3/12: Liten blir större men inte stor.

Efter fem månader, så syns nytt blad. Syns att den nu får mera ljus än tidigare, ty äldre bladen är i gult. Från GöranÅ.

3 dec

Detta är den minsta av mina Paphisar, sett till bladspannet. Fick tre stycken ynkliga små plantor, som nyligen var uttagna från flaska. De såg inte mkt. ut för världen, 2cm. bladspann och inga rötter. Försäljaren gav inte mkt. hopp, å sade "de är nog döda innan du kommer hem". Detta triggade igång ett jävla enamma, jag ska visa att de går. De placerades i en transparent gammal kakburk, tillsammans med andra småttingar. Mediet är GreenMix som alltid är fuktig, så därför trivs mossan på ytan. Inget byte av medie har gjorts på många år, utan plantor pillas ner å tas upp försiktigt, när de så e tid. Nu efter fem år så blommar den första. Den har växt sig större men är inte stor med sitt bladspann på 6,5cm. Jag var inte beredd på att den skulle blomma så liten, så därför står den kvar i kakburken. Jag har haft tur, för den är mkt. fin i färg (mörk) å petalerna är nästan självlysande. Blomknoppen tog nästan sex veckor att slå ut, till en stor blomma på 6cm. Ja, stor i förhållande till plantan alltså. Denna paph växer vilt i norra Laos som en litofyt. Jag odlar den i GreenMix i växthus med 18 grader natt å >22 grader dagstemp. och rel. fukt >70%.

Nyckelord: Paphiopedilum rungsuriyanum

3 dec

Vacker form och färg på blomman

3 dec

Vilken jävlainama och tålamod och utdelning blev magnifik

3 dec

Underbar

4 dec

Grattis! Ja underbar och ja det är ju en av de senast beskrivna papharna, från Burma vill jag minnas.
Mvh
Mikael

4 dec

Ja det är en mycket vacker liten Paph. Det skulle vara intressant om du skulle hålla ett föredrag om Paphiopedilum på något SYS möte. Så får jag hoppas att jag kan vara på plats och få ta del av allt ditt kunnande.

4 dec

Mikael Gustafsson jag har försökt få fram lite info om denna arten på nätet. I princip de ända jag funnit, är att den kommer från norra delen av Laos och att den där varit odlad med annat namn innan den namngavs vetenskapligt. Har inte hittat ngt. om växtförhållanden, så jag behandlar den lite som jag tycker skulle passa . Har du hört/läst ngt. om att den skulle komma fr. Burma och har du möjligen då oxå ngt. mer om den? Vilken källa kan du ref. till i.s.f., för hade varit intressant med mer info.

4 dec

Wow, mycket fin:-)

5 dec

Hej GöranÅ,
jag kan minnas fel och har inga böcker här (jag är på resa).
Fann en länk till facebook som hävdar att det är en insitubild och det ser ut som om den växer i en spricka i vittrad kalksten, vilket inte är ovanligt för vissa paphar.
https://www.facebook.com/SlipperOrchidsA...
Mvh
Mikael

5 dec

En mkt. intressant bild Mikael Gustafsson , tagen in situ som visar att de är en litofyt. Men jag inbillade mig att den växte i mer mossa lite halvskuggigt. Här växer den med väldigt lite runt rötterna och det verkar vara i ett mer utsatt läge med kanske då direkt sol?! Mina växer väldigt fuktigt i GreenMix och under en LED-lampa. Jag har bara sett uppgifter om att den kommer från norra Laos och den har t.o.m. fått en egen sek. Laosianum. De som fångade min uppmärksamhet första gången, var de fluorescerande petalerna. Den hamnade då på önskelistan .

i går 07:02

Jättefin liten paph, med väldigt fin färg.

i går 19:56

Göran Å man vet ju inte om solen kommer åt men man kan tänka sig att den gillar en del ljus. Vittrad kalksten nära en bäck torde vara mättad med vatten, faktiskt ganska likt greenmix!
Mvh
Mikael

i går 22:21

Hahaha tack Mikael Gustafsson , jag uppfattade inte att de var en bäck strax under där de växte. Nu när du säger de, så ser jag vattnet. Då förstår jag bättre att de kan växa där. Tack Mikael!

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av GöranÅ:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik