13/3: No 37 Cymbidium

13 mars

Inköpt 28 februari -22 hos Bergendahls i Älvängen.

Min allra första Cymbidium!

Doftar svagt.
Många stänglar men nästan alla dog veckan efter jag köpt den.
Står under solljuslampa i ett österfönster nu men skall få flytta till västra sidan som vätter mot glasverandan för där är svalare.
Planen är att ställa ut den i sommar (om den överlever så länge...)
Tacksam för tips!

Nyckelord: Cymbidium

13 mars

Den älskar att vara ute, gärna en bit in på hösten. Tål lätt ner till 10 grader, blommar bättre och mer gärna då. Uterum eller inglasad balkong på senhösten är mumma. Bra med vatten och näring vid tillväxt.

15 mars

Tack Merwic! Den skall få flytta ut på glasverandan när den håller sig över +15C på dagarna (och inne på nätterna så jag inte chockar den), tänkte jag, och sedan på utsidan resten av sommaren.
Men vill den stå i solen eller i skugga/halvskugga? Har möjlighet till halvskugga bakom buskar på sydsidan, eller mer öppet på norrsidan med mycket ljus in från väster.

16 mars

Jag är lite osäker på ljusmängden. Någon annan här kanske har erfarenhet? Jag har min rätt ljust, men inte direkt solljus mitt på dagen. Men jag tyckte bladen blev lite för ljusgröna-gula förra året. Så jag är lite rådvill. Köldperioden på hösten krävs för att initiera blomning.

17 mars

Det är stora växter som behöver ladda mycket energi.
De måste tillägna sig solljuset långsamt, alltså stå ute först skuggigt men öka på solljuset successivt. Från slutet juli har jag dem i sydöst i öppet läge. Ha koll!

25 mars

Tack för tips och råd! Jag får fundera på placeringen. Finns ju flera alternativ om solljuset skall ökas successivt.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Natasha:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.