27/11: Phal equestris 'rosea' har blivit 7-barnsmamma!!

Phalaenopsis equestris 'rosea' med 7 keiki. Från Annika Schröder. Fri bild (ej för kommersiell användning).

27/11 -16

Köpte plantan av Peter i våras och den var då i full blom på 4 stänglar med många sidostänglar. Som en buske mao. Men ibland händer det olyckor....... Hade en dag i somras fikafrämmande av en väninna och hennes barnbarn, en alert 4-åring, som också ville titta på den fina blomman. Plötsligt låg 'rosea' på golvet. Flera stänglar hade gått av i toppen och det var stor katastrof. 4-åringen stortjöt, mormor var förtvivlad och jag bet ihop och sa "det fixar sig". Undrar om 'rosea' hörde vad jag sa, för det fixade sig!

Plantan fick större kruka och till min stora glädje, har den nu två nya stänglar på gång och 7 keiki på de stänglar, som bröts av i fallet. Det är t o m så att några keiki kommer med små blomstänglar. Alva, 4 år, har fått titta på de nya "barnblommorna" och hon var så glad!
Så allt slutade lyckligt!

Nyckelord: Phalaenopsis, Phalaenopsis equestris 'rosea'

27/11 -16

Vad kul att det fixade sig och grattis till alla stänglar och nya "bebisar"!

27/11 -16

Glömde berätta att min Phal 'rosea' också har en stängel, med ett 10-tal knoppar

27/11 -16

Trevligt att höra att den sköter sig!

28/11 -16

Skönt att det ordnade sig, och grattis till tillökningen!

28/11 -16

Tackar!

28/11 -16

Älskar historier med lyckligt slut

Kan man tinga en babys?

28/11 -16

Härligt historia kryddat med ett lyckligt slut.

28/11 -16

Visst är det kul när det slutar bra!
Dorra, vet inte hur jag ska göra med "bebisarna". Har fått för mig att de alla ska vara kvar på moderplantan, men det kanske är en tokig tanke. Ska rådgöra med Peter vad som är bäst. Du har första tjing om jag tar bort någon, men den måste i så fall växa till sig ordentligt!

28/11 -16

Annika... så många som 7 st kan ta kål på mamman... det tror jag att Peter håller med mig. Och jag ser att de är alldeles för små för att skiljas. Ska bli intressant vad Peter rekommenderar... och i vilket årstid..
Vore kul att förvalta en av dessa skönheter...

28/11 -16

Dorra, håller med om att det nog blir för tufft för mamma 'rosea' att behålla alla 7! Jag återkommer när jag har pratat med Peter!

28/11 -16

Annika... tänkte på en sak... du kan avlasta mamman något genom att böja stjälkarna med bebysarna och plantera dessa pararell i krukor bredvid.... men klipp INTE navelsträngen! På så sätt kan bebysarna få näring både fr mamma och fr underlaget. Navelsträngar klipper man först när barnen är tillräckligt stora.

Men en keiki är det kanske mycket jobb... men så många som 7 kan suga musten av moderplasnta... jag skulle försöka hjälpa mamman...

28/11 -16

Dorra, tack för tipset, men jag tror inte det är möjligt pga utrymmesskäl! Tänker istället vattenspraya de 7 småttingarnas rötter och hoppas det ska hjälpa moderplantan, som ju också har två nya stänglar att ta hand om.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.