9/10: Cynorkis fastigiata

Cynorkis fastigiata blad. Från Merwic. Fri bild.

9 okt

Cynorkis fastigiata är en orkidé som är lite av ett ogräs. Liten kul art som växer på bla Seychellerna och Madagaskar. Odlas ungefär som Habenaria och andra markväxande tropiska orkideer. Har en årscykel där den släpper sina blad och vilar med sin underjordiska knöl. Kan tåla extrem torka under vilan. Blommorna håller inte så länge.

Anledningen till att det är ett ogräs är att det sätter frökapslar mycket lätt. Sen kan fröna gro till nya plantor i dina övriga orkidekrukor. Jag får bl a väldigt mycket småplantor i mina phragmipedium som jag odlar i vitmossa. Ni kan se några småplantor i krukan på bilden. Behöver alltså inte dras fram i steril flaska. Kan tänka mig att den kan bli lite besvärlig i växthus. En väldigt anspåkslös liten art.

Nyckelord: Cynorkis fastigiata

10 okt

Du säger ogräs om en orkide'? De trodde jag inte att man skulle få höra . Men om den är så spridningsbenägen, så kanske de kan vara rätt epitet på den då. Har aldrig sett den i mitt växthus, så den kanske inte trivs i GreenMix

6 nov

Cynorkis fastigiata kapslar. Från Merwic. Fri bild.

Nu fyra veckor från blomning så finns det redan en kapsel på varje blomma. Ni ser hur en spricker och det ligger dammfrön på vita pappret.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Merwic:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · ButikAnnonsen här nedanför hjälper till med OrkidéPrats serverkostnad.