönster. I år tre blomstjälkar med nu fyra blommor som är 16 cm. och 2 knoppar på en stjälk.
Den är planterad i GreenMix och under sommarhalvåret så står det alltid vatten på fatet.

Nyckelord: Cattleya maxima

10 sep

Härligt att se.
Min är bara årsgammal, borde vara blomstor nästa år.

10 sep

Är Greenmix ett bra medium även för andra Cattleyor eller gäller det bara denna?

10 sep

+ 11 sep

 

10 sep

+ 16 sep

Hoppas då stulun att den får blommor som passar din smak, den är ju väldigt variabel i blommans färg. Doftar underbart gott.
De är så Spjuttan att jag har mer än 800 orkideer, så anledningen att jag har 98% av mina krukor med GreenMix är att de tog för mkt. tid med ompl. på våren, när jag jobbade. När man har lärt sig hur de fungerar med GreenMix, så ser jag bara fördelar, även med Cattleyor. Jag har nördat in mig på paphar, å dem trivs fantastiskt bra i GreenMix.

10 sep

+ 16 sep

Tidigare i blom med 24 blommor. Från Goran.
Misshandlad Cattleya. Från Goran.

Här är en Cattleya som borde flyttats över i en större kruka för typ två år sedan. Eftersom jag missat detta så får de bli delning i stället till våren. Den växer i GreenMix å i år är där 12 nya bryt med blomskidor, som växer utanför och nedåt Så visst trivs Cattleyor i GreenMix, å de bästa hade ju varit att sätta över i större kruka, å bara fyllt på med GreenMix för att fylla ut krukan. Då hade man inte stört rotsystemet, men nu (till våren) blir de att klippa och såga igenom rotklumpen, å det tar kraft för plantan att återhämta sig ifrån.

10 sep

+ 12 sep

Från obovata.

Haha, jag o cattleya funkar inte så bra, fattar inte dess cykler, för det är precis vad de har, eller hur, eller har jag missuppfattat dem bara. Vatten då, torka då etc.. o inte har de samma cykler heller, hua. Jag vattnar o torkar mina tillsammans med alla andra orkidéer som jag har: Så typ vart tionde år lyckas jag få dem att blomma haha
Men jag har en Brassavola nodosa som blommar just nu i alla fall!!

11 sep

Fantastiska resultat i GreenMix. Jag lyckas med Phrag och paph men inget annat

16 sep

Hur vattnar man en Cattleya som står i GreenMix? Så den inte blir för blöt. Men bara bark är ju blöta ingen risk.

16 sep

Paphiopedilum niveum - r?tter. Från Goran.
Cycnoches - r?tter. Från Goran.

Jo Spjuttan under sommarhalvåret (april-oktober) så står det vatten på fatet, alltså ständigt fuktig. Däremot under övriga året, då vattnas det och de får "torka" upp ngt. innan nästa vattning. Torka upp innebär inte inte torka torrt, utan det bör vara svagt fuktigt. Den stora fördelen med GreenMix är att mediet inte ruttnar/bryts ned, så att rötterna tar stryk och att det är i princip omöjligt att övernatta. Ett strålande exempel är att vissa phraggar vill stå fuktigt, å har man då GreenMix så behöver man inte oroa plantorna med ständiga omplanteringar. När jag får en ny planta till mig, så låter jag den stå en månad i sitt medie. Sedan är de omplantering till GreenMix och sedan behöver man inte plantera om den mera, utan bara flytta över till större kruka med då lite komplettering runt om. Jag har plantor som inte blivit omplanterade på över 20 år. Väldigt arbetsbesparande och man slipper riva ibland rötterna. Om man gör delningar så kan man återbruka den gamla GreenMixen, å komplettera med lite nytt, så man behöver aldrig kasta GreenMix. Jag är inte försäljare av GreenMix , bara väldigt förtjust i hur de fungerar hos mig med alla mina plantor. Har fått plantor utan rötter eller mkt. dåliga rötter, men efter en tid i GreenMix så finns det friska fina rötter (se bild). Kolla gärna de fina rotspetsarna.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Goran:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik