5/3: Coelogyne cristata har satt stänglar i pelargonkällaren!

5/3 -16

cristatan har varit med pelargonerna i den ljusa svala källaren sedan 2015-10-20. Denna höst och vinter har den fått mer vatten än tidigare år och det verkar den ha gillat, för nu kommer det stänglar åt alla håll och kanter.......gömda bland bladen och långt ner och in mot krukkanten. Räknar med att första blomman slår ut nästa vecka och då tar jag upp den till lägenheten.
Hänger på balkongen från frostfri vår till sen höst och är min absoluta favoritplanta, men jag har aldrig haft någon superblomning på den! NU verkar den komma!
Köpte den av Peter 2009 och den kommer från Karge.
Tog bilden igår och ny bild kommer när den har slagit ut!

Nyckelord: Coelogyne cristata, Coelogyne

5/3 -16

ÄNTLIGEN kom denna häftiga blomning. Grattis!

5/3 -16

Oj! Det där lär bli läckert! Stort grattis!

5/3 -16

Vilken lycka Grattis!

5/3 -16

Wow!! Grattis!! (Är det samma som jag var taxichauffför åt? Kommer så väl ihåg snödrottningen som bredde ut sig i passagerarsätet, medan du tryckte ihop dig i baksätet !)

5/3 -16

Tack alla och det här är lycka!
Xara, ja du var taxichaufför åt mig och cristatan för två eller tre år sedan, när jag trodde att jag hade tröttnat på den pga utebliven blom. Vi körde den till Peter och efter några månader var den hemma hos mig igen! Nu kommer den aldrig mer att flytta hemifrån!

5/3 -16

Superfin... Kan man få en bild på hur en stängel ser ut när den dyker upp vid bulberna?

5/3 -16

Vilken enorm planta... Blomningen kommer bli överdådig... 😃

5/3 -16

caroline, jag har sett din fråga om din cristata om det är en bulb eller stängel på den. Jag har aldrig lyckats lista ut hur man på ett tidigt stadium ser skillnad på bulb och stängel, men när en stängel börjar utveckla sig på min planta blir den beige och ser torr ut och då är den kanske 7-8 cm lång. Sen kommer knopparna på det som verkar torrt.
Jag ska ta en till bild imorgon som kanske kan hjälpa dig.

bolebo, du som har lång erfarenhet av bl a cristata, vet du hur man på ett tidigt stadium ser skillnad på bulb och stängel?

5/3 -16

Nenne: När det nya blomskottet resp det som blir tillväxt kommer så är det svårt att säga vilket det blir. Blomskotten kommer tidigare än tillväxten. Men efter en tid så börjar det som blir en ny bulb öppna sig och man ser att det blir blad. Då är det kört för denna gång på den bulben och man får hoppas på nästa år. Om det inte kommer någon början till blad så kan man glädja sig åt den kommande blomning. Spännande att se den i full blom.

5/3 -16

Blomskotten ser knubbigare ut och de vegetativa är spetsiga. Och blomskotten är mera beige som sagt.

5/3 -16

Tack Alf och bolebo !
Då tror jag att både Caroline och jag har fått lite vägledning ! Kul med bekräftelse på att blomskotten är mer beige än de nya bulberna.

6/3 -16

Tack alla för svar..! Min är ju lite spetsig, men jag kan kanske hoppas en liten stund på att det blir ett stängel..

6/3 -16

nenne vilket underbart litet moster. välvuxen och stort planta grattis till blomningen och riktig välskött planta. Har funderat på en själv. Blir mer och mer sugen när man ser din/era fina plantor. Skulle dock vilja en något större än vad jag lyckat hitta hittills.

6/3 -16

Tack igen!
Larsa, hör med Peter. Han kanske kan fixa en lite större till dig och det är nog snart dags för honom att ta hem vårplantorna.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.