27/6: Cypripedium reginae

27 jun

Har odlat denna nordamerikanska art i 12 år på balkongen och det har fungerat bra.
Mvh
Mikael

Nyckelord: Cypripedium reginae

28 jun

En vacker art som lätt självsår sig på friland. Tyvärr kom mördarsniglarna å tog rubbet , så nu blir de krukodling trots trädgård. Har du fått någon självsådd i krukan?

28 jun

Se Xaras inlägg.

28 jun

Hej Göran,
nej ingen C. reginae självsådd men där är en självsådd Spirantes cernua chads ford alternativt Dactylorhisa sp!
Mvh
Mikael

29 jun

Du får verkligen till de, att odla i krukor. För min del så är de hittills ingen succé, men skam den som ger sig.

30 jun

❤️

2 jul

Göran: Jag odlar i grovt substrat och vattnar rikligt, oftast lite vatten på fatet. Vissa som Cyp. regiane funkar i plastkruka, men generellt är lerkrukor att föredra.
Mvh
Mikael

3 jul

Står dina cypripedium alltså i vanliga plastkrukor på balkong hela året? Eller är balkongen inglasad så att dom inte har full vinterköld?

3 jul

Jag har mina i plastkrukor med en diameter på 0,5 meter och dessa är fyllda med grovt substrat. Skall se om jag kan få tag på stora oglaserade lerkrukor, så att jag kan flytta över dem dit när de e dax för omplantering. Har inget fat under idag, ty rädd för de blir för blött när man har plastkrukor. Tack för dina tips Mikael Gustafsson . Är öppen för att prova på olika lösningar för att de ska fungera, så tar tacksamt emot idéer från de som lyckas.
Tänk vad mkt. lättare de var när man kunde ha dem på friland.......hade då ruggar med 2-300 blommor. Sedan kom mördarsniglarna å skövlade allt .

4 jul

Oj oj rackarns sniglar! Jag odlar C. reginae i palstkrukor, mest för att. de stått i dessa i många år. Andra som C. calceolus, C. formosanum och C. macranthos står i lerkruka. Ja de står på balkongen nästan hela året. De har vatten på fatet hela den vegetativa säsongen, resten av året hålls de fuktiga, men inte med vatten på faten. Från oktober står de i klappboxar och när kylan sätter in täcker jag krukorna i klappboxarna med en plastsopsäck i var klappbox. Sedan ställer jag klappboxarna staplade tillsammans och täcker med några trasmattor. Om vintern är mild så ställer jag C. macranthos i en frys som är inställd på noll till någon minusgrad eftersom jag fått för mig att denna art kräver ett par månader av riktig kyla för att övervintra på ett bra sätt. Om vintern blir kall med många minusgrader under lång tid tex senvintern 2018, så ställer jag C. formosanum i denna frys eftersom jag inte vågar kyla denna så hårt.
Mvh
Mikael

i går 22:39

Spjuttan, nej balkongen är inte inglasad, denna är rejält köldtålig.
Mvh
Mikael

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.