5/3: Cattleya labiata, jenmanii, och dowiana var. Aurea

5/3 -23

C. labiata växer närapå 100 mil längre söderut än C. dowiana, och även en bit söder om C. jenmanii. Det bör väl ge andra förutsättningar.

Nu har min C. labiata startat ett nytt skott. Det tolkar jag som att regnperioden redan börjat i dess hemtrakter. Den har hållit formen på blad och bulber under vintern, trots väldigt lite vatten tillfört.

Min C. dowiana verkar annars mest tålig av de tre. Den har fått minst vatten, endast lättare dusch ovanpå komposten, som snabbt torkat upp. Den visar inte tillstymmelse till uttorkning av vare sig blad eller bulber.

C. jenmanii verkar däremot inte må så bra. Alla dess bulber och blad är skrumpna, förutom det skott som kom i våras. Jag förstår det inte. Jag har börjat vattna den lite mer än de andra, och även emellanåt dränkt ner komposten, men det hjälper inte, bladen är fortfarande skrumpna.

Nyckelord: dowiana, Cattleya labiata, jenmanii

11/3 -23

Undrar om din C. jenmani har några rötter.

12/3 -23

En del rötter syns genom plastkrukan och ovanpå komposten (velamen är lite brunaktig på vissa ställen). Jag har borrat flera stora hål runt krukan, och använder grov bark med endast lite mossa, så jag tror inte det är någon risk att rötterna ruttnat.

Det är ett element under fönsterbänken. Kanske den står för varmt om natten. Men de andra två C. står likadant. Flera vattenfat runt om. Tyvärr har jag inget uterum där temperaturen kan regleras lämpligt.

Den har inte fått någon näring under vintern. Kanske jag borde ge den lite näring, trots att den ännu inte börjat skjuta nya skott eller rötter.

17/3 -23

"velamen är lite brunaktig på vissa ställen"

Ja, ja, jag inser ju nu att det där inte låter så bra. Men jag vet inte om detta betyder att rötterna är på väg att dö. Eller om det är naturligt att velamen blir lite beige eller brunaktig med tiden, av beläggning eller annat. Men de lyser inte grönt som helt vita rötter gör när de får vatten på sig.

18/3 -23

Är roten brun på ytan är den död eller döende

19/3 -23

Tack oled, jag skall plantera om den och se vad jag kan göra åt det. Men jag skall ordna fram lite ny mossa först.

19/3 -23

Just den här plantan hade pyttesmå svart ohyra (1/2 mm eller mindre) som sprang omkring på nya skottet i våras. De verkar ha kommit med från leverantören. Men jag fick bort dem ganska snabbt efter ha dränkt ner krukan några gånger. Kanske detta är en eftereffekt.

29/3 -23

Jag har planterat om min C. jenmanii, men tror tyvärr inte den kommer överleva. Den hade nästan inga bra rötter. Jag lät några sitta kvar som stöd. Och ändå har jag använt grov bark och luftiga krukor med stora hål runt om. Det är verkligen en svår konst, balansgången mellan fuktighet och upptorkning. Kanske jag skulle placera den i en sluten plastcylinder som jag gjort med min Epi. pseudoepidendrum för att få upp luftfuktigheten.

Nu förstår jag varför mer erfarna odlare föredrar syntetisk kompost framför mossa. Max en säsong, sedan har den smulats sönder. Och helst skall ju inte Cattleya planteras om oftare än absolut nödvändigt.

30 april

Min C. jenmanii dog tyvärr. Väldigt tråkigt att gå miste om den.

Och min C. dowiana aurea verkar inte heller må så bra. Flera av bladen har blivit småbuckliga - uttorkning tror jag. Det är svårt att få upp luftfuktigheten. Sprejar varje dag, har flera vattenfat runt om, och remsor av fukt-filt hänger på pinnar, och jag genomdränker komposten i 20 minuter en gång i veckan (utom under torrperioden). Kanske rötterna har ruttnat, men de som är ovan komposten ser friska ut. Känns inte läge att ta upp och plantera om.

Min C. labiata mår mycket bättre, men jag måste vara mer försiktig mot solskador. Nu när det blivit varmare kan balkongdörren stå öppen hela tiden så det fläktar.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Dryad:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik