17/2: När knoppar brister: Epidendrum nocturnum

Nu händer det. Från Eric.

17/2 -16

Efter några års väntan var det dags: Första knoppen på de frösådda Epidendrum nocturnum slog ut! Skall vara nattdoftande, men än så länge ingen doft. Hoppas den kommer senare i veckan.
Historiken till denna planta var att vi som ett liten studiecirkel för några här i VSOS, provade frösådd några gånger för ett antal år sedan, och bl.a. annat såddes denna. Vill minnas att just dessa fröer kom från Arne Kastbergs egen odling, men kanske tar jag miste. I vilket fall grodde det bra, och växte fint. Efter steril omplantering i nya flaskor blev det totalt rätt många plantor. Dock gick många åt innan jag hittade ett sett som fungerade för utplanteringen, så det blev inte så många kvar. Men då desto större glädje när den första blommar, ungefär ett och ett halvt år efter utplanteringen.

Nyckelord: Frösådd, Epidendrum Nocturnum

18/2 -16

Grattis till en lyckad odling och strålande blomning på relativt kort tid

18/2 -16

Imponerande odling och urläcker blomma! Grattis!

18/2 -16

Grattis starkt jobbat!
Mvh
Mikael

18/2 -16

Fin! Får man se den snart?

18/2 -16

Wow, grattis!!

18/2 -16

Grattis otroligt fin blomma.

18/2 -16

Väldigt vacker! Grattis till lyckad odling!

18/2 -16

Vackert!

18/2 -16

Häftigt att ta hela vägen från Ax till limpa, grattis

18/2 -16

Stort tack för alla kommentarer!

Det tog nog lite längre tid än jag gav sken av, även om mitt ursprungliga påstående var korrekt: Flaskade ur dessa hösten 2014, och efter det växte de med en väldig fart. Det var dock den sista flaskan jag hade. Sådd skedde redan sommaren 2010, började flaska ut 2012. Övriga plantor gick till komposten 3-6 månader efter utplantering. Just för att kunna pröva mig fram tog jag en eller två flaskor åt gången och sparar resten (använder små burkar och har max 10 plantor i varje). Lyckas man bara få fröna att gro finns normalt hur mycket material som helst att "leka" med.

Sture: Du är alltid välkommen om du har vägarna förbi. Dock är det inte säkert att jag tar med den till mötet nu på lördag, då jag gissar att rötterna växt fast i EpiWeben jag olyckligtvis använt som bakgrund i skåpet, bakom korkbiten den är monterad på. Men vi får se.

För att svara på frågor och skriva kommentarer, Logga In eller Bli Medlem Nu.

Annat av Eric:   Frågor · Dagbok · Bilder · Önskningar · Butik